iStock
Volledig scherm
© iStock

1 op de 3 Vlaamse ouders ervaart soms gevoelens van 'parentale burn-out'

Zowat 30 procent van de Vlaamse ouders ervaart soms gevoelens van 'parentale burn-out'. Ze voelen zich minstens maandelijks uitgeput als ouder, zijn het ouderschap beu of nemen soms emotioneel afstand van hun kinderen. Zowat 9 procent behoort tot een risicogroep die aangeeft dagelijks tot wekelijks niet goed in hun vel te zitten als ouder. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit Gent. Het is de eerste keer dat onderzoekers de gevoelens van parentale burn-out in Vlaanderen statistisch meten.

23 reacties

 • Christine Laevers

  3 jaar geleden
  Mensen hebben het tienvoudige aan prikkels te verwerken tgo pak 60 jaar geleden. De sociale interactie op de werkvloer, als consument of met de administratie heeft niets te maken met het opvoeden van een kind. Het contrast en de verschillen zijn enorm. Kinderen worden ook in het zog gezogen van de consumentenwereld, alsof ze daar voor dienen.
 • Marc Baeyens

  3 jaar geleden
  Hebben ze waarschijnlijk voor een groot stuk aan zichzelf te danken. Door een te lakse opvoeding groeien de kinderen hen boven het hoofd en weten ze er geen raad meer mee.
 • frank Deville

  3 jaar geleden
  Nico Reybroeck, dus volgens jou zijn we hier op deze planeet nog altijd niet met genoeg en kunnen er nog makkelijk 1.000.000.000.000.000 bij. Als dan toch iedereen vrij is 20 kinderen te maken.
 • DIRK VAN DESSEL

  3 jaar geleden
  Wat minder werken en wat meer leven !
 • Peter Buyck

  3 jaar geleden
  Je kan niet én werkende man/vrouw én ouder én een luxeleven willen. Het recht op een waardig leven houdt ook in dat men keuzes moet maken. Ofwel de job ofwel het kind en het gezin. Die full options auto met de nieuwste MacBook en Iphone zijn zorgen voor later. Kind of prestige?
 1. Diesel dood? Nog niet, maar het einde is nabij

  Diesel dood? Nog niet, maar het einde is nabij

  Het bedrijfswagenpark stapt in 2026 quasi volledig over op elektrische wagens, terwijl ook de particuliere bestuurder steeds vaker voor een EV opteert. Vele automerken stellen langs hun kant dan weer een datum in het vooruitzicht waarop ze definitief stoppen met de productie van auto’s met een verbrandingsmotor. Hoelang mogen we nog met een nieuwe diesel rijden? En is het nog interessant om in een dieselwagen te investeren? HLN Drive weegt de pro’s en de contra’s af.