A12 in Brussel omtoveren tot groene promenade? “Naar één rijstrook gaan is Vlamingen koeioneren”
Brussels GewestBrussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) heeft plannen klaar om het laatste stuk van de A12 om te vormen in een groene promenade, schrijven De Morgen en La Libre Belgique vandaag. Stadinwaarts zou er nog één rijstrook voor auto's overblijven. Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (Vooruit) kant zich tegen de plannen van zijn coalitiepartner en weigert de vergunning af te leveren.
Brussels mobiliteitsminister Van den Brandt kondigde dinsdag aan dat ze de A12 tussen de Heizel en de Van Praetbrug wil omvormen tot een heuse stadsboulevard.
Concreet gaat het om een strook van drie kilometer tussen de grens met Vlaanderen en het kanaal, ter hoogte van de Van Praetbrug. Deze strook omvat een stuk A12 en R21. Wie daar nu met de wagen passeert, rijdt tegen 120 kilometer voorbij het knooppunt van de Brusselse ring en het Atomium, om ter hoogte van het Amerikaans theater te vertragen en via het koninklijk domein van Laken door te stromen tot in het stadscentrum.
Trechter
Deze baan zou smaller en trager worden. Stadinwaarts gaat het aantal rijstroken van drie naar twee en vervolgens naar één. Zo ontstaat er een trechter. De snelheidslimiet gaat naar 90 en 50 kilometer per uur. Staduitwaarts blijven twee rijvakken over.
‘10-minutenstad’
De bedoeling is om de openbare ruimte terug te geven aan de inwoners, zo klinkt het. “Dit project past in de 10-minutenstad, een concept waarmee we in elke buurt scholen, kinderdagverblijven, openbaar vervoer en andere voorzieningen willen creëren”, zegt Brussels burgemeester Philippe Close (PS) over de plannen. Tegelijk moet de overlast van het autoverkeer omlaag.
“We starten met de heraanleg van de invalswegen van Brussel. We transformeren autosnelwegen tot intermodale stadsboulevards: vlot en bereikbaar voor alle modi, groener en leefbaarder voor alle bewoners. De A12 wordt zo een groene, vlotte en leefbare toegangspoort voor iedereen”, aldus Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). Zij wil de werken volgend jaar al aanvangen, als de vergunning tegen dan is afgeleverd.
‘Niet prioritair’
Maar staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (Vooruit) ziet dat minder zitten. De omvorming is niet prioritair omdat er geen ‘Park and Ride’-zone in de plannen is voorzien en omdat het einde van de A12 eigenlijk al een groen gebied is, zegt hij aan Belga. Bovendien is het plan van Van den Brandt volgens Smet niet doorgesproken met de regering.
In deze financieel moeilijke tijden zijn er andere investeringen in Brussel die meer prioriteit hebben, zoals de assen Belliard en Wetstraat of de Jamarlaan.
“In deze financieel moeilijke tijden zijn er andere investeringen in Brussel die meer prioriteit hebben, zoals de assen Belliard en Wetstraat of de Jamarlaan. Dit is een ‘nice to have’, geen ‘need to have’”, vindt Smet.
De bevoegde administratie Brussel Mobiliteit heeft de aanvraag voor de stedenbouwkundige vergunning al ingediend. Maar die komt er voorlopig niet, zegt Smet aan De Morgen. “Naar één rijstrook gaan is de Vlamingen koeioneren. Daar doe ik niet aan mee”, laat hij weten.
De Brusselse oppositiepartij MR vreest dat het verkeer zich gewoon zal verplaatsen naar de omliggende wijken. In een communiqué vraagt de MR de Brusselse regering om de toegang tot de stad via verschillende vervoersmodi te vergemakkelijken en Brussel niet “te isoleren”.
Bovendien is overleg met Wallonië en Vlaanderen nodig, vindt de oppositiepartij. “Brussel is geen eiland. De toegankelijkheid en aantrekkelijkheid van de stad moeten een prioriteit zijn voor de Brusselse regering, zeker in volle pandemie en middenin een economische crisis”, zegt Brussels parlementslid Anne-Charlotte d’Ursel.
Tegenovergestelde effect?
Mobiliteitsorganisatie Touring en werkgeversorganisatie Voka Metropolitan staan eveneens niet te popelen voor de plannen van het Brusselse Gewest. Volgens beide organisaties zal de omvorming van het einde van de A12 net het tegenovergestelde effect teweegbrengen van wat de Brusselse regering beoogt: meer file en daardoor ook meer luchtvervuiling als gevolg. Verder vrezen de organisaties dat dagjestoeristen zullen wegblijven en ook bedrijven de stad zullen verlaten.
Daarom stellen Touring en Voka Metropolitan voor om minstens twee rijstroken vrij te houden en een test die de invloed van de files en de doorstroming moet meten. Volgens Voka Metropolitan behoort een groene boulevard wel tot de mogelijkheden, als eerst eerdere beloftes worden ingewilligd. “Van de reeds vele jaren beloofde overstapparkings aan de A12 en op parking C lijkt geen sprake meer. Het is ook nog wachten op de geplande sneltram langsheen de A12", klinkt het bij de werkgeversorganisatie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
30 procent van personeel geeft gegevens aan hackers: “Het gebrek aan bewustzijn is hallucinant”
Volgens Spotit, een Belgisch IT-bedrijf gespecialiseerd in cybersecurity, gaf 30 procent van de medewerkers van hun klanten cruciale gegevens door via frauduleuze e-mails in 2022. Online oplichting via valse mails of berichten, phishing, zit al een tijd in de lift. “Maar het gebrek aan bewustzijn is hallucinant”, zegt cyberexpert Jürgen Verniest van Spotit. -
18
Uitzonderlijke bevolkingsgroei in België in 2022 door oorlog in Oekraïne
In 2022 zijn er bijna 104.000 inwoners bijgekomen in België. Dat is een “uitzonderlijk” grote toename, zo blijkt dinsdag uit de demografische vooruitzichten van het Federaal Planbureau voor de periode 2022-2070. Vooral de komst van Oekraïners heeft de bevolkingsgroei vorig jaar opgedreven. -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
-
“Droogte kostte veel vissen het leven in 2022"
Veel vissen zijn vorig jaar het slachtoffer geworden van de droogte, die leidde tot lage waterstanden op veel plaatsen in Vlaanderen en Brussel. Dat zegt Natuurpunt dinsdag in een jaaroverzicht. -
Independer
Een nieuwe auto leasen of kopen? Dit is het verschil
Een wagen kopen en goed onderhouden kost behoorlijk wat geld en tijd. Daarom loont het ook als particulier de moeite zowel een offerte te vragen voor een autolening als voor een leasingformule. Maar waarin zit het verschil? Independer.be legt uit. -
Brussels Gewest
Brussel Mobiliteit zorgt tegen 2022 voor twee extra voetbalvelden groene ruimte
Brussel Mobiliteit maakt gebruik van de start van het plantseizoen om haar onthardingswerken in de Brusselse openbare ruimte voort te zetten. Tegen begin 2022 zal het Brussels Gewest 20.000 vierkante meter extra groene ruimte hebben. -
PREMIUMBrussel
Deelfiets, -step, -scooter of -auto: wat is de beste keuze voor jou? Wij maken je wegwijs in aanbod in Brussel
Steps, scooters, fietsen, auto’s én openbaar vervoer: het bos door de bomen zien als het op deelmobiliteit aankomt in het Brusselse is al even niet meer vanzelfsprekend. In dit stuk zetten we de belangrijkste spelers op een rij, zoomen we in op tarieven en regelgeving, abonnementen, cijfers en het ecovriendelijk plaatje. “De eerste steps waren wegwerpsteps, met een levensduur van vier maanden. Allesbehalve duurzaam dus”, weet Brussels parlementslid Arnaud Verstraete (Groen).