Professor arbeidseconomie Stijn Baert.
Volledig scherm
PREMIUM
Professor arbeidseconomie Stijn Baert. © VTM

1,3 miljoen landgenoten werken niet, en zijn ook niet op zoek: “Belgische inactiviteit is veel groter probleem dan werkloosheid”

Het was Feest van de Arbeid, afgelopen zondag. Al is er op dat vlak maar weinig reden tot vieren, gezien de lage werkzaamheidsgraad in ons land. Niet de werkloosheid is ons grote probleem, stelt professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) op basis van de recentste Eurostat-cijfers. Wel de zeer hoge graad van inactiviteit. “We zijn met ruim 1,3 miljoen Belgen die niet werken, noch werk zoeken.” Een vraaggesprek met de arbeidseconoom.

318 reacties

 • Catherine Mistiaen

  1 maand geleden
  Als uw leven en de wereld totaal verandert op 5j tijd, waarom dan ook niet uw arbeidscontract? Ik stel voor om niet meer met arbeidscontracten van onbepaalde duur te werken. Met dergelijke contracten is er geen zekerheid voor niemand en geen perspectief in de tijd. Elke dag hangt het ontslag als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de werknemer. Ideale omstandigheden voor depressies. Met tijdelijke contracten is er voor zowel WG als WN, een perspectief in de tijd en meer vrijheid.
 • Léon-Bernard Giot

  2 maanden geleden
  Om dan nog te zwijgen van de actieve EG-ambtenaren van wie de partner hen fiscaal mag inbrengen als 'persoon ten laste' ! ! !
 • bart dekeyser

  2 maanden geleden
  Straf bewuste werkloosheid af en stop met de gratis politiek. Straf dokters die voor niets schrijven af…
 • Marcel de Vrome

  2 maanden geleden
  Zorg er voor dat de lonen voldoende hoog zijn en de belasting betaalbaar. De uitkeringen zijn net voldoende om toe te komen.
 • Karen Smeets

  2 maanden geleden
  Sterk het maar weer op degenen die van een karig uitkering moeten leven. Het is thans de VDAB die de werkloosheid in de hand werkt door hun premies en hun 'opleidingen' die verkocht worden als gelijkwaardig aan hooggeschoolde. Als je als hooggeschoolde Belg bij de VDAB moet aankloppen, krijg je 'hulp' van degenen die net verantwoordelijk zijn voor je werkloosheid. Hooggeschoolden worden hier gestraft omdat VDAB werkgevers helpt aan minimumloners.
 1. Bijzonder zware brand bij houtverwerkingsbedrijf aan Sint-Bernardsesteenweg: “Niemand gewond, maar de loods is compleet verwoest”
  Play
  Hemiksem

  Bijzonder zware brand bij houtverwer­kings­be­drijf aan Sint-Bernardse­steen­weg: “Niemand gewond, maar de loods is compleet verwoest”

  Bij het houtverwerkingsbedrijf Coppens D. & Zn aan de Sint-Bernardsesteenweg in Hemiksem is zondagavond een bijzonder zware brand uitgebroken. Het vuur zou ontstaan zijn achteraan in een loods en woedde zeer hevig. De dikke rookwolk was vanop grote afstand zichtbaar. Ondertussen heeft de brandweer het vuur onder controle, maar de infrastructuur van het bedrijf is compleet verwoest.