Gerrit Bloothooft (links).
Volledig scherm
PREMIUM
Gerrit Bloothooft (links). © Getty Images

100 jaar Vlaamse voornamen onder de loep: “Pas als oma en opa er niet meer zijn, worden oude namen weer hip”

Ann in de jaren 60, Els in de jaren 70 en Sofie in de jaren 80. Iedereen denkt origineel te zijn. En toch geven Vlamingen hun kinderen al jaren massaal dezelfde naam. Naamkundige Gerrit Bloothooft maakte een top 20 per decennium. Ontdek hier of jouw naam in het lijstje staat.

8 reacties

 • jan boden

  1 maand geleden
  Een jan met de pet zoals ik denkt daar toch anders over.
 • Jean West

  1 maand geleden
  Vroeger werd meestal gewoon de voornaam van peter of meter gegeven.
 • Emma Kamenistyy

  1 maand geleden
  Tegenwoordig lijken voornamen wel gekozen te worden door een aantal letters uit de Scrabble zak te grijpen en ze willekeurig neer te leggen. Originaliteit betekent niet altijd dat het een mooie naam is. Het betekent gewoon dat je kind voor de rest van z'n leven z'n naam gaat moeten spellen zodat anderen hem kunnen noteren.
 • Elfi Cardon

  1 maand geleden
  Blij met mijn voornaam ... Al moet ik hem dikwijls spellen of 't was : Elfie, Elvy, Elsie, Evi.. 😅
 • eric meers

  1 maand geleden
  Ouders denken dat ze hip zijn als ze hun kind een bijna onuitspreekbare en zeldzame naam geven , spijtig genoeg houden ze er geen rekening mee dat niet zij maar hun kind de rest van zijn/haar leven er mee moet doen en dat ze meestal met een afkorting of gewoon yow of hey aangesproken zullen worden
 1. Drie kopstukken van grote drugsbende in Antwerpen opgepakt, aansturing gebeurde vermoedelijk vanuit Dubai
  Play
  Antwerpen

  Drie kopstukken van grote drugsbende in Antwerpen opgepakt, aansturing gebeurde vermoede­lijk vanuit Dubai

  De politie en het parket hebben, in het kader van het onderzoek naar Sky ECC, op 9 augustus 21 huiszoekingen gedaan in de provincie Antwerpen. Daarbij zijn drie personen tussen 32 en 39 jaar opgepakt. Het gaat om kopstukken in het Antwerpse drugsmilieu. Er werd ook ruim 900.000 euro cash in beslag genomen. Het gerecht heeft vermoedens dat de hele bende wordt aangestuurd vanuit Dubai.
 2. HET DEBAT. Is het een goede beslissing om de Dodentocht in te korten? Dit is jullie mening

  HET DEBAT. Is het een goede beslissing om de Dodentocht in te korten? Dit is jullie mening

  Voor het eerst in de geschiedenis van de Dodentocht wordt het parcours van de wandeltocht ingekort van 100 kilometer tot 65 kilometer. De voorspelde hitte maakt het volgens de organisatie onverantwoord om wandelaars overdag verder te laten wandelen. Toch klinkt ook heel wat kritiek op de beslissing. Volgens sommigen is het inkorten van de tocht een betutteling en moet ieder voor zich kunnen beslissen. Onze lezers reageren alvast bijzonder verdeeld op de kwestie. Hieronder vindt u de opvallendste inzendingen.