Aantal bakfietsen in ons land explodeert: verkoop bijna verachtvoudigd
Het aantal bakfietsen in ons land explodeert. De verkoop ervan is vorig jaar volgens cijfers van mobiliteitsorganisatie Traxio bijna verachtvoudigd. “Vooral jonge gezinnen in stedelijk gebied zien de bakfiets als een alternatief voor de auto”, zegt Filip Rylant van Traxio.
Vorig jaar zijn in ons land maar liefst 9.585 bakfietsen verkocht. Dat blijkt uit cijfers van Traxio, de federatie van de autosector en aanverwante sectoren. Het gaat om een bijna niet te geloven stijging van zowat 800 procent ten opzichte van een jaar eerder. “Dat is enerzijds te verklaren door een inhaalbeweging vanwege productieproblemen tijdens de voorbije coronajaren”, zegt woordvoerder Filip Rylant van Traxio. “Anderzijds merken we dat de vraag blijft stijgen. Vooral in stedelijk gebied zijn er mensen die de auto hebben verkocht en de bakfiets als alternatief hebben genomen.”
Jonge gezinnen
Dat biedt vooral voor jonge gezinnen een aantal voordelen. “Ze hebben geen auto meer nodig, en hebben dus geen last meer van parkeerproblemen”, vervolgt Rylant. “En je kan in een bakfiets heel wat vervoeren, bijvoorbeeld kinderen of de meeste boodschappen.”
‘Last mile’-leveringen
Ook bedrijven zien volgens Filip Rylant steeds meer de voordelen in van een bakfiets. “Ze worden steeds meer ingezet door bedrijven voor de ‘last mile’-leveringen in de stad. Bijvoorbeeld Clooblue maakt er gebruik van. Maar ook voor onderhoudsmensen kan het interessant zijn. Er past heel wat materiaal in, je kan overal doorrijden en gemakkelijk parkeren.”
Regionale cijfers heeft Traxio niet, maar bakfietsen zijn volgens Rylant vooral populair in stedelijk gebied, zoals in Gent en in Antwerpen. Toch is er ook groeiende interesse in de rand van de steden. “Bakfietsen zijn in opgang, en dat zal nog wel even duren.”
Ook fors meer e-bikes
Overigens doen niet alleen bakfietsen het goed. Na een lichte daling in 2021, door leveringsproblemen, is de Belgische fietsmarkt in 2022 met 19 procent gegroeid tot 695.871 exemplaren. Ook de e-bike is een grote winnaar. Daarvan zijn er 328.080 verkocht, een stijging met 45 procent. Ook de mechanische fietsen stegen, maar slechts met 2,6 procent tot 367.791. “Daardoor zien we een belangrijke marktverschuiving : het aandeel e-bikes groeide immers tot bijna de helft (47,2 procent)”, zegt Filip Rylant.
Steeds duurdere fietsen
De elektrische fietsen werden vooral in de fietswinkels verkocht, waar het aandeel van de e-bikes nu 53 procent bedraagt. Die fietswinkels zagen hun marktaandeel overigens sterk groeien tot 64,3 procent. Bij de elektrische fietsen worden er steeds meer aangedreven door naafversnellingen, ten nadele van de derailleur. Dat past overigens in de trend van steeds duurdere fietsen. Ook de elektrisch ondersteunde sportieve fietsen groeien aan sneltempo, net als de cargo bikes en longtails alsook de plooifietsen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
PORTRET. Wie is Tamara Engels (33), het slachtoffer van de cryptomoord? “Ze deed alles met hart en ziel”
Sint-Niklaas -
CD&V komt met aangepast voorstel voor nationaal toegangsverbod recreatiedomeinen
CD&V dient een nieuw voorstel in om mensen over het hele land de toegang tot recreatiedomeinen te kunnen ontzeggen. Vorig jaar werd dat al eens geprobeerd, maar die basis bleek juridisch te zwak. -
PREMIUM43
Waarom het geen toeval is dat de uitlevering van Olivier Vandecasteele in Oman gebeurde
Olivier Vandecasteele is vrij. De Belgische ngo-medewerker werd na een akkoord tussen België en Iran geruild voor de Iraanse diplomaat-terrorist Assadollah Assadi. Die overeenkomst kwam er dankzij bemiddeling van Oman. En dat is geen toeval. -
-
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
-
Update
Vandecasteele (42) “tamelijk positief” bij thuiskomst: “Euforie overheerst nu, nadien volgt de terugslag”, zegt crisispsycholoog
Olivier Vandecasteele, de Belgische ngo-medewerker die sinds 26 februari vorig jaar opgesloten zat in Iran, is sinds gisterenavond weer in België. Na 455 dagen in de Iraanse cel viel hij eindelijk zijn familie in de armen. “Nu begint een tweede strijd", zo reageerde de familie in een mededeling. Vanochtend hielden de vrienden en advocaten van Vandecasteele een persconferentie, die ze op een vrolijke noot afsloten: “Hij dronk gisterenavond al een biertje.” Hij zou vermagerd zijn, maar het mentaal en fysiek redelijk goed maken. -
PREMIUM
INTERVIEW. Minister Lydia Peeters buigt zich over het VeloVeilig Vlaanderen Rapport: “Tegen 2025 zal je écht verandering zien”
VeloVeilig Vlaanderen 2023 kent zijn eindbalans: 18.846 gevaarlijke punten werden deze week op de kaart van Vlaanderen geprikt. De top tien van vaakst gesignaleerde punten? Alweer nagenoeg volledig bezet door gewestwegen. Werk aan de winkel dus voor minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Wij legden haar het VeloVeiligVlaanderen-rapport voor. “In 2025 zullen de mensen écht verandering in het straatbeeld zien.” -
Spaargids.be
Deze ziekenfondsen betalen zelfs je zonnebril op sterkte terug
34 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPaul Hendriks
Gino Denil
Renée Verhoeven
Gerard Braeckmans
Henri Dederen