Schattige dieren, maar ze horen niet thuis in Europa.
Volledig scherm
PREMIUM
Schattige dieren, maar ze horen niet thuis in Europa. © Karolien Coenen

“Schattig ja, maar gevolgen kunnen dramatisch zijn”: populatie wasberen stijgt in Vlaanderen en dat is geen goed nieuws

LimburgWie een wasbeer in de tuin tegenkomt, belt best meteen naar het Natuurhulpcentrum dat het dier komt vangen. In de Ardennen zijn de schattige beestjes al jaren aan een opmars bezig en dat aantal groeit nu ook in Vlaanderen. Maar eigenlijk is dat geen goed nieuws. Hoe is de wasberenpopulatie tot stand gekomen en waarom zijn we ze beter kwijt dan rijk? Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum legt uit. 

 1. REPORTAGE. Hoe één jaar Quartier Bleu aanslaat bij de Hasselaar: “Opening in mineur, maar met meer dan 3 miljoen bezoekers eindelijk op koers”
  PREMIUM
  Hasselt

  REPORTAGE. Hoe één jaar Quartier Bleu aanslaat bij de Hasselaar: “Opening in mineur, maar met meer dan 3 miljoen bezoekers eindelijk op koers”

  Sinds de zomer van 2020 heeft de Hasseltse binnenstad er met Quartier Bleu een splinternieuwe winkel-, woon- én horecaboulevard bij. Liefst 87 procent van alle winkels en horecazaken is al volledig ingenomen, en ook de gloednieuwe ‘Pontoon’-appartementen met uitzicht op het water worden op 24 oktober gelanceerd. Al blijft de vraag hoe de volledig omgevormde boulevard met een prijskaartje van 200 miljoen euro na één jaar door de Hasselaren wordt gesmaakt.
 2. Pavel Balta (28) brengt buurtbewoners Ter Hilst dichter bij elkaar met kleurrijke kunstbrug ‘I was here’
  PREMIUM
  Hasselt

  Pavel Balta (28) brengt buurtbewo­ners Ter Hilst dichter bij elkaar met kleurrijke kunstbrug ‘I was here’

  ‘I was here’. Zo heet het gloednieuwe werk van kunstenaar Pavel Balta (28) op de brug in de Hasseltse wijk Ter Hilst. Als artiest uit Moldavië en master in Vrije Kunsten aan PXL-MAD werkte Balta liefst zes maanden dag en nacht aan het kunstwerk. Resultaat? Een levend schilderij van 700 m² groot, bestaande uit portretten van wijkbewoners die hun verhaal met Balta deelden.