De 3M-fabriek in Zwijndrecht.
Volledig scherm
De 3M-fabriek in Zwijndrecht. © Marc De Roeck

3M moet vertellen hoeveel PFAS het de lucht inblaast

De afdeling handhaving van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid heeft 3M officieel aangemaand inzage te geven in de hoeveelheid PFAS die het chemiebedrijf de lucht inblaast. Dat bevestigen zowel de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) als het Departement Omgeving aan Apache.

 1. IN BEELD. Zo zag coronabetoging in Brussel eruit: ouders met kinderen, relschoppers en één alpaca
  Play

  IN BEELD. Zo zag coronabeto­ging in Brussel eruit: ouders met kinderen, relschop­pers en één alpaca

  De politie telde zondag zowat 8.000 deelnemers tijdens de manifestatie tegen de coronamaatregelen in Brussel: een uiteenlopende groep van ouders met kinderen, brandweerlui in volle uitrusting, relschoppers én een alpaca. Uiteindelijke ontaardde de betoging in relletjes waarbij een groep betogers projectielen gooiden naar de politie en combi’s beschadigden. De politie zette op haar beurt het waterkanon en traangas in.
 2. Ook na PFOS-schandaal blijft 3M giftige stoffen lozen: “Leg die fabriek stil. Nu!”
  PREMIUM

  Ook na PFOS-schan­daal blijft 3M giftige stoffen lozen: “Leg die fabriek stil. Nu!”

  Terwijl heel Vlaanderen naar de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht kijkt, blijft de 3M-fabriek doorgaan met het produceren van giftige stoffen in grote hoeveelheden. Zonder problemen, want voor de meeste stoffen kreeg het bedrijf hallucinante normen op een dienblaadje van de overheid. Meer nog: 3M blijkt zelfs een giftig product illegaal te lozen in de Schelde. Experts maken zich grote zorgen: "Leg de fabriek meteen stil tot we weten hoe gevaarlijk dit is.”
 1. IN KAART. Minstens 72 fabrieken stoten giftige stoffen uit in Vlaanderen. Check hier hoeveel PFAS in uw gemeente wordt uitgestoten

  IN KAART. Minstens 72 fabrieken stoten giftige stoffen uit in Vlaanderen. Check hier hoeveel PFAS in uw gemeente wordt uitgesto­ten

  In maar liefst één op de vier Vlaamse gemeenten is de laatste jaren PFOS of een andere giftige stof uit de PFAS-familie gemeten. Dat blijkt uit onderzoek van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws. De toxische stoffen zijn aangetroffen op minstens 72 fabriekssites in Vlaanderen en zit massaal in Vlaamse beken en rivieren. En dat is nog maar het topje van de ijsberg: “Overal waar we meten, vinden we het.” Op onderstaande kaart kan u checken hoeveel PFAS in uw regio wordt uitgestoten.