Drie jaar werkloos? Dan moet een werkloze zijn uitkering verliezen, tenminste als hij een job of opleiding weigert.
Volledig scherm
PREMIUM
Drie jaar werkloos? Dan moet een werkloze zijn uitkering verliezen, tenminste als hij een job of opleiding weigert. © Getty Images

7 vragen over beperking van werkloosheidsuitkering in tijd. “Nu denken te veel mensen: of ik werk of niet, de overheid zorgt wel voor mij”

Wie na drie jaar werkloosheid niet ingaat op een jobvoorstel of een opleiding weigert, wordt ‘van den dop gegooid’. Met dat opmerkelijke voorstel gooit CD&V de knuppel in het hoenderhok, maar werkt het ook, zo’n beperking in tijd? Krijg je dan werkelijk niéts meer? En kan je nu ook al niet je werkloosheidsuitkering verliezen? Arbeidseconoom Stijn Baert legt uit. “Werklozen kunnen nog te vaak de schijn hoog houden door wel te solliciteren, maar dan op het gesprek duidelijk te laten blijken dat ze niet gemotiveerd zijn om te komen werken.”

230 reacties

 • Geert Van Daele

  2 maanden geleden
  Als Professor heeft de heer Baert ook het maximum pensioen, ik zou dus maar beter zwijgen als ik van hem was
 • peeters jos

  2 maanden geleden
  In andere landen lukt het wel, en zelfs sneller. België is weer speciaal? Ik herinner me een oud-premier die in de media zei dat we boven onze stand leven. Ik geloof hem.
 • linda Hofkens

  2 maanden geleden
  Begin al eens eerst met 70% van het huidige politieke bestel buiten te smijten, dan kunnen we beginnen praten over andere zaken maar het zal niet meer hoeven dan.
 • Marc Puystiens

  2 maanden geleden
  Invaliditeit zou bij sommigen ook beter eens herzien worden. Ken er verschillende die wel in staat zijn ol te werken, al was het maar als caissière of zelfd gewoon nu al hele dagen werken terwijl ze leven op onze nek.
 • San Pauwels

  2 maanden geleden
  Volgens berekeningen zouden dit jaar zo'n 100000 bedrijven hun activiteiten stopzetten, vooral in de voedings - en retailsector. Gaan ze vooral die werknemers een nieuwe job vinden? Politici hebben een gebrek aan realiteitszin. Het is crisis en dan zal het aantal vacatures alleen maar dalen, want de consumenten besparen. Er zijn enkel genoeg jobs voor IT'ers, ingenieurs, dokters, verpleeg-en zorgkundigen. Het probleem is dat niet iedereen in de wieg gelegd is om dergelijke jobs uit te oefenen.
 1. Stak vrouw (58) eerst woning van ex in brand om twee dagen later buurman messteek toe te dienen? “Alcohol is de rode draad in dit verhaal”
  PREMIUM
  Koksijde

  Stak vrouw (58) eerst woning van ex in brand om twee dagen later buurman messteek toe te dienen? “Alcohol is de rode draad in dit verhaal”

  Een 58-jarige vrouw moet zich voor de rechtbank van Veurne verantwoorden voor brandstichting en opzettelijke slagen en verwondingen in Oostduinkerke. Volgens het Openbaar Ministerie stak de vrouw eind vorig jaar de woning van haar toenmalige partner in brand. Een dag nadat ze voorwaardelijk werd vrijgelaten, ging ze vervolgens haar overbuur te lijf met een mes. “Maar mijn cliënte betwist dat zij iets met de brandstichting te maken heeft”, aldus haar advocaat.
 2. INTERVIEW. Paul Magnette (PS): “Vlamingen moeten altijd hard werken, Walen genieten liever van het leven. Is dat zo fout?”
  PREMIUM
  537

  INTERVIEW. Paul Magnette (PS): “Vlamingen moeten altijd hard werken, Walen genieten liever van het leven. Is dat zo fout?”

  “Bij Vlamingen zit het blijkbaar in de genen om altijd hard te moeten werken. Walen genieten liever een beetje van het leven, wat is daar mis mee?” Met het cliché van de ‘luie Waal’ heeft oppersocialist Paul Magnette (51) duidelijk geen moeite. Met het naar rechts opschuivende Vlaanderen dan weer wel, zegt hij in een uitgebreid interview over zijn sexappeal, zijn groene vingers en de spanningen met N-VA in ‘Dag Allemaal’. “Ik zeg dit nu al: als Bart De Wever in zee gaat met Vlaams Belang, dan wil ik niks meer met N-VA te maken hebben.”
 3. Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
  Tweakers

  Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen

  Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest.
 4. Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
  Independer

  Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangen­de zon: wie is er dan aansprake­lijk?

  Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij.