Vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem en premier Alexander De Croo (Open Vld).
Volledig scherm
Vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem en premier Alexander De Croo (Open Vld). © BELGA

Accijnshervorming vanaf 1 april: btw op energie blijft op 6 procent en sociaal tarief wordt afgebouwd

UPDATEDe federale regering heeft een akkoord bereikt over de hervorming van de energiefactuur. De btw op gas en elektriciteit blijft permanent op 6 procent, maar in ruil worden er accijnzen op energie geheven. Ook wordt het uitgebreid sociaal tarief per kwartaal afgebouwd en is er een akkoord over de lagere voorschotfacturen voor energie. De regering houdt wel een noodrem bij de hand als de prijzen weer zouden stijgen. Volgens de berekeningen van de regering komt de kostprijs uit op 34 miljoen euro.

172 reacties

 • Gerda Haubourdyn

  2 maanden geleden
  Wie kreeg sociaal tarief? Degenen die al alles voordelig krijgen. Dus goede zaak de afschaffing hiervan. 1 land alle Belgen gelijk voor de wet en of iedereen of niemand.
 • Hendrik Goris

  2 maanden geleden
  Als ik het goed begrijp betalen de bedrijven en de gezinnen verschillende accijns en verschillende BTW. Ieder jaar maken de regeringen de belastingen ingewikkelder.
 • willy de tender

  2 maanden geleden
  ze lachen de bevolking gewoon uit maar voor zichzelf zorgen daar zijn ze kampioen in en wij alles maar blijven slikken
 • jan geens

  2 maanden geleden
  @Albert Laurent. Het is net andersom . vroeger betaalde en KMO btw die hij kon recuperen . (dus niet moest verrekenen in zijn prijzen). Nu betaalt ie WEL accijnzen en zal die uiteingelijk gewoon in de productprijs terecht komen . Dus een extra lasten verhoging voor de KMO.
 • Louis Minnen

  2 maanden geleden
  Weer hoor ik niets over gezinnen met een hoger verbruik die al jaren zeer milieuvriendelijk elektrisch verwarmen en koken (geen uitstoot sinds 1974) Wij zullen weer de dupe zijn van deze hervorming.
 1. Mahdi zet CD&V af tegen "roodgele combine"

  Mahdi zet CD&V af tegen "roodgele combine"

  Voor CD&V-voorzitter Sammy Mahdi is zijn partij na de verkiezingen in 2024 de enige garantie dat elke Vlaming - ook de vergeten Vlaming - “gehoord wordt” en dat “de minachting voor de landelijke gebieden en de buitenwijken van de grootsteden stopt”. In zijn slotspeech op het ‘Respect’-congres in Gent zette Mahdi zijn partij in de markt als enige alternatief voor de “roodgele combine” tussen N-VA en Vooruit. Dat “geheime huwelijk” leidt volgens Mahdi enkel tot meer wantrouwen en overheidsbetutteling.
 2. “Als ze echt doorduwen, is dat pure waanzin”: leggen vakbonden de hele retailsector plat?
  PREMIUM
  32

  “Als ze echt doorduwen, is dat pure waanzin”: leggen vakbonden de hele retailsec­tor plat?

  De situatie bij Delhaize dreigt de hele retailsector in ons land op stelten te zetten nu ACV Puls en ACLVB een stakingsaanzegging indienden voor alle winkels: van de grote distributieketens tot de kleine zelfstandige. Daarmee komt nu ook de non-food in het vizier van de vakbonden. Moeten we komende week gesloten deuren bij JBC of Gamma vrezen? Waar valt de grootste actiebereidheid te verwachten? Een topvrouw van de vakbond legt uit, twee retailexperts analyseren: “Gaan we echt nog meer Belgische arbeidsplaatsen vernietigen?”