ThinkStock
Volledig scherm
PREMIUM
© ThinkStock

59 klachten van seksueel misbruik in kerk in 2020: 3 slachtoffers waren vorig jaar nog geen 18

In 2020 zijn er bij de katholieke Kerk in ons land 59 meldingen gedaan van seksueel misbruik. Dat zijn er een pak meer dan de twee vorige jaren: in 2018 en 2019 lag het totaal van de twee jaren samen op 64. Bij de meldingen van vorig jaar gaat het vaak over verjaarde feiten. En meer dan de helft van de gekende daders is intussen overleden. “Blijven zwijgen kan een verwoestende werking hebben.”

9 reacties

 • Marc Spandel

  2 weken geleden
  Ach wat brengt het op denk ik dan, als een priester misbruik pleegde van mijn kinderlijke onschuld bijna 60 jaar geleden. De man is dood, de feiten zijn verjaard, en justitie maakt een duidelijk verschil tussen de kerkgemeenschap en de MeToo gemeenschap op gebied van 'straffen' voor misbruikers.
 • Mirte Vandengeest

  2 weken geleden
  Marc Devuldere : bewezen ? Wie gaat wat bewijzen ? Ik ben zelf slachtoffer en geraak nergens NERGENS. Dergelijk figuren hebben ongeziene macht en overal diepgaande invloed.
 • johan van Oevelen

  2 weken geleden
  @Marc: klopt ivm geld vragen en schadevergoeding, dan lijkt het (zoals 80% van de gevallen) enkel om het geld te doen. Als leerkracht zal ik NOOIT alleen met een meisje (of jongen zelfs) in een klas zitten, steeds met de deur open en een andere persoon op de gang. 't is snel gezegd hoor "die heeft me misbruikt" terwijl het niet is gebeurd. neemt niet weg voor de mensen die het echt hebben meegemaakt dat dit super erg is natuurlijk. Ik kan enkel zeggen: help de slachtofffers met herstellen :)
 • johan vankeirs

  2 weken geleden
  Reeds jaren 2 maten en 2 gewichten.Kerken leven al jaren boven de wetten en dit is reeds meermaals bewezen.
 • Pierre Ocreman

  2 weken geleden
  Iedereen gelijk voor de wet! Hop de gevangenis in.
 1. Groot tekort aan huishoudhulpen: zoveel kan je verdienen
  Jobat.be

  Groot tekort aan huishoud­hul­pen: zoveel kan je verdienen

  De heropleving van de economie laat zich duidelijk merken in de vele vacatures. Eind juni piekte dat aantal op maar liefst 172.437, één vijfde meer dan een maand geleden en het hoogste aantal in 10 jaar tijd. De grootste vraag is die naar schoonmakers, vooral aan huis, volgens het systeem van dienstencheques. Maar wat houdt zo’n job precies in? Hoeveel verdien je? En wat zijn de voor-en nadelen? Jobat.be vroeg het aan dienstenchequebedrijf Tempo-Team @home.
 2. Liberale coalitiepartners schieten idee van Magnette voor “volledig gratis” openbaar vervoer meteen af
  Play
  86

  Liberale coalitie­part­ners schieten idee van Magnette voor “volledig gratis” openbaar vervoer meteen af

  PS-voorzitter Paul Magnette pleit er in Le Soir voor om het openbaar vervoer “volledig gratis” te maken. Dat geldt dus ook voor de NMBS. Volgens Magnette is er in de klimaatcrisis een “elektroshock” nodig. Dat gaat samen met grootschalige investeringen en gratis openbaar vervoer. Zijn pleidooi valt echter op een koude steen bij zijn liberale coalitiepartners in de federale regering.