Waasland-Beveren vecht degradatie aan en wil besluiten Algemene Vergadering annuleren, Pro League: “Alles volgens de regels verlopen”
Jupiler Pro LeagueWaasland-Beveren gaat vol in de aanval. De Oost-Vlaamse club wil de besluiten van de Algemene Vergadering (AV) van vorige week vrijdag, die Waasland-Beveren de degradatie oplegde, laten vernietigen. In dat geval staat opnieuw een vraagteken achter de officiële titel van Club Brugge. “Een annulatie van de competitie is juridisch het meest correct, maar voor ons kan ook een competitie met achttien”, zegt Tom Rombouts, de clubadvocaat van Waasland-Beveren.
Delen per e-mail
Het spel zit dus opnieuw op de wagen binnen de Pro League. De juridische acties waarop Waasland-Beveren aanstuurt om zijn vel in 1A te redden, kunnen grote gevolgen hebben. Waasland-Beveren zal wel in eerste instantie bemiddeling zoeken binnen de Pro League zelf, en heeft daarover al een verzoek gestuurd naar voorzitter Peter Croonen. Tom Rombouts: “De statuten voorzien dat er bij een conflict tussen leden binnen de Pro League of tussen een lid en de Algemene Vergadering eerst een mediatie moet komen onder leiding van de voorzitter van de Pro League.”
De coronacrisis treft alle clubs. Nu schuift men de lasten door naar één club. Dat is zeer zuur omdat wij sportief nog alle troeven hadden om ons te redden
Maar als dat geen soelaas brengt, stapt Waasland-Beveren naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS), en mogelijk de burgerrechtbank om aan degradatie te ontsnappen. “We vinden dat de beslissing van de Algemene Vergadering op 15 mei onrechtmatig, onregelmatig en niet rechtsgeldig genomen is”, zegt Rombouts. “De AV is niet conform de eigen statuten bijeengeroepen. De leden moeten de uitnodiging voor een AV acht kalenderdagen op voorhand krijgen. Maar wij hebben die pas op 11 mei ontvangen - ruimschoots te laat - en op 15 mei hebben we om half tien en om half elf nog eens een wijzigende uitnodiging gekregen. Om vier uur vergaderen we dan over wat mogelijk de belangrijkste beslissing in de geschiedenis van de Pro League is. Dat is niet ernstig.”
Rombouts: “Een annulatie van de competitie is juridisch het meest correct”
Ook met de beslissing van de AV zelf gaat Waasland-Beveren niet akkoord, omdat de club sportief niet de kans kreeg het behoud te verwezenlijken. Rombouts: “In een overmachtsituatie kan men beslissingen nemen, maar wij menen dat een annulatie van de competitie het meest juridisch correct is. De coronacrisis treft alle clubs. Nu schuift men de lasten door naar één club. Dat is zeer zuur omdat wij sportief nog alle troeven hadden om ons te redden. Dat maakt het pijnlijk.”
Pierre François, CEO van de Pro League, nam al akte van de stappen van Waasland-Beveren: “Het is logisch dat we elkaars argumenten voor de bevoegde interne instanties gaan uitwisselen.” Alleen dit wil hij wel kwijt: “Bij de beslissing van de Algemene Vergadering wisten we dat bepaalde partijen niet tevreden zouden zijn en mogelijk rechtsacties zouden ondernemen. We hebben ervoor gezorgd dat alles volgens de regels zou verlopen, zo is de geheime stemming ook onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder gebeurd. En de eerste oproeping voor de Algemene Vergadering dateert al van april. Omdat die telkens uitgesteld was ging het om een voortzetting van een initiële uitnodiging.”
Competitie met 18
Mocht Waasland-Beveren naar het BAS stappen en daar gelijk krijgen, kan dat wel grote gevolgen hebben. Een annulatie van de competitie zou inhouden dat Club Brugge weer zijn kampioenstitel zou verliezen: “Dat klopt”, zegt Rombouts. “Vergelijk het met de beslissing in Nederland. Club Brugge is in de ogen van de meeste mensen de morele kampioen, maar als zij zoveel belang hechten aan de titel kan voor ons ook een competitie met achttien. Die vraag kunnen we eventueel aan het BAS voorleggen. Wij hebben OHL en Beerschot er ook graag bij, maar op dit moment moeten we alle middelen en argumenten aanwenden in het belang van Waasland-Beveren.” Bij W-B beroepen ze zich ook op twee precedenten: seizoenen 1939-1940 en 1944-1945 zijn ook stilgelegd zonder kampioen en zonder dalers. Rombout: “Het is belangrijk dat die precedenten er zijn en dat we ons daarop zullen beroepen.”
Maar vooraleer naar het BAS te stappen wil Waasland-Beveren dus eerst de bemiddeling binnen de Pro League afwachten. Wat als Waasland-Beveren net als OHL en Beerschot de kans zou krijgen om de laatste wedstrijd van ultiem belang te spelen? Op de dertigste speeldag zou Waasland-Beveren zich theoretisch nog kunnen redden bij thuiswinst tegen AA Gent, én als Oostende op Cercle Brugge zou verliezen. “Daar wil ik me nu nog niet over uitspreken, maar dan zou de Pro League de hele laatste speeldag moeten laten afwerken”, zegt Rombouts.
“Aan de top van het klassement kan ook nog veel schuiven. En ik denk dat het op basis van de coronamaatregelen bijzonder moeilijk is die laatste speeldag af te werken. Je kan die wedstrijden niet fatsoenlijk voorbereiden als je alleen maar kan trainen met sociale distantie en geen oefenduels mag spelen. Sommige clubs liggen al twee maanden stil. Ik schat de kans te voetballen voor 7 augustus erg klein in. Er rijzen zoveel vragen, want op 30 juni lopen veel spelerscontracten af. Dat geldt ook voor OHL en Beerschot, het is niet logisch en correct als zij die wedstrijd begin augustus moeten spelen.”
Grote vragen bij Moeskroen
Behalve een mogelijke zaak voor het BAS overweegt Waasland-Beveren nog een andere actie voor de burgerrechter. Want Waasland-Beveren heeft ernstige bedenkingen over hoe Moeskroen via het BAS alsnog zijn licentie kreeg. Rombouts: “Wij hebben daar grote vragen bij. Het BAS heeft alle excuses gezocht om Moeskroen toch toe te laten tot 1A of zijn licentie te geven. Die beslissing kunnen we niet meer via het BAS aanvechten, maar een burgerrechter kan wel oordelen om die beslissing van het BAS te vernietigen.”
Zo’n stap kan wel financiële gevolgen hebben voor Waasland-Beveren. Volgens de regels van de Pro League mogen leden niet naar de burgerrechter stappen, of daar kunnen financiële gevolgen van de tv-gelden aan vasthangen. Zo riskeert Waasland-Beveren de ‘parachute’ van zo’n 1 miljoen euro te verliezen.
Pro League: “Alles is volgens regels verlopen tijdens stemming”
“Totaal onrechtvaardig”: Waasland-Beveren vreest bankroet
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
AA Gent Hein Vanhaezebrouck rekent op kersverse papa Kums
Sven Kums en zijn vrouw Caroline verwelkomden dinsdag Arthur, broertje voor Juliette, na een thuisbevalling. "Wat ben ik trots op hen", postte hij bij deze foto. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
PREMIUM
Anderlecht Het complexe dossier van Lukas Nmecha: Anderlecht wil absoluut proberen hem te houden, entourage sluit niks uit
-
-
Multimedia Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie. -
Belgisch voetbal KV Oostende-speler krijgt Twitter over zich heen na kritiek op Greta Thunberg: “Ga naar school, klein meisje”
KV Oostende-speler Indy Boonen (22) is in een Twitter-storm terechtgekomen. Boonen uitte kritiek op klimaatactiviste Greta Thunberg (18) nadat die een foto van uittredend Amerikaans president Donald Trump postte: “Ga naar school, klein meisje”, luidde het antwoord van de voetballer. Het leverde Boonen bakken negatieve reacties op. -
PREMIUM
Antwerp Spelersstaking tegen terugkeer ‘splijtzwam’ Lamkel Zé nipt vermeden: “Het enige wat we kunnen doen, is hem proberen te negeren”
-
Sparen Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft.
88 reacties
kamiel De Vleeschouwer
Julia Fahy
andre van de wege
Luc Van Bogaert
peter knaap