Aanval op legerbasis: "Geen sprake van terrorisme"

De klopjacht op de man die vanochtend de legerkazerne in Flawinne in Namen probeerde binnen te dringen, is afgelopen. De politie heeft een verdachte opgepakt, zo bevestigt het parket van Namen. Het gaat om een 32-jarige man uit Namen. Het motief van de aanvaller is nog niet bekend. Volgens het parket zijn er geen aanwijzingen voor terrorisme. "Het onderzoek zal moeten uitwijzen of het om een geïsoleerde of een georganiseerde daad gaat, aldus procureur des konings Vincent Macq. De verdachte is "praktisch onbekend bij de gerechtelijke autoriteiten. Hij staat niet op de lijsten in verband met radicalisme".

Nabeschouwing

REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
reuters
Volledig scherm
© reuters
afp
Volledig scherm
© afp
AFP
Volledig scherm
© AFP
belga
Volledig scherm
© belga
belga
Volledig scherm
© belga

Een man met een deels bedekt gezicht bood zich om 9.02 uur aan de kazerne van het tweede bataljon commando's aan. "Hij deed teken naar de bewaker, die hem niet binnenliet. Hij wilde zich wellicht laten doorgaan voor een militair. Daarop forceerde hij met zijn wagen de toegang tot de site. De militairen hebben daarop twaalf schoten in zijn richting afgevuurd. Na kort te hebben rondgetoerd in de kazerne, sloeg hij uiteindelijk op de vlucht. De dader beschadigde de afsluiting en de wagen eindigde de rit in een modderig veld", overliep de procureur de chronologie van de gebeurtenissen.
    
"Na zijn dolle rit in het militair kwartier keerde de man op zijn stappen terug en vluchtte te voet weg in de aanpalende woonwijk", vervolgde kolonel Brevers, de militaire commandant van de provincie Namen. Meteen werd een veiligheidszone ingesteld, de wijk afgesloten en een ordemacht van 160 politiemensen op de been gebracht. Rond de middag kon de verdachte nabij een woning opgepakt worden. De arrestatie verliep zonder geweld. Er vielen geen gewonden.
    
De verdachte van het Aziatisch type was niet gewapend. Hij is geboren in 1983, afkomstig van Namen en afgezien van een geïsoleerd feit uit 2005 praktisch onbekend bij de gerechtelijke autoriteiten. Hij staat niet op de lijsten in verband met radicalisme, aldus de procureur. "Geen enkel element laat ons toe te stellen dat we te maken hebben met een terroristische dreiging", verklaarde procureur Macq. In 2010 was hij kandidaat-paracommando. Hij was gekleed in een militaire uitrusting, "kledij die voor iedereen toegankelijk is", aldus nog Brevers.
    
Een geïsoleerde daad van een mentaal onevenwichtige persoon is niet uit te sluiten. "Het is veel te vroeg om conclusies te trekken", benadrukte procureur Macq. Zijn intenties blijven momenteel onbekend. "Kwam hij met een precies idee? Vandaag kan niemand behalve hijzelf iets zeggen over zijn intenties. Het is wachten op zijn verhoor, in aanwezigheid van een advocaat".
    
Een aanval gericht op de kazerne van Belgrade, waar momenteel zowat 400 hoofdzakelijk Syrische en Iraakse asielzoekers zijn gehuisvest is "een hypothese zoals een andere". De doffe ontploffing die rond 13 uur werd gehoord, had te maken met het openen van een koffer en staat helemaal los van de feiten.

Vanavond hebben twee huiszoekingen plaatsgevonden in het dossier rond de dertiger uit Namen die eerder op de dag een verijdelde aanval uitvoerde op de kazerne van Flawinne. Dat meldt de procureur des konings Vincet Macq. De eerste huiszoeking vond plaats in de woning van de verdachte, maar "leverde geen significante nieuwe elementen op", aldus Macq. De tweede huiszoeking gebeurde in het familiaal milieu van de man, maar daarover kon de procureur nog geen informatie geven.

De verdachte verschijnt morgen voor de onderzoeksrechter.

Liveblog

 geen nieuwe berichten
Belangrijk

De politie heeft een verdachte opgepakt voor de aanval van vanochtend. Dat melden Waalse media en wordt bevestigd door het parket van Namen. Straks geeft het parket meer uitleg.

DOVO heeft de achtergelaten wagen weggesleept. Het voertuig blijkt veilig. Even werd gevreesd dat er een bom in de auto zat.

Belangrijk

In de kazerne van Flawinne zijn ongeveer 650 paracommando’s gestationeerd. Volgens VTM NIEUWS worden de soldaten onder meer bij NAVO-missies ingezet. Of het doelwit daarom is uitgekozen, is nog niet zeker.

DOVO, de ontmijningsdienst van het leger, is aankomen in Belgrade. Ook meerdere voertuigen van het speciaal interventieteam zijn ter plaatse. De procureur des Konings, de politiezone van Namen en de burgemeester communiceren voorlopig niet.

L'Avenir meldt op haar website dat er bij de aanval van vanochtend circa twaalf schoten zijn gelost.

De politie kent intussen de identiteit van de eigenaar van de wagen, meldt La Libre. Over de motieven van de aanvaller is nog niets bekend.

De omgeving van de legerbasis is afgezet en de politieschool van Namen is uit voorzorg geëvacueerd, meldt La Libre.

De verdachte reed in een donkere Ford Escort. De wagen is zwaar beschadigd teruggevonden in Belgrade, een andere deelgemeente van Namen. Een honderdtal agenten is ter plaatse en houdt een klopjacht op de aanvaller. Er is ook een politiehelikopter ingezet.

De legerkazerne van Flawinne in de provincie Namen is vanochtend opgeschrikt door een incident. Een gemaskerde man reed er rond 9 uur met een wagen door de slagbomen aan de ingang van de basis.

Volgens La Dernière Heure is er geschoten op de aanvaller maar heeft die de vlucht genomen, nadat soldaten de man verjoegen. Hij was gemaskerd en zou alleen hebben gehandeld.

De wagen van de aanvaller is teruggevonden in Belgrade, niet van Flawinne. Mogelijk zit er een bom in het voertuig. Ontmijningsdienst DOVO komt ter plaatse.

Defensiewoordvoerder Tony Langone bevestigt het incident, maar kan voorlopig niet meer commentaar geven. "We zijn volop informatie aan het verzamelen", klinkt het.

Bij het voorval vielen geen gewonden.

geen oudere berichten