De fabriek van 3M in Zwijndrecht.
Volledig scherm
De fabriek van 3M in Zwijndrecht. © Photo News

3M-directeur Peter Vermeulen over PFOS-vervuiling: “Mogelijk ook verspreiding via de lucht”

Het is niet ondenkbaar dat de PFOS-vervuiling op het terrein van 3M in Zwijndrecht niet alleen via de bodem en het grondwater is verspreid, maar ook via de lucht. Dat heeft Peter Vermeulen, directeur van de chemiereus in onder meer Europa, woensdagavond verklaard in Terzake. Hij blijft er wel bij dat er geen aangetoond oorzakelijk verband is tussen PFOS en gezondheidsproblemen bij mensen.

9 reacties

 • Hendrik Goris

  3 maanden geleden
  Ik zou zelf een aan flarden gebakken tefalpan niet meer gebruiken en op een impermeabel kauwen ook niet. Maar als PFOS al zolang bezig is en zo ver verspreid - en niemand in Zwijndrecht heeft het al die tijd gemerkt - dan zal het zo erg niet zijn zeker? 3M heeft daarenboven altijd goed gezorgd voor het Zwijndrechtse gemeentebestuur.Bij de start van Oosterweel hebben ze meer geld gevraagd en gekregen, omwille van het werfverkeer, niet voor het toen al lang bekende PFOS.
 • karel dillen

  3 maanden geleden
  Er is dus nog hoop voor Antwerpen
 • Willy Masson

  3 maanden geleden
  In molenwieken van windmolens zit het ook, niet recycleerbare composiet .
 • daniel de nocker

  3 maanden geleden
  Ik ben geboren en opgegroeid op 1,5 km van 3M ,als kind gingen we toen op het opgespoten zand spelen en ravotten ,ongeveer een 40 jaar geleden werden de bezinkputten van deze bedrijven met de mestton opgespreid op het zand en dit vele jaren ,het chemische spul verdroogde in de zon en drong in de bodem met de regen, uiteraard is dit de reden dat het spul zo ver weggewaaid is,dat weet toc iedereen uit de buurt!
 • Stefaan Vanwijnsberghe

  3 maanden geleden
  Maar ook door het gebruik van uw braadpan, bedekt met een laagje anti-kleef, want daar zit ook PFOS in.
 1. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).
 1. 3M-top verzekert Vlaams Parlement: “We nemen deze zaak heel ernstig. 3M investeert in onderzoek om gepaste maatregelen voor Zwijndrecht te bepalen”

  3M-top verzekert Vlaams Parlement: “We nemen deze zaak heel ernstig. 3M investeert in onderzoek om gepaste maatrege­len voor Zwijn­drecht te bepalen”

  Enkele verantwoordelijken van 3M hebben vandaag gesproken in de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement over de PFAS-problematiek. PFAS (Poly- en perfluorakyltoffen) is de familie chemische stoffen waartoe ook PFOS behoort, de vervuilende stof die 3M tot 2002 op zijn site in Zwijndrecht produceerde. De top van de Amerikaanse chemiereus 3M verzekerde dat het bedrijf de zaak heel ernstig neemt.
 2. Analist Jan Mulder en ex-profvoetballer Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”
  Gouden 11
  2

  Analist Jan Mulder en ex-profvoet­bal­ler Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”

  Ook Jan Mulder en Jelle Van Damme, ex-profvoetballers bij Ajax en Anderlecht, stellen een Gouden 11-ploeg samen. De Nederlandse analist koos onder meer voor Nicolas Raskin en Hugo Siquet. Twee jonge veulens die het mooie weer maken bij Standard. “Ik zie Raskin echt graag spelen.” Jelle Van Damme kiest Ruud Vormer als kapitein. “Hij is een een echte strijder.” Stel net als Mulder en Van Damme voor morgenavond jouw ploeg samen en maak kans op 10.000 euro.