Bruno De Wever, professor geschiedenis aan de UGent en broer van de N-VA-voorzitter.
Volledig scherm
Bruno De Wever, professor geschiedenis aan de UGent en broer van de N-VA-voorzitter. © photo_news

Academici kritisch voor 'Vlaamse canon' in startnota: "Dit neigt naar superioriteitsdenken”

Het pleidooi in de startnota van Vlaams informateur Bart De Wever voor een ‘Vlaamse canon’ is geen goed idee. Dat zeggen Karel Van Nieuwenhuyse, professor geschiedenisdidactiek aan de KU Leuven, en Bruno De Wever, professor geschiedenis aan de UGent en broer van de N-VA-voorzitter. “Dat is echt not done.”

136 reacties

 • Moehmena Rahous

  3 jaar geleden
  @Peter Smets: wat een onzin om te beweren " Ik woon in Brabant, ik heb met vlaanderen niks maar dan ook niks te maken, tenzij het feit dat het ook Belgen zijn" Volgens uw eigenste redenering heeft u ook niets maar dan ook niets met Belgen te maken, omdat volgens uw eigenste redenering Belgie net zo goed een kunstmatige contructie is zoals Vlaanderen. Een bekrompen geest heeft geen identeit, ook niet de Brabantse.
 • jan boden

  3 jaar geleden
  Bruno beschouwt de Vlaamse cultuur en geschiedenis als zijn persoonlijke eigendom precies. Neen jongen, die zaken zijn van ons allemaal en we mogen ons daar allemaal over uitspreken.
 • Kurt Swinnen

  3 jaar geleden
  Pfff, kan de politiek zich niet belangrijker dingen bezig houden?
 • Rik Lamoral

  3 jaar geleden
  Zijn wantrouwen of irritatie ivm het voorstel tot canon niet wat kortzichtig? Bekijk het zoals de massale aandacht voor en emotie rond ‘De Grootste Belg’ in 2005. Elke hint als een aansporing tot verrijkend informeren, nadenken, inschatten en plaatsen van mensen, feiten, trends.
 • Bert Verlooy

  3 jaar geleden
  Ik hoop dat ze zeker de collaboratie niet vergeten als ankerpunt in onze Vlaamse geschiedenis, welk leed hiermee vele mensen is aangedaan,welke politiekers uit zulke Vlaams-Duits-gezinde families komen, hoe dit hun denken en standpunten hebben gevormd en hoe dit de wortels vormt van zekere politieke partijen. Wat ook moet duidelijk gemaakt worden is dat Vlaanderen stopt bij de Schelde en loopt van in Frankrijk tot in Nederland aangezien de meest hardnekkige nationalist dit zelfs niet snapt.