Fietsenwinkel
Volledig scherm
© Fietsenwinkel

10 keer meer speedpedelecs, 20 keer meer ongevallen

In vijf jaar tijd vertienvoudigde het aantal gebruikers van de speedpedelec. Opmerkelijk is dat er twintig keer zoveel ongevallen met die snelle elektrische fietsen gebeuren. Gebruikersorganisatie Speed Pedelec Vlaanderen pleit voor een apart rijbewijs voor speedpedelecs.

36 reacties

 • Leo Peeters

  1 maand geleden
  @Lisette Theunis, volledig mee eens: alles wat meer dan 25km/u rijdt moet dringend van het fietspad af.
 • Bob Boomer

  1 maand geleden
  Oeps.., nu wil men opeens weten wat er achter de cijfers schuilgaat ! Elk logisch denkend mens weet dat als je hogere snelheden toestaat de ongevallencijfers zullen stijgen. Maar daar gaat het niet om want anders geraken die dingen niet op de markt. Met een visie van we zien wel en we sturen zonodig wel bij als je tegen de grond smakt ben je natuurlijk niks. Misschien komt dan het besef dat je een gevaar bent voor jezelf.
 • Jimmy Helsen

  1 maand geleden
  Ik ben zelf ook "pedelec-er" EN automobilist. En kan beamen dat er overal cowboys tussen zitten. Als ik zie hoeveel gewone fietsers (jongeren) er met de GSM bezig zijn...Alsof zonder telefoon niet gefietst kan worden. Fietser, automobilist, of zelfs voetganger, GSM gebruik in het verkeer is gewoon not done. Alle lompiteiten die ik al gezien en meegemaakt heb, hadden te maken met gsm gebruik...
 • Gaston Miar

  1 maand geleden
  Roekeloos, onbezonnen, argeloos en verstand op nul. De reglementen eindigen als sommige fietsers vertrekken. Politie nergens te zien, ....of zeer uitzonderlijk. De resultaten zijn onvermijdelijk.
 • johan van Oevelen

  1 maand geleden
  een fietser (electrisch, speed of niet) dient de wegcode te kennen en toe te passen (ben zelf fietser). Hoeveel fietsers weten dat ze ook voorrang van rechts moeten geven (telt ook voor de speedfietsers)? als ze een rijbewijs voor pedelecs willen kunnen ze dat beter voor de fietser algemeen maken. Eigenlijk is het voor de meesten (niet allemaal he, er zijn er goeie ook) krachtpatserij, Ik rij met ne groten bak rond (auto, fiets) dus ik heb meer recht...right!
 1. Met een gerust hart op vakantie? Vraag aan de politie om je woning te controleren
  Independer.be

  Met een gerust hart op vakantie? Vraag aan de politie om je woning te controle­ren

  Tijdens de zomermaanden profiteren heel wat inbrekers van de afwezigheid van vakantiegangers. Vertrek je binnenkort op vakantie en wil je graag ongewenst bezoek vermijden? Dan kan je vragen of de lokale politie je woning regelmatig overdag of ‘s nachts van buitenaf nakijkt, die service is trouwens volledig gratis. Daarnaast kan je ook een extra diefstalverzekering afsluiten. Independer.be legt uit hoe je jouw woning en inboedel beschermt.
 1. Tien jaar na start hebben 2 op de 3 Vlaamse gemeenten minstens één fietsstraat, maar ze zijn niet altijd succesvol

  Tien jaar na start hebben 2 op de 3 Vlaamse gemeenten minstens één fiets­straat, maar ze zijn niet altijd succesvol

  In 198 van de 300 Vlaamse steden en gemeenten is vandaag minstens één fietsstraat terug te vinden. Dat meldt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) zaterdag. Het concept werd tien jaar geleden wettelijk mogelijk gemaakt. In een fietsstraat geldt een maximumsnelheid van 30 km/uur en mag gemotoriseerd verkeer het fietsverkeer niet inhalen. Uit onderzoek blijkt echter dat een fietsstraat invoeren er niet per se voor zorgt dat de omgeving fietsvriendelijker wordt.
 2. WEERBERICHT. Volgende week zo goed als zeker hittegolf: het blijft kurkdroog
  Play
  Update

  WEERBE­RICHT. Volgende week zo goed als zeker hittegolf: het blijft kurkdroog

  Vandaag is het op de meeste plaatsen zonnig met wat hoge bewolking en temperaturen tot 23 graden in het centrum van het land. Zondag doen we er enkele graden bij. Volgende week krijgen we in België “naar alle waarschijnlijkheid” een nieuwe hittegolf, meldt het Koninklijke Meteorologisch Instituut (KMI). Bij een hittegolf gaat het kwik vijf opeenvolgende dagen naar 25 graden Celsius of meer, waarvan minstens drie dagen met 30 graden Celsius of meer. Vandaag wordt dan ook de waarschuwingsfase van het federale ozon- en hitteplan en het Vlaamse warmteactieplan geactiveerd.
 3. Aannemer werf Borealis kwam eerder al in opspraak in Zweden

  Aannemer werf Borealis kwam eerder al in opspraak in Zweden

  In juli raakte bekend dat de Italiaanse aannemer Irem mogelijk 174 arbeiders economisch uitbuitte op een werf van chemiebedrijf Borealis in de Antwerpse haven. Irem ontkent deze beschuldigingen. Toch is het niet de eerste keer dat Irem op een gelijkaardige manier in opspraak komt. In 2005 staakten in Zweden tweehonderd Thaise arbeiders nadat het bedrijf hen naar verluidt valse verklaringen had willen laten ondertekenen, schrijft Gazet van Antwerpen vandaag.