Stefaan Hendrickx (Vlaams Instituut Gezond Leven).
Volledig scherm
PREMIUM
Stefaan Hendrickx (Vlaams Instituut Gezond Leven). © rv

12 euro per pakje sigaretten en amper nog winkels die ze verkopen: is dit hoe we strijd tegen tabak winnen?

In sommige lagen van de Belgische bevolking daalt het aantal rokers al jaren niet meer. Hoe keren we die trend? HLN sprak met anti-tabaksexperts en stelde vast dat zij verregaande maatregelen naar voor schuiven. “We moeten weg van de platgereden paden, want de verslaving is hardnekkig. Sommigen willen pas stoppen als een pakje 60 euro kost.”

129 reacties

 • Nadyne Hoogewys

  2 maanden geleden
  Ik blijf mijn sigaretten wel kopen, niemand die mij gaat zeggen hoe ik moet leven. Straks zijn we allemaal robotten
 • Carmen De Gussem

  2 maanden geleden
  De overheid zou zoals in Ierland en Italië roken moeten verbieden op openbare plaatsen maar dan overal ; nu ben je als niet-roker verplicht mee te roken als je op een terras zit ,op straat loopt,... Natuurlijk onze overheid ziet roken als een extra bron van inkomsten en bovendien maken in België voor zulke aangelegenheden de liberalen de dienst uit en die zien extra inkomsten voor hun kiespubliek en pretenderen dat ze voor de "vrijheid" van "alle "burgers zijn .
 • Wesley Vandemoortele

  2 maanden geleden
  Ze kunnen het van zichzelf mss denken dat ze hyperverstandig zijn maar geen mens is slim genoeg om ons te vertellen wnn onze tijd daar is en hoe we eraan zulken geraken.dus als dat peukje uzelf gelukkig maakt ?rook het dan maar op beter kort gelukkig dan lang ongelukkig.ben zelf geen roker maar tis wel mijn visie. Geluk ermee
 • Bernard Deplacie

  2 maanden geleden
  E sigaret is echt het wondermiddel zondermeer. Men krijgt geen longkanker van nicotine maar de tabaksteer. Met E sigaret kan men nicotine geleidelijk afbouwen. Doen zondermeer... eigen ervaring.
 • Jo Bosman

  2 maanden geleden
  Nu al halen velen hun sigaretten in het buitenland. Of ze laten ze meebrengen door de ene of de andere die daar vandaan komt . Luxemburg. Polen . Roemenie enz. Soms de helft van de prijs van hier.
 1. PORTRET. Is Gunther VI, een viervoeter met minstens 368 miljoen euro, wel écht de rijkste hond ter wereld?
  PREMIUM

  PORTRET. Is Gunther VI, een viervoeter met minstens 368 miljoen euro, wel écht de rijkste hond ter wereld?

  Een villa in Miami die ooit aan Madonna toebehoorde, een jacht en een privéjet waarmee hij geregeld naar Italië vliegt: Gunther VI is één van de opvallendste multimiljonairs ter wereld. Een Duitser, jawel, maar dan één op vier poten. Met een geschat vermogen van 368 miljoen euro is de scheper de rijkste hond ter wereld. Maar in de docureeks ‘Gunther’s Millions’ laat Netflix iets anders uitschijnen. Is alles al decennialang opgezet spel?
 2. Jan en Lieve waren aanwezig bij euthanasie Marieke ‘Wielemie’ Vervoort: “Toen ze het vroeg, hebben we meteen ‘ja’ gezegd”
  PREMIUM

  Jan en Lieve waren aanwezig bij euthanasie Marieke ‘Wielemie’ Vervoort: “Toen ze het vroeg, hebben we meteen ‘ja’ gezegd”

  Lieve vond het een mooi afscheid, Jan is - ruim drie jaar na de feiten - nog bezig met de verwerking. De twee beste vrienden van Marieke Vervoort (1979-2019) waren op haar uitdrukkelijke vraag in de kamer aanwezig toen ze euthanasie pleegde. Nu de film over Wielemie en haar zelfgekozen dood in de zalen komt, delen ze voor het eerst hun verhaal. “Wij moesten afscheid nemen van één persoon, zij van honderd. Voor haar was het allemaal een pak moeilijker, vergeet dat niet.”
 1. INTERVIEW. Jan Jambon: "Ik, mij schamen? De socialisten zouden zich moeten schamen voor alle flauwekul die ze indertijd ingevoerd hebben”
  PREMIUM
  65

  INTERVIEW. Jan Jambon: "Ik, mij schamen? De socialis­ten zouden zich moeten schamen voor alle flauwekul die ze indertijd ingevoerd hebben”

  Nee, Jan Jambon (N-VA) schaamt zich niet. Integendeel: hij gooit de boemerang terug in het gezicht van Conner Rousseau (Vooruit). “Weet je waar ik mij voor zou schamen? Voor al die flauwekul die de socialisten indertijd in het onderwijs ingevoerd hebben.” De Vlaamse minister-president schiet met scherp en maakt z’n borst nat voor een pittig voorjaar. Maar wat na 2024?