De fabriek van 3M in Zwijndrecht.
Volledig scherm
De fabriek van 3M in Zwijndrecht. © Photo News

3M-directeur Peter Vermeulen over PFOS-vervuiling: “Mogelijk ook verspreiding via de lucht”

Het is niet ondenkbaar dat de PFOS-vervuiling op het terrein van 3M in Zwijndrecht niet alleen via de bodem en het grondwater is verspreid, maar ook via de lucht. Dat heeft Peter Vermeulen, directeur van de chemiereus in onder meer Europa, woensdagavond verklaard in Terzake. Hij blijft er wel bij dat er geen aangetoond oorzakelijk verband is tussen PFOS en gezondheidsproblemen bij mensen.

9 reacties

 • Hendrik Goris

  1 jaar geleden
  Ik zou zelf een aan flarden gebakken tefalpan niet meer gebruiken en op een impermeabel kauwen ook niet. Maar als PFOS al zolang bezig is en zo ver verspreid - en niemand in Zwijndrecht heeft het al die tijd gemerkt - dan zal het zo erg niet zijn zeker? 3M heeft daarenboven altijd goed gezorgd voor het Zwijndrechtse gemeentebestuur.Bij de start van Oosterweel hebben ze meer geld gevraagd en gekregen, omwille van het werfverkeer, niet voor het toen al lang bekende PFOS.
 • karel dillen

  1 jaar geleden
  Er is dus nog hoop voor Antwerpen
 • Willy Masson

  1 jaar geleden
  In molenwieken van windmolens zit het ook, niet recycleerbare composiet .
 • daniel de nocker

  1 jaar geleden
  Ik ben geboren en opgegroeid op 1,5 km van 3M ,als kind gingen we toen op het opgespoten zand spelen en ravotten ,ongeveer een 40 jaar geleden werden de bezinkputten van deze bedrijven met de mestton opgespreid op het zand en dit vele jaren ,het chemische spul verdroogde in de zon en drong in de bodem met de regen, uiteraard is dit de reden dat het spul zo ver weggewaaid is,dat weet toc iedereen uit de buurt!
 • Stefaan Vanwijnsberghe

  1 jaar geleden
  Maar ook door het gebruik van uw braadpan, bedekt met een laagje anti-kleef, want daar zit ook PFOS in.