1. "3 op de 4 Belgen kent het verschil in houdbaarheidsdata niet": hoe kan je zélf minder voedsel verspillen?

  "3 op de 4 Belgen kent het verschil in houdbaar­heids­da­ta niet": hoe kan je zélf minder voedsel verspillen?

  Vandaag gaat de eerste Belgische week tegen voedselverspilling van start naar een initiatief van Too Good To Go rond de ‘Internationale dag tegen voedselverspilling’ op donderdag 29 september. En dat blijkt nodig te zijn, want België is het tweede meest voedsel verspillende land in Europa, na Nederland. Gemiddeld verdwijnt er 345 kilo voedsel per persoon in de vuilbak. Hoe kan je daar makkelijk zélf iets aan doen? Too Good To Go en het FAVV delen 6 makkelijke en praktische tips.
 2. “Ik ben geen topchef, maar kook ook gewoon voor mijn gezin zoals mijn lezers”: Sandra Bekkari tipt hoe je élke dag snel en lekker eten op tafel zet

  “Ik ben geen topchef, maar kook ook gewoon voor mijn gezin zoals mijn lezers”: Sandra Bekkari tipt hoe je élke dag snel en lekker eten op tafel zet

  De vraag ‘wat eten we vandaag’ passeert in elk huishouden meermaals per week. “Ook bij mij is het soms even zoeken”, lacht Sandra Bekkari. Hoe slaagt ze er met een gezin in om elke dag eten op tafel te krijgen? En welke recepten zijn snel én toegankelijk om klaar te maken? Ze deelt tips en drie exclusieve recepten uit haar nieuwste kookboek ‘Framily Food’.
 3. “Leg een te koud ei nooit zomaar in kokend water": hoe maak je een perfect gekookt eitje klaar?
  Foodhack

  “Leg een te koud ei nooit zomaar in kokend water": hoe maak je een perfect gekookt eitje klaar?

  Wie niet kan koken, zegt vaak dat hij “amper een gekookt eitje kan klaarmaken”. Al is het zelfs voor wie wel kan koken niet altijd evident. De ene keer krijg je een te lopend resultaat, de andere keer ziet je eidooier groen na het koken of barst het ei in de pot. Hoe krijg je dat perfect gekookt eitje dan op tafel? En eet je het ei nog op als het eigeel groen kleurt tijdens het koken?
 4. "Aardappelen worden vaak verkeerd klaargemaakt": chef-kok tipt hoe je aardappelen altijd perfect gaar krijgt

  "Aardappe­len worden vaak verkeerd klaarge­maakt": chef-kok tipt hoe je aardappe­len altijd perfect gaar krijgt

  42 procent van de Belgen eet nog dagelijks tot wekelijks gekookte aardappelen. Aardappelen koken lijkt makkelijk, maar toch bestaan er veel misverstanden rond het gaarproces. Ga je voor kokend water of koud water? En schil je de aardappelen nu beter op voorhand of niet? Chef-kok Francesca Sterckx van restaurant Mistinguett zet de meest gemaakte fouten op een rijtje en zorgt ervoor dat je ze nooit meer maakt.
 1. Geen inspiratie om de brooddoos te vullen? Sandra Bekkari deelt tips en 3 recepten voor jong en oud: “Schrap zeker de koolhydraten niét!”
  PREMIUM

  Geen inspiratie om de brooddoos te vullen? Sandra Bekkari deelt tips en 3 recepten voor jong en oud: “Schrap zeker de koolhydra­ten niét!”

  Een nieuw schooljaar gaat voor jong en oud vaak gepaard met een nieuw lijstje vol goede voornemens. En om die vol te houden, is een gezonde ‘brooddoos’ belangrijk. Past brood in dat gezonde plaatje? En wat zijn alternatieven voor een boterham met kaas of een smoske onderweg? Voedingsdeskundige Sandra Bekkari geeft tips, helpt misverstanden de wereld uit en deelt 3 exclusieve recepten. “De overschotjes van je avondeten kunnen een mooie basis vormen.”
 2. “De grootste valkuil is rondlopen met honger”: Pascale Naessens deelt gezonde recepten en adviezen

  “De grootste valkuil is rondlopen met honger”: Pascale Naessens deelt gezonde recepten en adviezen

  ‘Na de vakantie begin ik met gezond eten.’ Wie denkt dat Pascale Naessens in haar nieuwe boek, deel 2 van ‘Ik eet zo graag’, als doel heeft om komaf te maken met jouw vakantiekilo’s, is eraan voor de moeite: “Helaas werkt zo’n mindset niet. In doelen denken heeft net het omgekeerde effect. Jezelf wijsmaken dat je gelukkiger zal zijn als je twee kilo minder weegt, is zinloos. Alleen al van het idee dat het moet, word ik zelf ongelukkig”, zegt de auteur.
 3. “Pindakaas kost evenveel als choco, maar het is voedzamer”: zo maak je een voedzame brooddoos voor een klein budget
  PREMIUM

  “Pindakaas kost evenveel als choco, maar het is voedzamer”: zo maak je een voedzame brooddoos voor een klein budget

  In het beste geval koude pizza, frieten of een hamburger, maar soms ook een handvol chips of zelfs beschimmeld brood. Armoede wordt vaak concreet in schrijnend lege brooddozen. Scholen en leerkrachten doen wat ze kunnen, en daarbij krijgen ze steun van het initiatief Brood(doos)nodig. Daar kan iedereen een steentje toe bijdragen, zegt projectmedewerker Evelien Pissens. Hoe je ook zelf voor minder geld een voedzame lunch kunt maken, vertelt voedingsexperte Karolien Olaerts: “Ga gerust voor voorverpakt brood, dat blijft langer goed.”
 4. Wat zijn de grootste energieverslinders in de keuken en hoe verminder je dat verbruik? “Check de leeftijd van je diepvries en koelkast”
  PREMIUM

  Wat zijn de grootste energiever­slin­ders in de keuken en hoe verminder je dat verbruik? “Check de leeftijd van je diepvries en koelkast”

  In de keuken maken we vandaag ook graag energiezuinige keuzes om de energieprijzen de kop in te drukken. Was je dan best terug af met de hand in plaats van je afwasmachine te gebruiken? En werkt die zogenaamde ‘boosterfunctie' van een vuur of oven echt om energie te besparen? Energie-expert Koen Vanthournout fileert welke aanpassingen zinvol zijn en welke inspanningen meer moeite vragen dan winst opleveren.
 1. “Deze grillige tomaat is een droomcombinatie met mozzarella en basilicum”: groentechef tipt welke soorten tomaten er zijn

  “Deze grillige tomaat is een droomcombi­na­tie met mozzarella en basilicum”: groente­chef tipt welke soorten tomaten er zijn

  De zomer is hét tomatenseizoen bij uitstek, maar natuurlijk is er meer dan één type tomaat terug te vinden in de winkel. “Tomaten zijn heel breed inzetbaar”, vindt groentegoeroe en chefkok Frank Fol. Welke soorten zijn er allemaal en wat zijn hun kenmerken? En welke gebruik je het best in een tomatensaus, bij mozzarella of bij een tomaat-garnaal? De chef legt het ons uit en deelt een exclusief recept om het beste uit de groente te halen.
 2. “Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
  Play

  “Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel

  In de HLN Original ‘Het Vakantiehuis’ stelt radiopresentator Sven Ornelis zijn appartement in Barcelona voor. De ideale dag van Sven in Spanje draait om rust en culinair genot. En dat laatste vindt de JOE-stem in zijn eigen wijnen. Hij laat Birgit Van Mol meegenieten van de cava die hij zelf zorgvuldig selecteerde voor zijn online wijnhandel. “Deze cava heeft zo’n beetje de ‘biscuit’ van de champagne”, klinkt het. Bekijk hieronder de volledige aflevering.
 1. Hoe maak je het rauwe visgerecht ceviche even lekker klaar als op restaurant? “Deze soort melk is hét geheime ingrediënt”

  Hoe maak je het rauwe visgerecht ceviche even lekker klaar als op restaurant? “Deze soort melk is hét geheime ingrediënt”

  Het uit de Peruaanse keuken afkomstige rauwe visgerecht ‘ceviche’ vond de afgelopen jaren de weg naar zowat elke menukaart in ons land, maar hoe maak je dat zelf even lekker klaar als op restaurant? En wat kan daar zeker niet in ontbreken? De Peruaanse Katinka Lansink deelt haar geheime tips, gevolgd door drie recepten van ceviche-koning Martin Morales, Elise Van de Poele en Sandra Bekkari om de keuken in te duiken.
 2. "Als het visvlees mooi wit kleurt, zit je goed": hoe herken je verse maatjes en hoe maak je ze zelf lekker klaar?
  PREMIUM

  "Als het visvlees mooi wit kleurt, zit je goed": hoe herken je verse maatjes en hoe maak je ze zelf lekker klaar?

  In juni start traditiegetrouw het kersvers maatjesseizoen. Dit jaar werd er voor het eerste vaatje Hollandse nieuwe maatjes een recordbedrag neergeteld van maar liefst 113.500 euro. Aan populariteit geen gebrek, maar wat is er zo speciaal aan die maatjes? Hoe herken je de écht verse? En kan je ze nog op een andere manier eten in plaats van ze gewoon in je keel te laten glijden? Chef Jan Buytaert van Bellefleur fileert al onze haringvragen en deelt exclusieve recepten.
 3. “Je kookt de zoete aardappel beter niet op dezelfde manier als de klassieke”: hoe maak je de zoete patat wel best klaar?

  “Je kookt de zoete aardappel beter niet op dezelfde manier als de klassieke”: hoe maak je de zoete patat wel best klaar?

  Aardappelen in alle vormen en maten staan wekelijks bij heel wat Belgen op het menu. De afgelopen jaren vind je naast de klassieke aardappel ook de zoete aardappel terug in de winkelrekken en op onze borden. Maar maak je die zoete aardappel op dezelfde manier klaar? En kan je de gewone aardappel in élk aardappelgerecht vervangen door de zoete versie? We vroegen het aan Reinout Reniere, docent in hotelschool Ter Groene Poorte.
 1. Spaar geld uit door zelf brood te bakken: topbakker deelt 9 tips om er een succes van te maken
  PREMIUM

  Spaar geld uit door zelf brood te bakken: topbakker deelt 9 tips om er een succes van te maken

  De bakkersfederatie Bakkers Vlaanderen meldt dat een brood binnenkort tot wel 3 euro kan kosten als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Die extra kost kan je makkelijk opvangen door thuis je eigen brood te bakken. Hoe je daaraan begint? Daarvoor deelt topbakker Toon De Klerck van de gelijknamige bakkerij negen tips én drie exclusieve broodrecepten om uit te proberen. “Velen gaan de mist in bij het kneden: het is belangrijk om het lang genoeg te doen.”
 2. Voedingsexperts waarschuwen voor TikTok-foodhack om avocado’s langer te bewaren: “Meer kans op salmonella of listeria”

  Voedingsex­perts waarschu­wen voor Tik­Tok-food­hack om avocado’s langer te bewaren: “Meer kans op salmonella of listeria”

  Niets zo vervelend als een onrijpe of een té rijpe avocado wanneer je er eentje nodig hebt. In een TikTok-video die viraal gaat, beweert een Amerikaanse vrouw dat ze het fruit tot een maand lang goed kan houden door het in water in de koelkast te steken. Experten in voedselveiligheid Johan Claes (KU Leuven) en Ann Schenk kijken kritisch naar de populaire foodhack. “Een avocado moet je sowieso niet in de koelkast bewaren”. Ze lichten toe waarom je de truc zelf best niet toepast.
 1. "Gebruik een aardappel of citroen": twee experts leggen uit hoe je je barbecue weer schoonmaakt na zijn winterslaap
  PREMIUM

  "Gebruik een aardappel of citroen": twee experts leggen uit hoe je je barbecue weer schoon­maakt na zijn winter­slaap

  Is jouw barbecue klaar voor de eerste worstjes van de lente, maar heb je geen idee hoe je hem weer in orde brengt nadat hij zo lang stilstond? Schoonmaakexpert Liesbeth Verboven en grillmaster Peter De Clercq delen hun beste advies. Want hoe krijg je hem nu het makkelijkst weer schoon en mag je je houtskool van vorig jaar nog gebruiken? “Gebruik nooit agressieve, chemische producten.”