Pro League houdt eerst ‘constructieve’ brainstorm over format, dan is er etentje bij Wouter Vandenhaute
Belgisch voetbalDe Raad van Bestuur van de Pro League hield vandaag een brainstormsessie over het competitieformat en alles daarrond - strengere licenties, meer solidariteit over de tv-gelden. Het was luidens verschillende bronnen een ‘constructieve vergadering’. Gevolgd door: ‘We werken verder.’ Op de tekentafel ligt een vijfjarenplan, met een trapsgewijze overgang naar een 12-12-12-formule. Hoe ze daar willen komen, leest u hieronder.
De meeting vond plaats in Neerijse. Achteraf reed de Raad van Bestuur tien kilometer noordwaarts, naar restaurant Couvert Couvert in Egenhoven bij Leuven. Eigenaar daar: Wouter Vandenhaute. Wat op het menu stond, is niet bekend. Maar naar verluidt waren ze nog niet aan de nieuwe patatjes.
Op het einde van volgend seizoen degraderen er drie clubs uit 1A. Althans, als er geen wijzigingen worden aangebracht aan het competitieformat. Een scenario waar veel kleine en middelgrote clubs voor vrezen. In de veronderstelling dat de G7 (Club Brugge, Anderlecht, AA Gent, Racing Genk, Standard, Antwerp en Charleroi) weinig kan gebeuren, met in het achterhoofd de miljoenenbudgetten waar onder meer OH Leuven en Union mee kunnen werken, is de kans op degradatie voor veel kleinere clubs ongeveer één op drie.
Het is die angst voor degradatie die de afgelopen jaren heeft gezorgd voor een inflatie van de loonkosten in het Belgisch voetbal. Investeren in lonen en transfers om toch niet te degraderen, omdat alles beter is dan het kerkhof van 1B. Met bloedrode cijfers als gevolg. Straks lijden de profclubs weer een gezamenlijk verlies van meer dan 100 miljoen euro. Een dikke 70 miljoen daarvan heeft te maken met de coronacrisis, maar een groot deel heeft ook te maken met financieel mismanagement.
Ondertussen hebben de grotere clubs hun eigen agenda. Zij willen liever naar een competitie met minder teams, minder speeldagen, met de focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit. En ze willen op lange termijn hun beloftenploegen integreren in het volwassenenvoetbal. De komende twee seizoenen zullen de U23 in de lagere afdelingen spelen, maar wat daarna gebeurt, weet niemand.
Lorin Parys moet als CEO van de Pro League al die tegengestelde belangen proberen stroomlijnen in een nieuw competitieformat. Een formule die niet meer om de twee jaar zal veranderen. Daarbij horen we dat Parys zou streven naar financiële en sportieve stabiliteit. Lees: een competitieformat dat vastligt voor de komende tien jaar of langer. En dat grote én kleine clubs moeten winnen bij een hervorming. Maar Parys zou daarbij in een globaal plan voor het Belgisch voetbal een pak verder gaan dan enkel het format en bijvoorbeeld ook de licentievoorwaarden aanpakken, zodat clubs een gezond financieel beleid moeten voeren.
Alleen zullen daar tussenstappen voor nodig zijn. Momenteel ligt een vijfjarenplan op tafel. Daarbij zou er in het seizoen 2023-2024 nog steeds met 18 gevoetbald worden - op die manier krijgen de kleinere clubs hun gevraagde extra overgangsjaar. In 2024-2025 zou 1A wel uit 16 clubs bestaan, plus 14 clubs in 1B. In 2025-2026 zou 1A nog eens afgeslankt worden naar 14, om met 16 ploegen in 1B te voetballen. Om als eindpunt drie afdelingen te krijgen met elk 12 teams.
Die zouden het eerst twee keer tegen mekaar opnemen. Vervolgens zouden play-offs (zonder puntendeling) met de top zes beslissen over de titel/promotie, en play-offs met de laatste zes over degradatie. Op het tweede en derde niveau zou er plaats zijn voor de beloftenploegen. Een Belgische versie van de Europese competitiehiërarchie, met de Champions League, Europa League en de dit seizoen geïntroduceerde Conference League. Er zou ook sprake zijn van een herverdeling van de tv-gelden, waarbij de kleinere clubs een groter deel van de koek gegund wordt.
Dat is althans het basisidee waarmee Parys aan de slag wil. Rekening houdend ook met de (dure) audit die de Pro League een jaar geleden heeft besteld bij auditbureau Twenty First Group, waaruit moest blijken dat een formule met 12 teams op het hoogste niveau zowel op sportief als op financieel vlak het beste zou zijn voor België. Twenty First Group ging er prat op dat de Jupiler Pro League zo kan uitgroeien tot de zesde beste van alle Europese competities.
De Raad van Bestuur krijgt de komende weken nog de kans om nuances en bedenkingen aan te brengen, zoals ook de overige clubs nog aan bod zullen komen. Op het einde van de rit zal een tweederdemeerderheid op de algemene vergadering moeten beslissen. Maar het is wel duidelijk dat élke club bereid zal moeten zijn om water bij de wijn te doen. Anders zal het eindigen zoals wel vaker bij onderhandelingen over het format: met een fikse kater.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMStandard
Van heavymetalvoetbal tot zijn eigen striptease: portret van Standard-trainer Ronny Deila, de ‘Noorse Jurgen Klopp’ met passie en persoonlijkheid
-
Belgisch voetbal2
Red Flames starten EK-voorbereiding met nederlaag tegen Engeland
Verliezen van een opponent die duidelijk beter is. In een goed gevuld stadion dat met veel lawaai duidelijk maakt dat de tegenstander de voorkeur geniet en de Red Flames die bressen dichten en rekenen op een paar momentjes. Dit was misschien wel een blauwdruk van het komende EK van de Flames. Behalve dan dat Italië en IJsland niet kunnen wat Engeland kan. -
Livios
Meer privacy én groen in je tuin? Deze natuurlijke afscheidingen plaats je in een wip
Droom je van een tuin die je een vakantiegevoel geeft? Dan is één van je vereisten waarschijnlijk ook dat je buren geen inkijk hebben. Bouwsite Livios lijst tien oplossingen op waarmee je in een handomdraai voor meer groen en privacy in je tuin zorgt. -
-
Antwerp6
Mark van Bommel maakt uitstekende beurt tijdens zijn eerste persconferentie als T1 van Antwerp: “De voorzitter in de kleedkamer? Dan drinken we samen een ‘bakkie’ koffie”
“Nederlanders denken altijd dat ze het beter weten. Maar wij zijn zeker niet zo arrogant dat we zeggen: het gaat zo en zo zijn.” Een goedlachse Mark van Bommel (45) doorstond zijn eerste persconferentie bij Royal Antwerp FC. -
Gouden Tour
Welke Belgen kunnen een meerwaarde zijn voor jouw Gouden Tour-ploeg? Van Wout van Aert over Jasper Stuyven tot Yves Lampaert
De 109de editie van de Ronde van Frankrijk start op vrijdag 1 juli in Denemarken en eindigt op 24 juli in Parijs. Welke Belgen mogen we op de voorgrond verwachten en kunnen heel wat punten scoren voor jouw Gouden Tour-ploeg? Een overzicht. -
PREMIUMVoetbal6
TRANSFERSOAPS. Steven Defour als spil in de vuilste Belgische transferoorlog ooit, met een Ford Mondeo die voor een huis in Genk uitbrandde
Een wagen in de vlammen. Een makelaarskwestie. Een vete tussen twee families. Stevige dreigementen. Gebekvecht en plein public. Een speler met een besmeurde reputatie. In aflevering drie van onze reeks ‘transferdeals die álles hadden kunnen veranderen’ blikken we terug op de transferoorlog om Steven Defour, parel van KRC Genk in 2006. Voorbestemd voor Ajax, maar uiteindelijk via een snood plan naar Standard. Een ongeziene soap met veel verliezers. Plots staat er op de oprit een gezinswagen in lichterlaaie. -
Cercle Brugge
Cercle Brugge pakt uit met een nieuw logo
Cercle Brugge lanceerde vandaag zijn nieuw logo. Exact om 12.12 uur, een symbolische verwijzing naar het stamnummer. Na het succesrijke seizoen dat op een tiende plaats werd afgesloten, het beste resultaat sinds de terugkeer in 1A vier jaar geleden, vonden ze bij de Vereniging dat het de hoogste tijd was geworden om de groeiende ambities ook door middel van een doorgedreven rebranding tot uiting te laten komen. Het nieuwe logo is niet enkel ‘future proof’, het moet gelden als een frisse versie van de filosofie van groen-zwart mét het grootste respect voor de 123-jarige geschiedenis.
51 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJean-Pierre Aerts
Jens Samson
Dany Herman
Angelo ledda
christian demeester