600.000.000.000.000 bewerkingen per seconde: dit is de Vlaamse supercomputer

VideoDe KU Leuven mag vier jaar lang de Vlaamse supercomputer beheren. Dat is één van de 200 krachtigste computers ter wereld.

 1. Capaciteitstarief vanaf 2022: zullen eigenaars van een digitale meter meer moeten betalen?
  Energie

  Capaci­teits­ta­rief vanaf 2022: zullen eigenaars van een digitale meter meer moeten betalen?

  Volgend jaar treedt het capaciteitstarief in werking: de netkosten van je elektriciteit zullen berekend worden op basis van je piekverbruik. Het hoogste stroomverbruik dat je iedere maand tijdens één kwartier optekent, bepaalt dan het zogenaamde capaciteitstarief. Je digitale meter zal die gegevens registreren. Maar wat verandert er als je nog steeds een klassieke, analoge meter hebt? En betaal je meer of minder als je een digitale meter hebt? Mijnenergie.be zocht het uit.
 2. Nieuwe mijlpaal in artificiële intelligentie: computer verslaat mens bij complex bordspel
  Slimme computer

  Nieuwe mijlpaal in artifi­ciële intelligen­tie: computer verslaat mens bij complex bordspel

  Dat we het in een partijtje schaak al lang niet meer van een computer kunnen halen, wisten we al. Nu blijkt een computer ook 'slimmer' te zijn dan het menselijk brein wanneer het gaat om een spelletje GO. Dat is opmerkelijk omdat het Chinese bordspel oneindig veel complexer is dan bijvoorbeeld schaken. De overwinning betekent dan ook een nieuwe grote stap in het veld van de artificiële intelligentie.