2.000 extra opvangplaatsen voor asielzoekers
UpdateHet kernkabinet heeft beslist om voor het einde van het jaar ongeveer 2.000 extra opvangplaatsen te creëren voor asielzoekers. De plaatsen komen er op de militaire sites van Weelde, Houthalen-Helchteren, Bastenaken en Bierset en de infrastructuur van de Civiele Bescherming in Gembloers. Dat heeft aftredend premier Yves Leterme bekendgemaakt.
Delen per e-mail
De regering besliste eind september al om 2.000 extra plaatsen te creëren. Vandaag raakte bekend waar de plaatsen komen. Het gaat om tijdelijke opvangplaatsen om de toegenomen instroom van asielzoekers - zeker nu de winter voor de deur staat - de baas te kunnen. De regering hoopt overigens over nog eens 2.000 extra plaatsen te kunnen beschikken via de lokale opvanginitiatieven van de OCMW's. Ze besliste daarvoor de financiële garantie voor de gemeenten op te trekken. Dat kan 26 miljoen euro kosten.
Gloednieuwe infrastructuur
Op de militaire sites worden woonmodules geplaatst en dient de militaire infrastructuur licht te worden aangepast, verduidelijkte staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS). In Gembloers gaat het om een gloednieuwe infrastructuur die de Civiele Bescherming nog niet in gebruik heeft genomen. De eerste helft van december zouden de eerste asielzoekers hun intrek kunnen nemen op de nieuwe locaties.
In Bastenaken, Houthalen-Helchteren en Bierset komen 500 à 550 plaatsen. In Weelde gaat het om 512 plaatsen, in Gembloers om 250. De centra zullen worden beheerd door het Rode Kruis.
Courard en aftredend eerste minister Leterme beklemtoonden woensdag op een briefing na afloop van het kernkabinet dat de extra plaatsen prioritair zullen worden toegewezen aan asielzoekers die nu in een hotel verblijven. Het gaat momenteel om een 1.100 mensen. Zij zitten daar omdat rechtbanken de Belgische staat veroordelen omdat hij geen onderdak biedt aan zijn asielzoekers. Fedasil beschikt momenteel immers over te weinig opvangcapaciteit. De dwangsommen die daarbij werden opgelegd - tot 500 euro per dag dat de betrokkenen op straat staan - liepen sinds 2009 al op tot 300.000 euro. Courard noemde de bedragen die het gerecht oplegt overigens overdreven en van die aard om het probleem en het aanzuigeffect nog groter te maken.
Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard verduidelijkt woensdag dat de kostprijs om asielzoekers in een hotel op te vangen geen 25 - zoals eerder vermeld op een persconferentie - maar 36 euro bedraagt. Het gaat om 30 euro voor de prijs van het hotel en daarnaast een maaltijdcheque van 6 euro die de betrokkenen krijgen om te kunnen eten. De prijs van een gewone opvangplaats bij de overheid bedraagt 38 euro, maar daarin zit ook de prijs voor de begeleiding (psychologisch en medisch) van de asielzoekers én drie maaltijden per dag.
Aanzuigeffect
Bedoeling is dat hotels dus niet meer worden gebruikt als opvangplaats, ook al is die vorm van opvang goedkoper. Asielzoekers opvangen in hotels zorgt immers voor een aanzuigeffect en is niet goed voor het imago van ons land, luidde het. De kostprijs om asielzoekers in een hotel op te vangen bedraagt 36 euro. Het gaat om 30 euro voor de prijs van het hotel en daarnaast een maaltijdcheque van 6 euro die de betrokkenen krijgen om te kunnen eten. De prijs van een gewone opvangplaats bij de overheid bedraagt 38 euro, maar daarin zit ook de prijs voor de begeleiding (psychologisch en medisch) van de asielzoekers én drie maaltijden per dag. "Iedere rechtgeaarde Belg vindt dit niet kunnen", stelde Leterme, die samen met Courard onderstreepte dat de hele asielprocedure sneller en duidelijker moet worden. De regering nam daartoe eind september al een aantal maatregelen.
De premier wees er ook op dat ook een duidelijke communicatie naar de buitenwereld belangrijk is. "We zullen duidelijker moeten zeggen dat sommigen hier niets te zoeken hebben", klonk het. Leterme verwees ook naar onze buurlanden (Frankrijk en Nederland, nvdr), die hun maatregelen tegenover vreemdelingen aanscherpen of zullen aanscherpen. Wanneer zij de puntjes op de i zetten, kunnen wij niet achterblijven, was zijn boodschap. (belga/sps)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Burgemeester Bastenaken tegen extra opvangplaatsen
Burgemeester Philippe Collard (MR) van Bastenaken is het "absoluut niet eens" met de plannen van de regering om in de kazerne van de stad 500 bijkomende opvangplaatsen voor asielzoekers te creëren. -
Vlaamse advocatuur klaagt wantoestanden voor asielzoekers aan
De Orde van Vlaamse Balies, die alle Vlaamse advocaten groepeert, is verontwaardigd over het feit dat de federale regering er niet in slaagt de crisis in de opvang van asielzoekers op een adequate manier op te lossen. De Vlaamse advocatuur klaagt verder aan dat asielzoekers die geen opvang krijgen ook verstoken blijven van juridische bijstand. -
N-VA wil versnelde procedure voor kansloze asielaanvragen
-
-
Weelde stelt randvoorwaarden voor asielcentrum
-
Ontslag Dit moet je weten als je werkgever failliet gaat
Door de coronacrisis zitten veel Belgische bedrijven en organisaties in moeilijke papieren. Economen voorspellen dan ook dat ons nog veel herstructureringen te wachten staan in 2021 en 2022. Maar wat als het jou overkomt en je werkgever effectief failliet gaat? Jobat.be bekijkt de regels en jouw rechten. -
Rechters bezwijken onder stortvloed asieldossiers
-
Groeien Positieve bijwerkingen van de lockdown: massa’s mensen leren een nieuwe taal
In een drietalig land is het niet meer dan logisch dat kennis van de landstalen ook op professioneel vlak een troef kan zijn. Veel mensen hebben dan ook van de lockdowns gebruikgemaakt om hun talenkennis op te schroeven. Jobat.be licht toe.