Wouter Beke
Volledig scherm
Wouter Beke © Photo News

92 procent van Vlaams zorgpersoneel is gevaccineerd: “Vaccinatie verplichten is voor mij geen taboe"

Met 92 procent van het zorgpersoneel dat zich inmiddels liet vaccineren, heeft Vlaanderen een vrij hoge vaccinatiegraad. Toch zijn er nog steeds 17.500 personen in de zorg die weigeren om zich te laten vaccineren. “We blijven mobiliseren en sensibiliseren en vragen transparantie aan de zorginstellingen”, aldus Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) in een reactie bij ‘VTM Nieuws’. “En er is tijdens de interministeriële conferentie afgesproken om het overleg rond de vaccinatieplicht op te starten." 

  1. Voorlopig geen verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel: “We moeten twijfelaars informeren, maar wel in hun waarde laten”
    PREMIUM

    Voorlopig geen verplichte vaccinatie voor zorgperso­neel: “We moeten twijfe­laars informeren, maar wel in hun waarde laten”

    Het zorgpersoneel zal voorlopig nog niet verplicht worden om zich te laten vaccineren. De overheid wil eerst sensibiliseren. En dat lijkt motivatiepsycholoog Maarten Van Steenkiste (UGent) ook de juiste strategie. “Als je mensen wil overtuigen, moet je hen ook proberen begrijpen en in hun waarde laten. Dwingen werkt averechts.” Jamin is zo'n verpleegkundige die zich (nog) niet wil laten vaccineren. Niet omdat hij een anti-vaxxer is, zegt hij. Maar wat is de reden dan wel?