Abortuswet komt volgende week niet op agenda plenaire Kamer
Het wetsvoorstel ter versoepeling van de abortuswet komt volgende week niet op de agenda van de plenaire Kamer. De PVDA had daarvoor een motie ingediend, maar kreeg enkel de steun van DéFI. Vicepremier Petra De Sutter (Groen) relativeert ondertussen de vragen die her en der worden gesteld bij de rol van Ecolo binnen de Vivaldi-coalitie. Ze vindt dat de heisa door media en de oppositie groter wordt voorgesteld dan ze is. “Ik heb echt geen barstjes gezien in de schoot van de regering”, aldus minister De Sutter in het Eén-programma Villa Politica.
Delen per e-mail
De Raad van State heeft dinsdag zijn advies uitgebracht over een reeks amendementen op het wetsvoorstel ter versoepeling van de abortuswet. De tegenstanders van het wetsvoorstel - N-VA, Vlaams Belang en CD&V - hadden die voor de zomer nog ingediend om de behandeling van het dossier te vertragen, nota bene al voor de derde keer.
Intussen zijn de christendemocraten toegetreden tot de regering en is in het regeerakkoord afgesproken dat een wetenschappelijk comité eerst de huidige wet en praktijk zal evalueren waarna de regering op zoek moet naar een consensus. Voor die tijd wordt het wetsvoorstel niet gestemd.
“Uitstelmanoeuvres moeten nu stoppen”
Voor de PVDA was er echter geen enkele reden meer om het wetsvoorstel niet meteen verder te behandelen. De extreemlinkse partij diende een motie in om de tekst volgende week al terug op de agenda van de plenaire Kamer te zetten. "De uitstelmanoeuvres moeten nu stoppen", zegt Kamerlid Sofie Merckx, die het wetsvoorstel mee schreef. "Partijen die zichzelf profileren als voorvechter van vrouwenrechten hebben de taak om dit werk serieus te nemen. Schuif dit wetsvoorstel niet opnieuw op de lange baan. Laat het parlement stemmen."
Fractieleider Raoul Hedebouw riep de progressieve partijen bij aanvang van de plenaire zitting op zich achter de motie te scharen. Die motie werd echter weggestemd: enkel DéFI schaarde zich achter de PVDA-fractie.
PS en Ecolo riepen eerder al op tot de verdere behandeling van het wetsvoorstel. Voor de PS kan dat het best vanaf begin volgend jaar in de Kamercommissie Justitie, die dan moet beslissen over de samenstelling van het wetenschappelijk comité. “Dat moet ervoor zorgen dat we tot een sereen debat komen, dat toelaat dat we een oplossing vinden”, verduidelijkte fractieleider Ahmed Laaouej in de plenaire vergadering donderdag. Maar het is vooral Ecolo dat sneller lijkt te willen gaan.
CD&V-voorzitter Joachim Coens waarschuwde gisteren nog dat het regeerakkoord wat hem betreft "duidelijk" is. "Eerst 'een onafhankelijk multidisciplinair wetenschappelijk onderzoek door experts die een studie en evaluatie maken van de praktijk en wetgeving'. Daarna debat en consensus zoeken", tweette hij. "Hangende wetsvoorstellen worden niet gestemd."
Het wetsvoorstel in kwestie breidt de termijn voor abortus uit naar 18 weken en kort de bedenktijd in tot 48 uur. Bovendien zou vrijwillige zwangerschapsafbreking uit de strafwet verdwijnen, terwijl het verhinderen ervan strafbaar zou worden. Socialisten, liberalen, groenen, PVDA en DéFI, steunen het voorstel, maar N-VA, Vlaams Belang en ook regeringspartij CD&V zijn tegen, wat van het voorstel een erg gevoelig dossier maakt.
"Er zijn afspraken gemaakt”, verzekert Groen
Het was overigens niet de eerste keer sinds de start van de nieuwe regering dat Ecolo bekritiseerd werd. Er was bijvoorbeeld ophef over de voorzet die minister van Klimaat en Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo) had gegeven voor een koolstoftaks. Hier en daar werden vragen gesteld bij de rol van Ecolo binnen de coalitie en worden zelfs al vergelijkingen gemaakt met de vorige passage van de groenen in de federale regering, tussen 1999 en 2003.
Vicepremier De Sutter van zusterpartij Groen ziet alleszins nog geen barstjes ontstaan binnen de federale regering. Wat abortus betreft, begrijpt ze dat het thema leeft. Maar hoe belangrijk het thema ook is, “er zijn afspraken rond gemaakt”, aldus De Sutter, volgens wie het regeerakkoord loyaal zal worden uitgevoerd.
Meer algemeen merkt de vicepremier op dat iedereen het recht heeft voorstellen en ideeën te lanceren. Maar indien die de eigen bevoegdheden overschrijden, moeten ze binnen de regering worden doorgepraat, luidt het.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios Ga je je huis verbouwen? Dit zijn de premies voor 2021
Ook in 2021 kan je beroep doen op heel wat energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Naast nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers. Bouwsite Livios zet alles voor jou op een rijtje. -
LIVE. Nederland kondigt avondklok aan tussen 20.30 uur en 4.30 uur - Corona-uitbraak in rusthuizen net na vaccinaties
-
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs. -
-
PREMIUM
Pas vrijdag wordt knoop over strengere reisregels doorgehakt. Wat moeten we verwachten?
-
Beke: "Gruwelijk beeld van 180.000 vaccins in de diepvries klopt niet”
Wouter Beke (CD&V) gaat in tegen de hypothese dat er zo’n 180.000 vaccins in de diepvriezers zouden blijven liggen. “Dat is een gruwelijk beeld, maar stemt niet overeen met de realiteit", zei de Vlaamse minister van Welzijn in het Vlaams Parlement. -
Geen zin in een huis dat naar frietvet ruikt? Dit kan je allemaal doen met een airfryer
De airfryer is in steeds meer keukens te vinden. De naam doet vermoeden dat je er enkel mee kan frituren, maar niets is minder waar. Je kan er heel wat verschillende bereidingen mee maken. We leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn. -
Energieminister Tinne Van der Straeten wil onderzeese elektriciteitsverbinding met Denemarken
Minister van Energie Tinne Van der Straeten wil een onderzeese elektrische interconnector aanleggen tussen België en Denemarken. “Denemarken is wereldkampioen en België nummer vier in Europa op vlak van wind op zee", zegt Van der Straeten.
4 reacties
Eddy Jans
karel dillen
Stijn Van Keer
Alexa Grieken