12 procent meer werkstraffen in Vlaanderen in 2019
BinnenlandEr zijn vorig jaar in Vlaanderen 4.290 werkstraffen uitgevoerd. Dat is een stijging met 12 procent tegenover 2018. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) op een vraag van sp.a-parlementslid Kurt De Loor. De sp.a’er vindt dat de Vlaamse overheid zelf meer ruimte moet maken voor werkstraffen. Vorig jaar zijn er namelijk maar 22 werkstraffen uitgevoerd bij de Vlaamse overheid zelf.
Delen per e-mail
Rechters kunnen voor bepaalde feiten (bv. diefstal) een werkstraf opleggen. Een werkstraf bestaat uit onbetaalde arbeid die de veroordeelde moet uitvoeren in zijn vrije tijd. Een werkstraf kan enkel uitgevoerd worden bij niet-commerciële instellingen zoals bijvoorbeeld overheidsdiensten en vzw’s, denk bijvoorbeeld aan technische diensten van lokale besturen, containerparken, natuurverenigingen, bibliotheken, ziekenhuizen,...
Sinds 2017 zit het aantal werkstraffen in stijgende lijn. In 2019 werden 4.290 werkstraffen uitgevoerd. Dat is het tweede hoogste aantal van de afgelopen 10 jaar. In 2018 werden 3.782 werkstraffen uitgevoerd, in 2017 waren dat er maar 3.663.
Dat het aantal werkstraffen stijgt, is volgens sp.a-parlementslid Kurt De Loor geen toeval. “Er is een hoog slaagpercentage. Mensen die een werkstraf krijgen, leren verantwoordelijkheid opnemen en ook de prestatieplaatsen waar de werkstraffen uitgevoerd worden reageren overwegend positief. Onderzoek in Nederland toont bovendien aan dat de recidive onder mensen die een gevangenisstraf uitzitten, hoger ligt dan onder degenen die een werkstraf kregen.”
Voorbeeldfunctie
De Loor merkt wel op dat er weinig of geen werkstraffen worden uitgevoerd bij de Vlaamse overheid zelf. Voor 2019 ging het maar om 22 werkstraffen. In 2018 waren dat er 9 en nog een jaar eerder amper 3. “Het gaat dus in stijgende lijn, maar is nog volstrekt onvoldoende. De Vlaamse overheid moet het voorbeeld geven. Die 22 op 4.290 werkstraffen bij openbare diensten zijn simpelweg te weinig. Iedereen weet dat werkstraffen werken, maar als puntje bij paaltje komt neemt de Vlaamse overheid hier zelf geen verantwoordelijkheid op”, aldus De Loor.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM301
INTERVIEW. Jean-Marie Dedecker blijft bij plan om terrassen op 1 mei te openen: “Vandenbroucke is nog niet klaar met mij”
-
PREMIUM48
Brussel telt een derde minder gevaccineerden dan Wallonië en Vlaanderen: wat is er aan de hand?
-
Binnenland6
Meer dan een op de drie werknemers lijdt inkomensverlies door corona
Meer dan een op de drie werknemers heeft in 2020 inkomensverlies geleden door tijdelijke werkloosheid of door een terugval in inkomen uit flexi-jobs. Dat blijkt uit cijfers van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven. “De grootste impact stelden we vast bij langdurig tijdelijk werklozen, zoals werknemers uit de horeca of evenementensector”, zegt onderzoeker Stijn Van Houtven. -
-
Sparen
Is het einde van goedkope woonleningen nabij?
Voor het eerst sinds lang stijgt de langetermijnrente opnieuw. Goed nieuws voor de economie, maar het betekent ook dat dat er misschien een einde komt aan de historisch lage rentevoeten op woonleningen. Spaargids.be belicht de kwestie. -
Wielrennen2
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
PREMIUM41
De Wever na audit over subsidiefraude Let's Go Urban: “90 procent van onze subsidies is wél goed besteed”
-
Je autoverzekering sneller opzeggen, is het binnenkort mogelijk?
Een autoverzekering jarenlang bij dezelfde verzekeraar houden? Veel mensen doen het. Zelfs bij de aankoop van een nieuwe wagen stappen velen gewoontegetrouw naar hun eigen verzekeraar voor een nieuw voorstel. De strenge regeling om een contract over te dragen naar een andere verzekeraar schrikt af. Maar daar brengt een nieuw wetsvoorstel binnenkort misschien verandering in. Independer.be legt uit hoe je je autoverzekering kan overdragen en wat er in de toekomst zou kunnen veranderen.
0 reacties