Aantal nieuwe coronabesmettingen stabiliseert, ook ziekenhuisopnames komen op plateau
In de week van 19 tot 25 september zijn er in België gemiddeld 1.541 bevestigde coronabesmettingen per dag vastgesteld. Dat is nog een stijging met 11 procent in vergelijking met een week eerder, maar de derde daling op rij op dagbasis. Ook de ziekenhuisopnames lijken stilaan op een plateau aangekomen te zijn met nu elke dag 64 nieuwe opnames. Dat blijkt deze ochtend uit de nieuwe cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Delen per e-mail
De stijging van het aantal besmettingen op weekbasis blijft daarmee vertragen. Gisterochtend maakte Sciensano nog melding van een stijging met 17 procent in vergelijking met een week eerder.
Volgens de laatst bekende dagcijfers zijn er op vrijdag 25 september 1.387 besmettingen vastgesteld, 1.697 op 24 september en 2.089 op 23 september. De cijfers van ná 25 september zijn nog niet definitief en zullen de komende dagen nog worden aangevuld, voorlopig gaat het voor zaterdag 26 september om 412 besmettingen en 74 op zondag 28 september. Die cijfers zullen de komende dagen nog oplopen.
“Sinds een week zien we dat de toename in het aantal nieuwe besmettingen minder uitgesproken wordt, waardoor we mogelijk lijken te evolueren naar een plateaufase. Dat is een bemoedigend signaal”, zei viroloog Steven Van Gucht gisteren al op de persconferentie van het nationaal crisiscentrum.
Sinds het begin van de epidemie is intussen bij 115.353 mensen in ons land het coronavirus vastgesteld.
Elke dag worden er nu iets meer dan 34.000 coronatesten per dag uitgevoerd, met als uitschieters meer dan 45.000 tests op sommige dagen.
Het aandeel positieve gevallen bij de tests is ondertussen opgelopen tot 4,31 procent. Op elke 100 tests zijn er dus gemiddeld 4,31 positief.
Ziekenhuizen
Ook de ziekenhuisopnames lijken op een plateaufase te zijn aangekomen, met een gemiddelde dat nu al enkele dagen rond 64 opnames per dag schommelt. Gisteren werden 61 patiënten opgenomen. Vorige week donderdag ging het nog op 84 dagelijkse opnames.
De totale bezetting in de ziekenhuizen neemt wel verder toe, doordat er gisteren maar weinig mensen uit het ziekenhuis werden ontslaan. In totaal liggen nu 708 covid-patiënten in de hospitalen, waarvan 140 op intensieve zorgen. Een week geleden ging het nog om 490 patiënten in de ziekenhuizen.
Overlijdens
Het aantal overlijdens blijft stabiel op gemiddeld 4,4 per dag. Er zijn in totaal al 9.987 mensen overleden na een besmetting met het coronavirus.
Bekijk hier het volledige gesprek met Van Damme:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Binnenland4
Spoorarbeider aangereden door trein in Ruisbroek en overleden
Rond 6 uur zaterdag is ter hoogte van Ruisbroek een spoorarbeider aangereden door de trein Schaarbeek-’s Gravenbrakel. De man, die werkte voor een onderaannemer in dienst van Infrabel, is overleden. Dat heeft spoorwegnetbeheerder Infrabel bekendgemaakt. -
PREMIUM
Hilde (52) respecteerde alle veiligheidsvoorschriften. Toch werd ze ziek, en hoe: “Corona verandert in één seconde je leven”
Gemiddeld meer dan 1.500 besmettingen per dag. Eén van de gezichten achter die statistiek is Hilde Watty (52) uit Brugge. Hilde respecteerde alle veiligheidsvoorschriften. Toch werd ze ziek, en hoe. “Ik heb koud, warm. Een druk op mijn borst. Vermoeidheid. Alles doet pijn. Ik ben nooit in mijn leven zo ziek geweest.” -
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten. -
-
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
Energie
Zelfde verbruik, hogere energiefactuur: hoe is dat mogelijk?
-
PREMIUM29
Ziekenhuizen moeten weer afdelingen sluiten: “Zo’n derde golf? Een elastiek kan je rekken maar er zit een limiet op”
-
PREMIUM
Eindelijk wordt corona-app gelanceerd, als de dokter de 17-cijferige code nu maar juist invult
Vanaf woensdag is het echt zover: dan kan u ‘Coronalert’ downloaden op uw gsm. Uit de testfase blijkt dat de corona-app goed werkt, maar dat artsen niet iedere Covid-test correct aan iemands app linken. Daarvoor moeten ze een code met welgeteld 17 cijfers ingeven — en dat loopt dus af en toe mis.