Premier Alexander De Croo tijdens het debat in het federaal parlement.
Volledig scherm
Premier Alexander De Croo tijdens het debat in het federaal parlement. © Photo News

Accijnshervorming vastgeklikt op prijzen van 2021

De invoering van de accijnzen die wordt gekoppeld aan het btw-tarief van 6 procent op elektriciteit en gas zal gebeuren op basis van de prijzen van 2021. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) in de nacht van woensdag op donderdag verklaard tijdens het debat over zijn State of the Union.

 1. ONZE OPINIE. “Waarom aanvaarden we klakkeloos dat een regering niet werkt tot het einde?”
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. “Waarom aanvaarden we klakkeloos dat een regering niet werkt tot het einde?”

  Als premier Alexander De Croo (Open Vld) vandaag het parlementaire halfrond betreedt voor zijn State of The Union, spreekt hij zich niet alleen uit over het komende jaar. Hij zal vooruitblikken op de komende twee jaren. “2024 is een verkiezingsjaar en dus leg ik dat nu al vast in de begroting. Dat is goed bestuur”, zei hij eerder aan ‘Het Laatste Nieuws’. Het gaat erin als zoete koek: het moet nu in één keer, want later is het politiek onmogelijk. Maar sinds wanneer is dat normaal? Waarom aanvaarden we klakkeloos dat een regering niet kan werken tot het einde?
 2. 41 jaar na de feiten moeten ‘vijf Beulen van Guatemala’ voor assisen verschijnen voor gruwelijke moord op drie Vlaamse missionarissen
  PREMIUM
  LEUVEN/TURNHOUT/MENEN/BRAKEL

  41 jaar na de feiten moeten ‘vijf Beulen van Guatemala’ voor assisen verschij­nen voor gruwelijke moord op drie Vlaamse missiona­ris­sen

  Vijf hooggeplaatste Guatemalteekse gezagsbekleders staan meer dan 40 jaar na de feiten in december voor het Leuvense assisenhof. Ze zijn volgens het federaal parket verantwoordelijk voor de moorden op drie Vlaamse missionarissen. Het is een primeur in het internationaal strafrecht dat kopstukken van een militair apparaat, de inlichtingendiensten en de politiek in Guatemala naar een buitenlandse strafrechtbank worden verwezen.
 1. LIVE. “Het vat in de regering is af”: oppositie maakt brandhout van begrotingsakkoord

  LIVE. “Het vat in de regering is af”: oppositie maakt brandhout van begrotings­ak­koord

  De federale regering heeft een akkoord over de begroting. U krijgt — als u niet te veel verdient — drie maanden langer 196 euro energiepremie en er zou toch nog een fiscale hervorming komen. Tot daar het goede nieuws, want zelfs een deel van de de regering erkent dat het resultaat van deze begroting bedroevend mager is. Het debat over de State of the Union, dat u sinds 10 uur hier live kan volgen, belooft met andere woorden vuurwerk.