Een spuitje en de hamer van de rechter.
Volledig scherm
Een spuitje en de hamer van de rechter. © Thinkstock

22 dementen te vroeg geëuthanaseerd

Er hebben in ons land vorig jaar 22 mensen met dementie 'te vroeg' euthanasie gepleegd. Het gaat om mensen bij wie alzheimer was vastgesteld en die kozen voor doodgaan, nog voor de ziekte hen wilsonbekwaam maakte. In 2016 en 2017 telde de euthanasiecommissie gespreid over twee jaar 'slechts' 24 mensen in die situatie.

27 reacties

 • Kerstin Huygelen

  4 jaar geleden
  Lily Boeykens ruilde haar hersens voor een vroege dood zonder aan de ziekte van Alzheimer te lijden op 22/11/2005 dus ruim 4 jaar voor Hugo Claus, zij was de eerste om ‘op voorhand te sterven’! Lily Boeykens stierf minstens 10 jaar ‘op voorhand’ door toedoen van een minister, een neuroloog die haar hersens kon gebruiken, de euthanasie lobby (o.a. Jacinta De Roeck), de loge en iedereen die haar hielp om snel te sterven, lang voordat er zelfs nog maar een vermoeden van de ziekte was!
 • Don Tessers

  4 jaar geleden
  Wie beslist voor jou of je het einde niet wilt afwachten???
 • Geert Landsman

  4 jaar geleden
  Euthenasie moet een mensenrecht worden en geen verbod zoals nu. Iemand moet zelf kunnen beslissen te stoppen met leven. Maar ook de familie moet het kunnen beslissen in samenspraak met 3 artsen na onderzoek. Bij een huisdier vind iedereen dat lijden niet kan, bij mensen heeft niemand een probleem met martelen en in leven houden. Ga eens een rusthuis in, werk er eens tussen, het is een schande wat de overheid nalaat om die mensen een waardig einde te gunnen.
 • Paul van de velde

  4 jaar geleden
  Iedereen zou de mogelijkheid moeten hebben vroegtijdig te beslissen wanneer euthanasie moet worden toegepast. Wanneer je nog goed bij verstand bent en gezond wordt het niet toegepast, en wanneer je dement bent ook niet. Wat voor een wetgeving is dat?
 • Maria Arens

  4 jaar geleden
  Het is schandalig dat de ouders door kinderen als last worden gezien, steek ze maar in een home..... Gelukkig ziet mijn dochter mij niet als last als ik oud en onbehulpzaam zou worden.... Maar iedereen zou voor zichzelf idd moeten kunnen vastleggen hoe en vanaf wanneer pijnloos en vredig te sterven.
 1. Sint-Truiden richt commissie op die lening aan Cleeren “tot op het bot” moet onderzoeken

  Sint-Trui­den richt commissie op die lening aan Cleeren “tot op het bot” moet onderzoe­ken

  De gemeenteraad van Sint-Truiden heeft deze avond een commissie in het leven geroepen die een onderzoek moet starten naar hoe het mogelijk was dat oud-burgemeester Jef Cleeren (CD&V) een lening van 65.000 euro kon krijgen zonder dat het stadsbestuur daarvan afwist. De verschillende fracties waren reeds vorige week overeengekomen dat zo'n commissie nodig was en dat die de rol die financieel directeur Kris Vandijck in de hele saga heeft gespeeld moet onderzoeken.