Historisch Mijnstadion wordt multifunctioneel sportcomplex met kunstgras, maar dat ligt gevoelig
BeringenIn vervlogen tijden was Beringen FC een vaste waarde in de hoogste Belgische voetbalklasse. Tot 15.000 toeschouwers zagen in het Mijnstadion hun ploeg zelfs een keertje tweede worden in de competitie. Het stadsbestuur wil het stadion nu nieuw leven inblazen en uitbouwen tot een multifunctioneel sportcomplex, al ligt het kunstgrasveld nu al gevoelig.
Delen per e-mail
Met rood-zwart gestreepte shirts, geïnspireerd door AC Milan, bracht Beringen jarenlang topvoetbal naar de Mijnstreek. Voetballegendes als Julien Cools, Wilfried Van Moer en later ook nog Nico Claesen passeerden er tijdens hun rijkgevulde carrière. In 1984 degradeerde Beringen en sindsdien keerde het nooit meer terug naar het hoogste niveau. Het verhaal van Beringen FC eindigde in 2002 bij de fusie met KVV Vigor Beringen tot KVK Beringen.
KVK Beringen werd al snel K. Beringen-Heusden-Zolder. Na een korte periode in eerste klasse, keerde de club nog even terug naar het Mijnstadion. In 2006 volgde het faillissement. Het Mijnstadion kwam in volle eigendom van Stad Beringen. De laatste jaren daalde de interesse van sportploegen in het stadion sterk en werden er voornamelijk oefenwedstrijden en jeugdwedstrijden gespeeld.
Buurtparticipatie
“Het wordt stilaan tijd dat we dit omkeren”, vindt schepen van sport Tijs Lemmens (VOLUIT). “De revitalisering van het Mijnstadion vormt dan ook een belangrijk onderdeel van het masterplan Beringen-Mijn. Het masterplan voorziet namelijk de uitbouw van het Mijnstadion tot een multifunctioneel sportcomplex. De revitalisering zelf verloopt in meerdere fases.”
Om het masterplan vorm te geven, koos de stad voor participatie met de buurt, sportverenigingen en potentiële gebruikers. Tijdens de workshopavond in december 2019 is studiebureau BUUR aan de slag gegaan met de talrijke tips en suggesties. “We houden rekening met de opmerkingen en willen daarom onder meer het Mijnstadion openstellen voor de buurt en de tribunes herstellen.”
Een eerste stap is de overschakeling op een kunstgrasveld. Vooral dat ligt gevoelig in Beringen. Er werd al een petitie opgestart tegen deze beslissing. Lemmens is zich ervan bewust dat voor voetbal de meningen over kunstgras verdeeld zijn. “Het Mijnstadion vormt echter ook de thuisbasis voor hockeyclub Black Bears en voor hockey is kunstgras juist meer regel dan uitzondering. Daarnaast krijgen ook voetbal en American football een belijning in een eigen kleur. Het grasveld op het B-terrein behouden we.” Het juiste type kunstgras kiest stad Beringen in overleg met de clubs die er spelen.
(Lees verder onder de foto)
2.200 toeschouwers
Het stadion zal een capaciteit behouden van 2.200 toeschouwers. De aanleg van het kunstgrasveld duurt ongeveer drie maanden. Lemmens verlangt dan ook een sportieve toekomst voor Beringen. “Hopelijk kunnen we met deze investering heel wat sportclubs na corona ondersteunen en hun werking alle kansen geven.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMLeopoldsburg
‘Seksuele profiteur’ (28) krijgt achttien maanden cel voor seks met veertienjarige
Een 28-jarige man uit Leopoldsburg is veroordeeld tot achttien maanden cel voor de aanranding van een veertienjarig meisje. In het voorjaar van 2017 had de man drie keer seksueel contact met de minderjarige vrouw. Het slachtoffer bevond zich in een kwetsbare situatie en liep zelfs weg van internaat om met de man af te spreken. -
Peer / Hechtel-Eksel / Pelt / Lommel
Sterrenchef, mountainbiker, boswachter en DJ nemen toeristen mee door Bosland
In de tweede brochure van Bosland nemen vier bekende figuren uit de streek de lezer mee op avontuur. Sterrenchef Jan Tournier, mountainbiker Kevin Panhuyzen, boswachter Eddy Ulenaers en DJ Kristof Claes tonen met plezier hun favoriete plekjes en activiteiten in hun achtertuin. -
PREMIUMHasselt
Verrijkte directeur zich met bouwprojecten De Voorzorg? Corruptieschandaal in socialistisch bastion
-
-
Hechtel-Eksel / Peer / Lommel / Pelt
Wie kan de ‘Big Five’ in Bosland afvinken?
Bij de lancering van de nieuwe Boslandbrochure, valt meteen de ‘Bosland Big Five’ op. Het grootste avonturenbos van Vlaanderen daagt de bezoekers uit om op zoek te gaan naar de wolf, de vos, de ree, het everzwijn en de oehoe. Daarnaast werd ook een ‘Bosland Magnificent Seven’ opgesteld. “Elke natuurliefhebber gaat graag op zoek naar deze dieren”, vertelt Vlaams minister van Natuur en Toerisme Zuhal Demir (N-VA). -
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro. -
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
Limburg
Limburgse fotografen en uitbaters van vakantiewoningen snakken naar versoepelingen: “Een financieel drama dreigt”
Niet-medische contactberoepen, zoals nagelstylistes, masseuses, schoonheidsspecialisten en tattooshops, mogen sinds 1 maart weer aan het werk, maar nog steeds vallen een aantal groepen uit de boot. Beroepsfotografen en uitbaters van grote vakantiewoningen snakken naar ademruimte.