Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Photo News

1,3 miljoen Belgen bracht geen of ongeldige stem uit. Studie brengt onze politieke participatie in kaart

Bij de recentste verkiezingen van 2019 hebben 1,3 miljoen stemgerechtigde Belgen geen of een ongeldige stem uitgebracht. Dat is 17% van de kiesgerechtigde bevolking. Het percentage van niet-stemmers stijgt al decennialang in ons land. Een studie door de VUB en de ULB toont dat voorlichtingscampagnes een oplossing kunnen zijn om de kiezer opnieuw naar de stembus te lokken.

 1. Regering zet licht op groen voor stemrecht vanaf 16 jaar bij Europese verkiezingen

  Regering zet licht op groen voor stemrecht vanaf 16 jaar bij Europese verkiezin­gen

  Bij de Europese verkiezingen van 2024 zullen jongeren vanaf 16 jaar kunnen gaan stemmen. Die afspraak stond al in het federale regeerakkoord en de ministerraad heeft donderdag het licht op groen gezet, zo meldt Groen, dat mee aan de kar heeft getrokken voor de hervorming. Eens het parlement de wijziging heeft goedgekeurd, zullen naar schatting 270.000 jongeren tussen 16 en 18 jaar mee kunnen stemmen voor de Europese verkiezingen.
 1. De Croo: “Logisch dat we steunmaatregelen voor energie gaan afbouwen”
  216

  De Croo: “Logisch dat we steunmaat­re­ge­len voor energie gaan afbouwen”

  Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft in ‘VTM NIEUWS’ gezegd dat de steunmaatregelen voor energie, zoals het sociaal tarief, in de komende weken afgebouwd zullen worden. “Door de genomen steunmaatregelen gaan we de komende weken zien dat de voorschotfacturen naar beneden zullen gaan. En als we zien dat de crisis aan het minderen is, dan is het ook logisch dat we die steunmaatregelen zullen afbouwen, zoals we dat met corona ook hebben gedaan.”