BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Aantal omikronbesmettingen in België op twee dagen tijd verdubbeld: 27 procent van alle besmettingen zijn met omikronvariant

De omikronvariant rukt op in ons land - net zoals in de rest van de wereld - en maakt elke dag weer een groter deel uit van het totaal aantal besmettingen. Gisteren was omikron al verantwoordelijk voor maar liefst 27 procent van alle bevestigde besmettingen, volgens de Franstalige viroloog Emmanuel André. 

 1. INTERVIEW. Professor verpleegkunde schudt overheid en experten wakker: “Niet het virus, maar chaotisch beleid doet zorgsector kraken”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Professor verpleeg­kun­de schudt overheid en experten wakker: “Niet het virus, maar chaotisch beleid doet zorgsector kraken”

  In de zomer van 2020 schreef professor Verplegingswetenschappen Eva Goossens (UAntwerpen) samen met twaalf collega’s een open brief. “Geef ons een zitje in de cockpit van het crisisbeleid, want de zorgsector staat op instorten.” Anderhalf jaar later stelt ze vast dat niemand die noodkreet ernstig nam. “De overheid blijft vasthouden aan adviseurs die veel van het virus weten, maar weinig van het organiseren van de zorg. De sector is ondertussen volop aan het kraken. Niet door het virus, maar door chaotisch beleid.” Goossens pleit voor een nieuwe strategie.
 2. Nederlanders komen in Vlaanderen doen wat in eigen land niet meer mag: “Toch maar zelftest gedaan met al die Hollanders hier”
  PREMIUM

  Nederlan­ders komen in Vlaanderen doen wat in eigen land niet meer mag: “Toch maar zelftest gedaan met al die Hollanders hier”

  Nou, dan gaan we toch gewoon lekker naar België... Grenssteden als Antwerpen, Gent en Maasmechelen werden gisteren nog meer dan anders overspoeld door shoppende Nederlanders, nu die dat in eigen land niet meer kunnen. Nederland is sinds gisteren op slot door een harde lockdown. Voor een lekker hapje uit eten en de kerstinkopen moet dus de grens worden overgestoken. Gezellig!
 3. Dit ligt op tafel van het Overlegcomité: alles kan, behalve versoepelen
  PREMIUM

  Dit ligt op tafel van het Overlegco­mité: alles kan, behalve versoepe­len

  Nog even de kat uit de boom kijken of toch nu al de duimschroeven aandraaien? Het privéleven wordt door het Overlegcomité allicht opnieuw uit de wind gezet, maar supporteren voor je favoriete voetbalploeg zal hoogstwaarschijnlijk even niet meer kunnen. Voor de federale regering was een volledige sluiting van de fitness, de theaterzaal, de cinema en alle andere binnen- en buitenactiviteiten gisterenavond zelfs geen taboe meer. Dit is het menu waar het overlegcomité haar kerstpakket uit kan samenstellen.
 1. Goed nieuws uit Zuid-Afrika, maar Belgische virologen juichen nog niet. “Dé vraag blijft: ‘Wat doet omikron met ouderen?’”
  PREMIUM

  Goed nieuws uit Zuid-Afri­ka, maar Belgische virologen juichen nog niet. “Dé vraag blijft: ‘Wat doet omikron met ouderen?’”

  Omikron verspreidt zich razendsnel maar geeft doorgaans een eerder mild ziektebeeld. Dat zegt Angélique Coetzee, de Zuid-Afrikaanse arts die als eerste alarm sloeg over de variant. “Ik vermoed niet dat omikron in dezelfde mate zwaar ziek zal maken als delta”, zegt ze. Belgische virologen vinden het te vroeg voor conclusies op Belgisch niveau. “Ook ik hoop op minder ziekenhuisopnames maar op dit moment heb ik nog niet voldoende bewijs gezien dat we dat ook mogen verwachten”, zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano).