34.000 betogen tegen moeizame regeringsvorming
UpdateDe SHAME-betoging die door Brussel trok, heeft 34.000 Belgen gelokt. Opvallend was het gebrek aan politieke slogans of spandoeken. De manifestanten droegen wel heel wat Belgische vlaggen mee. Uit een snelle peiling langs het parcours bleek dat 21 procent van de deelnemers Vlaams was, 44 procent Brusselaar en 35 procent Waal.
Delen per e-mail
Volgens de woordvoerder van de politie hebben ongeveer 34.000 mensen deelgenomen aan de SHAME-betoging. De manifestatie verliep over het algemeen rustig en waardig, enkel aan het Shumanplein was er een klein incident met leden van het Taal Aktie Komitee (TAK). Daar werd een vijftal mensen opgepakt. De organisatoren van de betoging tegen de impasse zijn tevreden over het succes.
Hier en daar waren politieke slogans te merken, maar de grote meerderheid leken gewone Belgen die zich niet uitspreken voor of tegen een of andere partij. Heel wat betogers droegen wel de slogan mee van de actie in de KVS vrijdagavond: 'Niet in onze Naam'. Sommige betogers droegen Belgische vlaggen en symbolen, ook al zijn dat er nog niet overweldigend veel.
Wereldrecord
Midden in de betoging wordt een ander groot spandoek meegedragen waarop de betogers waarschuwen dat er nog slechts enkele weken resten vooraleer het wereldrecord regeringsvormen gebroken wordt. Dat zou op 17 februari het geval zijn.
Een delegatie van de socialistische vakbond ABVV droeg een groot spandoek, waarop een eventuele splitsing van de RVA wordt afgewezen.
Eén enkele manifestant leek zich alvast van betoging vergist te hebben: de man droeg een bord waarop opgeroepen wordt om de voormalige Tunesische president Ben Ali te vervolgen.
Beschamend
De initiatiefnemers van de betoging zijn enkele Brusselse studenten, onder wie Felix De Clerck, zoon van de ontslagnemende minister van Justitie Stefaan De Clerck. Ze vinden het beschamend dat de Belgische politici er na meer dan 200 dagen nog niet in geslaagd zijn een federale regering te vormen.
Volgens de jongeren hebben die politici te weinig oog voor de sociaal-economische problemen en zetten ze de toekomst van de jeugd op het spel. De afgelopen dagen werd gemeld dat er tussen 10.000 en 30.000 betogers verwacht werden.
Witte kledij
Via de facebookpagina van het evenement hebben zich enkele tienduizenden deelnemers aangemeld voor de protestmars. De actie kreeg veel bijval uit de politiek en van maatschappelijke organisaties. Ondanks die steunbetuigingen vanuit politieke hoek, beklemtoonden de organisatoren politiek neutraal te willen blijven. Dat een reeks organisaties zich achter het initiatief schaart, is een persoonlijke keuze van die organisaties, stelde Thomas Decreus. SHAME betoogt zeker niet tegen de N-VA, klonk het.
De organisatoren hadden deelnemers opgeroepen om zich in witte kleren te hullen. Uit veiligheidsoverwegingen mag de stoet niet langs het parlement in de Wetstraat trekken. De manifestatie, onder de naam 'no government, great country', werd rond 17 uur aan het Jubelpark ontbonden. De NMBS beloofde vanuit de grote steden een aantal extra treinstellen te zullen inzetten.
TAK
In de rand van de betoging heeft de Brusselse politie een vijftal leden van het Taal Aktie Komitee (TAK) opgepakt. Zij hadden geprobeerd de betoging te verstoren: ze verscheurden namelijk dozen met daarin pamfletten van de betogers en strooiden die vervolgens op straat uit.
De Brusselse politie moest tussenbeide komen en kon een vijftal TAK-leden arresteren. Ze werden administratief aangehouden en zullen vermoedelijk na verhoor worden vrijgelaten.
224 dagen
Vandaag zit België 224 dagen zonder nieuwe regering, een Europees record dat werd overgenomen van Nederland waar het in 1977 208 dagen duurde. (anp/adb/belga/adv)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Vlamingen kiezen massaal voor fiets door corona
Vlamingen maakten ook in de eerste maanden van 2021 opvallend vaker gebruik van de fiets. Dat concludeert mobiliteitsclub VAB op basis van de fietsbijstandscijfers. Zo steeg het aantal pechgevallen voor recreatief fietsverkeer in maart met 114 procent. Ook tijdens de spitsuren werd een stijging met 67 procent genoteerd. -
SHAME-betoging: "Geslaagd waar politici gefaald hebben"
"Wij zijn geslaagd waar de Belgische politici de voorbije maanden gefaald hebben: namelijk Belgen verenigen in een geest van vertrouwen en solidariteit." Dat zeiden de 5 organisatorn na afloop van hun SHAME-betoging, die 34.000 deelnemers trok. De vijf hopen dat de betoging het begin is van een grotere protestbeweging, en dat hun protest nu ernstig wordt genomen. -
Walen vragen Franse volksvertegenwoordigers steun voor 'terugkeer naar Frankrijk'
-
-
Eén op vijf SHAME-betogers was Vlaming
Uit een steekproef van de Brusselse krant Le Soir en onderzoeksbureau Dedicated, was één op vijf deelnemers aan de SHAME-betoging Vlaming. Brusselaars waren dubbel zo vaak vertegenwoordigd (44 procent), één op drie betogers kwam uit Wallonië. -
HLN Drive
Wat is het snelst: een elektrische wagen… of een elektrische step
In Drive zag je dit weekend een wel heel speciale uitdaging: de Audi e-tron Sportback nam het immers op tegen een elektrische step van het Duitse merk. Audi is trouwens niet het enige merk dat zich op de nieuwe mobiliteit richt. HLN Drive onderzocht het fenomeen. -
Met deze metallic tassen steel je deze lente de show
De metallic handtas is ongetwijfeld een van dé fashion statements van dit seizoen. Oorspronkelijk waren deze glimmende eyecatchers bedoeld om een beetje glamour toe te voegen aan je party-outfit, maar nu brengen ze het feestgevoel naar de straatmode. Ninashop.be zet de mooiste exemplaren op een rij. -
Update
Politieke reacties op SHAME-betoging
Verschillende politieke partijen hebben al gereageerd op de SHAME-betoging die vandaag door Brussel trok. CD&V zegt het ongeduld 'te begrijpen', Didier Reynders wil dat iedereen luistert naar het signaal, maar vindt tegelijk dat verschullende partijen 'hypocriet' zijn. Joëlle Milquet vraagt dat de echte onderhandelingen zo snel mogelijk hervat worden. Elio di Rupo wil ook graag een regering 'maar niet tegen om het even welke prijs'.