Luc Van Puymbroeck bij één van de resterende bunkers op zijn erf
Volledig scherm
Luc Van Puymbroeck bij één van de resterende bunkers op zijn erf © Kristof Pieters

Boer is alles kwijt door vernielde bunkers: 250 euro dwangsom per dag dat bunkers niet hersteld zijn

Landbouwer Luc Van Puymbroeck zit volledig aan de grond. Zijn boerderij is onder curatele geplaatst en zijn tractoren zijn al in beslag genomen. De reden: twaalf Duitse bunkers uit de Eerste Wereldoorlog die hij in 2009 stilletjes liet verdwijnen onder de grond. Volgens Luc had hij hiervoor mondelinge toestemming van de burgemeester maar die laatste ontkent dat met klem. Na een veroordeling moet de boer 250 euro dwangsom per dag betalen. De teller staat al op 410.000 euro. De bunkers herstellen is voor de man ook geen optie: de goedkoopste offerte daarvoor bedraagt 3,75 miljoen euro.

360 reacties

 • Vero VB

  3 jaar geleden
  Wat is ooit beschreven over de bunkers in de notariële akte?
 • Sam Meersman

  3 jaar geleden
  Sorry maar het gerecht heeft gelijk. Welke simpele ziel denkt er aan om oude bunkers even te begraven zonder papieren? Zelfs kinderen zijn zo stom nog niet...
 • Marc Hayen

  3 jaar geleden
  Hoeveel bouwovertredingen werden begaan na mondelinge toestemming? Een massa, betrokken politiekers weten achteraf van niets en men zit met de brokken. Enkel wat op papier staat is rechtsgeldig, je mag zelf je schouw kuisen maar bij brand heb je vaak geen poot om op te staan.
 • Kris Kras

  3 jaar geleden
  Die bunkers zijn niet afgebroken, alleen maar weggezakt ... Sinds wanneer is dat een bouwovertreding? En wat zou stedebouw met de bunkers doen? Niets... gewoon laten verkommeren zoals zoveel andere geklasseerde gebouwen dat zelfde lot beschoren zijn
 • Leo Vergauwen

  3 jaar geleden
  Die bunkers zijn niet weg, ze liggen alleen 2 meter onder de aarde, door de klimaatopwarming.
 1. Waasland-Beveren trainer Marc Schneider gooide filosofie om in Deinze (0-0): “Team op dit moment niet klaar voor offensieve tactiek”
  Voetbal 1B

  Waas­land-Beveren trainer Marc Schneider gooide filosofie om in Deinze (0-0): “Team op dit moment niet klaar voor offensieve tactiek”

  Waasland-Beveren heeft nog eens de nul kunnen houden. In Deinze lukte dat door onverwacht defensief aan de aftrap te komen. Coach Marc Schneider is een liefhebber van aanvallend voetbal, maar merkte in de eerste zeven wedstrijden van zijn team op dat dat niet tegen elke tegenstander mogelijk is. Aanvallend zag hij weinig, maar de clean sheet werd gekoesterd.
 2. Bodem en riet van natuurreservaat naast 3M-fabriek ernstig vervuild met PFOS: “We kunnen gecomposteerd maaisel toch niet in de voedselketen laten belanden?”
  Zwijndrecht

  Bodem en riet van natuurre­ser­vaat naast 3M-fa­briek ernstig vervuild met PFOS: “We kunnen gecompos­teerd maaisel toch niet in de voedselke­ten laten belanden?”

  Er zijn alarmerende concentraties aan PFOS aangetroffen in zowel het slib als het riet van het natuurreservaat Blokkersdijk, vlak naast de 3M-fabriek in Zwijndrecht. Natuurpunt Waasland weet zich nu geen blijf meer met het gemaaide riet. “Het beheer van ons reservaat komt hierdoor in het gedrang. Zonder maaiwerken evolueert dit uniek stukje natuur naar een bos.”
 3. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.