Accijnshervorming vanaf 1 april: btw op energie blijft op 6 procent en sociaal tarief wordt afgebouwd
UPDATEDe federale regering heeft een akkoord bereikt over de hervorming van de energiefactuur. De btw op gas en elektriciteit blijft permanent op 6 procent, maar in ruil worden er accijnzen op energie geheven. Ook wordt het uitgebreid sociaal tarief per kwartaal afgebouwd en is er een akkoord over de lagere voorschotfacturen voor energie. De regering houdt wel een noodrem bij de hand als de prijzen weer zouden stijgen. Volgens de berekeningen van de regering komt de kostprijs uit op 34 miljoen euro.
De btw-verlaging op de energiefactuur wordt niet meer teruggedraaid. Een jaar geleden had de federale regering het btw-tarief verlaagd van 21 naar 6 procent om de energiekosten van de gezinnen te milderen. Die tijdelijke ingreep wordt nu permanent. Om die misgelopen inkomsten deels te compenseren, voert de federale regering vanaf 1 april wel een accijnshervorming in. Als de prijzen boven een bepaalde grenswaarde komen (250 euro voor elektriciteit, 100 euro voor gas), dalen de accijnzen voor het basispakket.
Het systeem moet er voor zorgen dat de fiscale lasten op de factuur stabiel blijven. Zonder het akkoord zou de btw op 1 april automatisch weer stijgen tot 21 procent: de btw-verlaging was in het parlement namelijk gestemd voor de periode tot en met eind maart.
De energiefactuur zal door de hervorming wel een beetje stijgen. Maandelijks gaat het over zo'n 20 euro.Dat is nog altijd een pak minder dan wanneer de btw weer naar 21 procent zou stijgen: volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) - die de accijnshervorming uitdokterde - zullen gezinnen en alleenstaanden ongeveer 300 euro per jaar besparen. De accijnshervorming is wel onder voorbehoud. Als de prijzen weer de pan uit rijzen voor 1 april, zal de regering de accijnsverhoging uitstellen.
400.000 gezinnen verliezen sociaal tarief
Daarnaast werd beslist om het uitgebreide sociaal tarief in fases af te bouwen. Op dit moment genieten zo’n 2 miljoen Belgen van dat verlaagde tarief. Voor de crisis deden al 600.000 gezinnen beroep op dat voordeeltarief, tijdens de crisis werden daar nog eens 400.000 gezinnen aan toegevoegd. Voor die originele basisgroep verandert er niets, maar het sociaal tarief van de ‘extra’ groep wordt per kwartaal geleidelijk afgebouwd. Uiteindelijk zouden die 400.000 gezinnen in het vierde kwartaal hun voordeel verliezen. Voor mensen met een sociaal tarief zal de accijnshervorming trouwens pas ingaan op 1 juli.
Testaankoop wil sociaal energietarief op basis van inkomen
Testaankoop hekelt dat alles bij het oude blijft wat het sociaal tarief voor energie betreft. In een reactie zegt de consumentenvereniging dat het betreurt dat de regering terugkeert naar het oude systeem, dat volledig gebaseerd is op het statuut van gezinsleden. “Enkel wie geniet van een bepaalde uitkering of tegemoetkoming heeft er recht op”, licht de consumentenorganisatie toe. “Nochtans is een systeem gebaseerd op inkomen een betere garantie om gezinnen met lage inkomens te beschermen tegen hoge energieprijzen.”
Voorts stelt Testaankoop vragen bij de aangekondigde accijnshervorming. “Hiermee wordt nog maar eens een belasting toegevoegd aan de elektriciteitsfactuur, die al uitpuilt van de taksen en heffingen”, hekelt de organisatie, die pleit voor “een leesbare, transparante factuur”.
Tot slot komt er een verplichting voor energieleveranciers om de voorschotten aan te passen aan de dalende prijzen. Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand (Open Vld) sloten daarover een protocol af met sectorfederatie FEBEG. In dat akkoord zou er een passage komen om dat bindend te maken.
Het gaat om consumenten die in de periode van augustus tot november - toen de prijzen enorm piekten - ingetekend hebben op contracten die ze toen van de leveranciers aangeboden kregen. Zij moeten nu verplicht worden gecontacteerd en dat wordt afdwingbaar. Leveranciers die de verplichting aan hun laars lappen, kunnen een waarschuwing en zelfs een boete krijgen.
Kostprijs voor regering
Concreet komt de regering zelfs uit op een surplus van 34 miljoen euro, het resultaat van een aantal meevallers en van bewuste ingrepen. Zo zorgen de lagere energieprijzen ervoor dat de btw-verlaging nog 893 miljoen euro kost in plaats van 1,3 miljard en dat het uitgebreid sociaal tarief de begroting 297 miljoen euro kost in het eerste kwartaal, in plaats van de voorziene 621 miljoen. Lagere prijzen aan de pomp zorgen dan weer voor een verbetering van 93 miljoen euro. Daarnaast besliste de regering maandag om dat tarief af te bouwen, waardoor de voorziene kostprijs van de maatregel voor dit jaar daalt tot 33,6 miljoen.
KIJK OOK. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) maakte enkele weken geleden zijn voorstel wereldkundig.
Ondersteuning van 300 euro
“Dankzij deze hervorming zullen prijsschommelingen zoals we die het afgelopen jaar gezien hebben, worden afgevlakt en zorgen we ervoor dat een basisverbruik aan energie beschermd wordt”, aldus minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). “In de toekomst zal de overheid bij hoge prijzen steun bieden door de meeropbrengsten automatisch om te zetten in lagere accijnzen en dus lagere facturen. Zo blijven we onze gezinnen en alleenstaanden beschermen en hebben we oog voor de begroting.”
Premier Alexander De Croo (Open Vld) zei gisteren in ‘VTM Nieuws’ al dat de steunmaatregelen voor energie, zoals het sociaal tarief, in de komende weken afgebouwd zullen worden. “Door de genomen steunmaatregelen gaan we de komende weken zien dat de voorschotfacturen naar beneden zullen gaan. En als we zien dat de crisis aan het minderen is, dan is het ook logisch dat we die steunmaatregelen zullen afbouwen, zoals we dat met corona ook hebben gedaan.”
De socialisten zijn tevreden met de energiemaatregelen. “Met Vooruit verlagen we de energiefactuur van de Vlamingen. De btw-verlaging naar 6 procent is definitief”, zegt Kamerfractieleidster Melissa Depraetere.
N-VA: “Begroting verder in het rood”
Oppositiepartij N-VA is niet onder de indruk van het akkoord dat “de begroting zo’n 750 miljoen euro extra in het rood zal duwen en de burger zo’n 550 miljoen extra in zijn energieafrekening kosten”, zegt Kamerfractieleider Peter De Roover. “Ondanks dure beloften van de premier is deze hervorming allesbehalve budgetneutraal.”
De N-VA-fractieleider is ontstemd. Premier Alexander De Croo had zich immers sterk gemaakt dat de accijnshervorming de btw-verlaging “globaal zou compenseren”. Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) nam zelfs ontslag omdat ze de maatregel niet als budgetneutraal in de begroting voor 2023 had gezet.
Ondanks dure beloften van de premier is deze hervorming allesbehalve budgetneutraal
Nu blijkt de operatie de begroting toch geld te kosten, zij het minder dan wanneer de accijnzen niet zouden worden hervormd. “Het begrotingstekort zal wel degelijk hoger liggen, terwijl België nu al het grootste van de EU torst”, concludeert De Roover. Daarnaast zal het uitgebreide sociale tarief, dat geleidelijk wordt teruggeschroefd, het komende jaar nog geld kosten, stipt de N-VA-fractieleider aan.
De regering berekende zelf ook de kostprijs van de permanente btw-verlaging gekoppeld aan de accijnshervorming en komt uit op een kostprijs van 34 miljoen euro. Dat komt onder meer door de opbrengst van de accijnsverhoging, die op ruim een half miljard euro wordt geschat, de prijs van de btw-verlaging die met bijna 900 miljoen euro iets beter meevalt dan gedacht en de onderbenutting van het sociaal tarief.
PDVA lanceert petitie tegen ‘Tinnetaks’
Ook PDVA is niet tevreden en lanceert zelfs een campagne tegen de hervorming die volgens de extreemlinkse oppositiepartij de energiefactuur verhoogt. Volgens PVDA-Kamerlid Peter Mertens wordt de energiefactuur met “240 euro aan accijnzen” verhoogd, en dat “terwijl we nu al de duurste stroom hebben van West-Europa”.
Mertens wil handtekeningen verzamelen om de accijnsverhoging - die hij de ‘Tinnetaks’ noemt, naar minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) - tegen te houden. “Wat ze met de ene hand geeft via de btw-verlaging, neemt de regering nu met de andere terug via hogere accijnzen”, zegt Mertens. “Een vestzak-broekzakoperatie die gezinnen en alleenstaanden alleen maar verder op kosten jaagt.”
KIJK. Onze geldexpert Paul D’Hoore beantwoordt uw vragen over de accijnshervorming
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Ik ken een hoop intelligente Belgen, maar dit...”: cabaretier Theo Maassen reageert nadat hij peuter buitenzet tijdens “schunnige” show in Arenberg
Theo Maassen heeft vrijdagavond voor een opmerkelijke passage gezorgd in de Antwerpse Arenbergschouwburg. Na een seksueel getinte grap zette de bekende Nederlandse cabaretier een kind van 3 uit de zaal. “Het gebeurde juist tijdens mijn meest schunnige grap. Het was héél bizar”, reageert Theo Maassen daags na het voorval.Antwerpen -
Air Belgium vliegt vanaf het najaar naar VS en Azië
Air Belgium start in september twee nieuwe verbindingen op, naar de Verenigde Staten en naar Azië. Dat heeft CEO Niky Terzakis zaterdag gezegd aan Belga, in de marge van het Belgische staatsbezoek aan Zuid-Afrika. -
PREMIUM
In deze Delhaize mocht je dit weekend niet kieskeurig zijn: “Al blij dat ze open zijn... Maar dit is wel héél erg”
Het zou een “ongewoon weekend” worden in onze supermarkten, zo voorspelde retailexpert Gino Van Ossel. Ongewoon is het ook geworden in de vestiging van Delhaize in Heverlee, waar gisteren heel wat rekken leeg bleven. “Het gaat om versproducten uit het magazijn in Zellik, dat de voorbije dagen en ook vrijdagavond nog werd geblokkeerd”, aldus Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver.Leuven -
-
Mahdi zet CD&V af tegen "roodgele combine"
Voor CD&V-voorzitter Sammy Mahdi is zijn partij na de verkiezingen in 2024 de enige garantie dat elke Vlaming - ook de vergeten Vlaming - “gehoord wordt” en dat “de minachting voor de landelijke gebieden en de buitenwijken van de grootsteden stopt”. In zijn slotspeech op het ‘Respect’-congres in Gent zette Mahdi zijn partij in de markt als enige alternatief voor de “roodgele combine” tussen N-VA en Vooruit. Dat “geheime huwelijk” leidt volgens Mahdi enkel tot meer wantrouwen en overheidsbetutteling. -
HLN Shop
Voor nog geen 200 euro vliegen én slapen in Venetië, Berlijn of Londen: de scherpste reisdeals op een rij
Kriebelt het om op vakantie te vertrekken, maar wil je er niet te veel geld aan spenderen? Wie het slim aanpakt, kan ook voor een klein budget een leuke reis ondernemen, binnen én buiten Europa. ‘Low cost’ maatschappijen overtroeven elkaar met de meest interessante pakketreizen. HLN Shop helpt je bij het kiezen van een vakantie op jouw maat. -
PREMIUM32
“Als ze echt doorduwen, is dat pure waanzin”: leggen vakbonden de hele retailsector plat?
De situatie bij Delhaize dreigt de hele retailsector in ons land op stelten te zetten nu ACV Puls en ACLVB een stakingsaanzegging indienden voor alle winkels: van de grote distributieketens tot de kleine zelfstandige. Daarmee komt nu ook de non-food in het vizier van de vakbonden. Moeten we komende week gesloten deuren bij JBC of Gamma vrezen? Waar valt de grootste actiebereidheid te verwachten? Een topvrouw van de vakbond legt uit, twee retailexperts analyseren: “Gaan we echt nog meer Belgische arbeidsplaatsen vernietigen?” -
Tweakers
Een topsmartphone voor amper 175 euro: onze techexpert toont waar je kwaliteit krijgt voor een beperkt budget
Niet iedereen wil of kan zomaar 1.000 euro of meer ophoesten voor een nieuwe smartphone. Donovan Kerssenberg, expert in het segment smartphones bij technologiesite Tweakers, tipt zijn drie absolute aanraders van het moment voor een kleiner budget: minder dan 250 euro, 250 à 500 euro en meer dan 500 euro.
172 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGerda Haubourdyn
Hendrik Goris
willy de tender
jan geens
Louis Minnen