.
Volledig scherm
. © Shutterstock

4chan: het internetforum waar extremisten uit ons land gelijkgezinden uit de hele wereld treffen

Internet blijkt al jaren een uitstekend forum voor de verspreiding van extremistische ideeën. Radicaal gedachtegoed wordt er verspreid via de klassieke kanalen zoals websites en sociale media, maar internetfora en chatrooms waar gebruikers in alle anonimiteit berichten, memes en foto’s kunnen posten, spelen een steeds grotere rol. Wij gingen eens ‘lurken’, zoals dat heet (meelezen wat er gezegd wordt, zonder deel te nemen aan de discussie) in de threads die sinds zondag werden aangemaakt over de Belgische verkiezingen. Aanzetten tot geweld, haat en seksisme vieren er hoogtij. Expert Ike Picone spreekt van een zorgwekkende trend.

54 reacties

 • Gino Denil

  4 jaar geleden
  Eigenlijk is dat niet zo raar, Marc Statham. Als je populair wordt gaat de pers graven in de hoop sensationeel nieuws te kunnen brengen. Maar als je niets te verbergen hebt dan kan dat toch geen kwaad.
 • Jos Temmerman

  4 jaar geleden
  Toch raar dat nu het Vlaams Belang als winnaar uit de bus kwam ze nu plots met die dingen afkomen.
 • Diane Bernaerts

  4 jaar geleden
  Walgelijk gewoon! Hopelijk kan Staatsveiligheid die gasten allemaal opsporen! En diegene die Tim Verheyden met de dood bedreigt, verdient een serieuze straf.
 • Dirk Thyssen

  4 jaar geleden
  Ze zijn begonnen met het VB te bashen, binnenkort vinden ze een of andere uitspraak van desnoods 10 jaar geleden of een foto van een VBer en het spel zit weer op de wagen.
 • Yvan Lindekens

  4 jaar geleden
  Ook in de comment sections hier wemelt het van het woordgebruik, bijhorende connotaties en mens- en maatschappijbeelden die je ook op 4Chan vindt. Ik vind dat bijzonder verontrustend. Wat is er gebeurd met de idee van "we zitten samen in de shit, we gaan het dus samen moeten oplossen"?