Volledig scherm
© belga

29% van langdurig zieken weer aan het werk na VDAB-begeleiding

Minder dan drie op de tien (29 procent) werkwillige langdurig zieken kunnen na een begeleidingstraject van de VDAB onmiddellijk weer aan het werk gaan. Dat blijkt uit een studie van het Hoger Instituut van de Arbeid (HIVA) waarover deredactie.be vandaag bericht. "Bij wijze van boutade zou men kunnen zeggen dat zelfs een 'VDAB-kuur' de mensen niet zal genezen", luidt het in het rapport.

 1. Ziekenhuizen moeten weer afdelingen sluiten: “Zo’n derde golf? Een elastiek kan je rekken maar er zit een limiet op”
  PREMIUM
  11

  Ziekenhui­zen moeten weer afdelingen sluiten: “Zo’n derde golf? Een elastiek kan je rekken maar er zit een limiet op”

  Het overlegcomité wilde het wel degelijk over versoepelingen hebben, maar al snel bleek dat die er niet in zaten. Oorzaak? Amper een paar uur voor de start van het Overlegcomité raakte bekend dat er gisteren alleen al 204 ziekenhuisopnames waren op één dag. Dat nieuws, in combinatie met een oprukkende Britse variant, lokale uitbraken en ziekenhuizen die nu al aan het opschalen zijn, maakten versoepelingen onmogelijk. Wel integendeel. Over het hele land moeten de ziekenhuizen overschakelen van fase 1a naar 1b.
 2. Kan baas langdurig zieken in 2017 sneller ontslaan? Werkgevers nuanceren "negatieve sfeerschepping"

  Kan baas langdurig zieken in 2017 sneller ontslaan? Werkgevers nuanceren "negatieve sfeerschep­ping"

  Wie langdurig ziek is, en dus afwezig is op het werk, moet vanaf 1 januari aan een iets andere regeling beantwoorden. De christelijke vakbond waarschuwt in Het Nieuwsblad voor de gevolgen van de nieuwe regeling voor ontslag wegens medische overmacht. Het wordt voor werkgevers immers iets makkelijker om zulke werknemers te ontslaan. Vakbond ACV is alvast erg ongerust. De werkgevers noemen de waarschuwing voorbarig en wijzen erop dat de vakbonden hun fiat hebben gegeven voor het akkoord.
 1. Ziekenhuizen slaan alarm: "We komen in derde golf terecht"
  Play

  Ziekenhui­zen slaan alarm: "We komen in derde golf terecht"

 2. Ouders verongeluk­te Loes: “We hebben de chauffeur vastgepakt, het is zijn schuld niet"
  Play

  Ouders verongeluk­te Loes: “We hebben de chauffeur vastgepakt, het is zijn schuld niet"