Abortuswet komt volgende week niet op agenda plenaire Kamer
Het wetsvoorstel ter versoepeling van de abortuswet komt volgende week niet op de agenda van de plenaire Kamer. De PVDA had daarvoor een motie ingediend, maar kreeg enkel de steun van DéFI. Vicepremier Petra De Sutter (Groen) relativeert ondertussen de vragen die her en der worden gesteld bij de rol van Ecolo binnen de Vivaldi-coalitie. Ze vindt dat de heisa door media en de oppositie groter wordt voorgesteld dan ze is. “Ik heb echt geen barstjes gezien in de schoot van de regering”, aldus minister De Sutter in het Eén-programma Villa Politica.
Delen per e-mail
De Raad van State heeft dinsdag zijn advies uitgebracht over een reeks amendementen op het wetsvoorstel ter versoepeling van de abortuswet. De tegenstanders van het wetsvoorstel - N-VA, Vlaams Belang en CD&V - hadden die voor de zomer nog ingediend om de behandeling van het dossier te vertragen, nota bene al voor de derde keer.
Intussen zijn de christendemocraten toegetreden tot de regering en is in het regeerakkoord afgesproken dat een wetenschappelijk comité eerst de huidige wet en praktijk zal evalueren waarna de regering op zoek moet naar een consensus. Voor die tijd wordt het wetsvoorstel niet gestemd.
“Uitstelmanoeuvres moeten nu stoppen”
Voor de PVDA was er echter geen enkele reden meer om het wetsvoorstel niet meteen verder te behandelen. De extreemlinkse partij diende een motie in om de tekst volgende week al terug op de agenda van de plenaire Kamer te zetten. "De uitstelmanoeuvres moeten nu stoppen", zegt Kamerlid Sofie Merckx, die het wetsvoorstel mee schreef. "Partijen die zichzelf profileren als voorvechter van vrouwenrechten hebben de taak om dit werk serieus te nemen. Schuif dit wetsvoorstel niet opnieuw op de lange baan. Laat het parlement stemmen."
Fractieleider Raoul Hedebouw riep de progressieve partijen bij aanvang van de plenaire zitting op zich achter de motie te scharen. Die motie werd echter weggestemd: enkel DéFI schaarde zich achter de PVDA-fractie.
PS en Ecolo riepen eerder al op tot de verdere behandeling van het wetsvoorstel. Voor de PS kan dat het best vanaf begin volgend jaar in de Kamercommissie Justitie, die dan moet beslissen over de samenstelling van het wetenschappelijk comité. “Dat moet ervoor zorgen dat we tot een sereen debat komen, dat toelaat dat we een oplossing vinden”, verduidelijkte fractieleider Ahmed Laaouej in de plenaire vergadering donderdag. Maar het is vooral Ecolo dat sneller lijkt te willen gaan.
CD&V-voorzitter Joachim Coens waarschuwde gisteren nog dat het regeerakkoord wat hem betreft "duidelijk" is. "Eerst 'een onafhankelijk multidisciplinair wetenschappelijk onderzoek door experts die een studie en evaluatie maken van de praktijk en wetgeving'. Daarna debat en consensus zoeken", tweette hij. "Hangende wetsvoorstellen worden niet gestemd."
Het wetsvoorstel in kwestie breidt de termijn voor abortus uit naar 18 weken en kort de bedenktijd in tot 48 uur. Bovendien zou vrijwillige zwangerschapsafbreking uit de strafwet verdwijnen, terwijl het verhinderen ervan strafbaar zou worden. Socialisten, liberalen, groenen, PVDA en DéFI, steunen het voorstel, maar N-VA, Vlaams Belang en ook regeringspartij CD&V zijn tegen, wat van het voorstel een erg gevoelig dossier maakt.
"Er zijn afspraken gemaakt”, verzekert Groen
Het was overigens niet de eerste keer sinds de start van de nieuwe regering dat Ecolo bekritiseerd werd. Er was bijvoorbeeld ophef over de voorzet die minister van Klimaat en Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo) had gegeven voor een koolstoftaks. Hier en daar werden vragen gesteld bij de rol van Ecolo binnen de coalitie en worden zelfs al vergelijkingen gemaakt met de vorige passage van de groenen in de federale regering, tussen 1999 en 2003.
Vicepremier De Sutter van zusterpartij Groen ziet alleszins nog geen barstjes ontstaan binnen de federale regering. Wat abortus betreft, begrijpt ze dat het thema leeft. Maar hoe belangrijk het thema ook is, “er zijn afspraken rond gemaakt”, aldus De Sutter, volgens wie het regeerakkoord loyaal zal worden uitgevoerd.
Meer algemeen merkt de vicepremier op dat iedereen het recht heeft voorstellen en ideeën te lanceren. Maar indien die de eigen bevoegdheden overschrijden, moeten ze binnen de regering worden doorgepraat, luidt het.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobs Werken in productie & techniek? Deze profielen zijn gewild
Kijk je in dit nieuwe jaar uit naar een nieuwe baan? Dan maak je een goede kans in productie en techniek. Ondanks de coronacrisis zijn er massaal jobs te vinden in deze elementaire sector. Vacatures raken er ook niet altijd even vlot ingevuld. Jobat.be geeft een overzicht van de meest gevraagde profielen en hoe je je kan heroriënteren. -
Medische apps kunnen voortaan terugbetaald worden door RIZIV
Na groen licht van het Verzekeringscomité kunnen medische apps voortaan terugbetaald worden door het RIZIV (Rijksdienst voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering). Dat melden de technologiefederaties beMedTech en Agoria. Ze noemen het een enorme stap voorwaarts in de digitalisering van onze gezondheidszorg. Eén app, MoveUp Coach, wordt al gefinancierd. -
PS wil versoepeling abortuswet begin volgend jaar terughalen naar commissie Justitie
De Raad van State heeft zijn advies uitgebracht over een reeks amendementen op het wetsvoorstel dat de abortuswetgeving versoepelt. Die waren voor de zomer ingediend om de behandeling van het dossier te vertragen. Voor Ecolo staat nu niets de verdere parlementaire behandeling in de weg, "zoals het regeerakkoord voorziet." CD&V vraagt respect voor het regeerakkoord en wil zoals afgesproken eerst een onafhankelijk onderzoek. De PS zegt het wetsvoorstel begin volgend jaar weer te zullen agenderen in de Kamercommissie Justitie. Die moet eerst en vooral beslissen over de samenstelling en de taak van het wetenschappelijk comité. Bedoeling is om daar een “zo groot mogelijke consensus” te vinden, verzekert Kamerlid Patrick Prévot, die zo CD&V bijtreedt. -
-
Vrouwen financieel minder goed voorbereid dan mannen
-
PREMIUM
ONZE OPINIE. Dat wij ons vragen stellen bij de snelheid die leidt naar het rijk der vrijheid? Het zou er nog aan mankeren
De vaccinatie-aanpak in België lijkt wel de processie van Echternach. Drie stappen vooruit, twee achteruit. De ene dag juichen we, omdat we meer vaccins uit de flacons van Pfizer kunnen vissen en daardoor kunnen 'accelereren'. De volgende dag duwt Pfizer de rem in, omdat we dankzij het efficiënte gebruik van dat kostbare goed ons bestelde deel al kregen. -
PREMIUM
Een bak Westvleteren bestellen blijkt aartsmoeilijk: zo maak je het meeste kans
-
PREMIUM
Nu teambuilding niet meer kan, de coronaproof versie: “Dit brengt een nieuwe vibe op de werkvloer”
4 reacties
Eddy Jans
karel dillen
Stijn Van Keer
Alexa Grieken