Asielzoekers aan het Klein Kasteeltje in Brussel.
Volledig scherm
Asielzoekers aan het Klein Kasteeltje in Brussel. © Photo News

Aantal asielaanvragen in april met 31 procent gestegen tegenover vorig jaar

In april kreeg het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) 2.247 asielaanvragen. Dat zijn er 6,1 procent meer dan in maart en 31 procent meer dan in april 2018. Over de eerste vier maanden van het jaar ging het met 9.193 aanvragen over een toename met 29 procent in vergelijking met een jaar eerder. In april kwamen de meeste asielaanvragers uit Syrië (320), gevolgd door Afghanen (261) en Palestijnen (185). Over de eerste vier maanden kwamen de meeste verzoeken om internationale bescherming uit Palestina (1.126), gevolgd door Afghanistan (996) en Syrië (977).

 1. Kinderen staan als één blok achter vader die in cel zit als moordverdachte van moeder: “Hopelijk is papa snel terug thuis”
  PREMIUM

  Kinderen staan als één blok achter vader die in cel zit als moordver­dach­te van moeder: “Hopelijk is papa snel terug thuis”

  “Pijnlijk. Én onrechtvaardig.” Zo noemt Elke Bohnen (35) het feit dat haar vader in de gevangenis van Hasselt opgesloten zit op verdenking van de moord op haar moeder, meer dan twee jaar geleden. “Mijn broer, zus en ik staan voor 200 procent achter papa. We hebben nog geen seconde aan zijn onschuld getwijfeld - ook nu niet.” Ze hopen één ding: “Dat papa snel terug thuis is.”
 2. 4 miljoen sneltests voor Vlaanderen in november. Maar waar zullen ze juist worden ingezet?
  PREMIUM

  4 miljoen sneltests voor Vlaanderen in november. Maar waar zullen ze juist worden ingezet?

  Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar Vlaanderen gaat dan toch investeren in sneltesten. Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) en de Vlaamse regering kopen 4 miljoen sneltesten. De eerste lading zou midden november al aankomen. De hamvraag is nu waar ze juist zullen worden ingezet. De grote lijnen van de strategie zijn al bepaald, maar experts twijfelen voorlopig nog of ze de sneltesten kunnen gebruiken bij bewoners en personeel van de woonzorgcentra, omdat de tests iets minder gevoelig zijn.
 3. De heroveringstocht van Theo Francken op migratie: "Al dat natrappen is zo respectloos"
  PREMIUM

  De herove­rings­tocht van Theo Francken op migratie: "Al dat natrappen is zo respect­loos"

  Onderwijs? Nee, Theo Francken (N-VA) trappelt om het roer van Asiel en Migratie terug in handen te nemen. De rit was nochtans woelig en de kapitein kwam er niet zonder kleerscheuren van af. En dan moest het gevecht met Maggie De Block (Open Vld) nog losbarsten. "Haar aanvallen zijn pure strategie, ze vecht voor haar politiek overleven." U bent gewaarschuwd: bokser Francken staat weer in de ring.