Ultra's van Anderlecht tijdens de wedstrijd op Standard: de match moest stilgelegd worden nadat er vuurpijlen op het veld gegooid werden.
Volledig scherm
PREMIUM
Ultra's van Anderlecht tijdens de wedstrijd op Standard: de match moest stilgelegd worden nadat er vuurpijlen op het veld gegooid werden. © Photo News

De psychologie van de ultra: “Wie een vuurpijl afsteekt, doet dat om zijn club sterker te maken”

Is het toeval dat het supportersgeweld in onze voetbalstadions heviger is dan voor de pandemie? Zeker niet, zegt de Nederlandse psychologieprof Mark van Vugt (55) die zopas het boek ‘FC Sapiens - Wat voetbal ons vertelt over menselijk gedrag’ publiceerde. “Oudere hooligans moeten de jonge generatie vuurpijlgooiers in versneld tempo opvoeden.”

10 reacties

 • Eric Maes

  3 maanden geleden
  Verplicht zulke figuren een opleiding bij de para's. Eens kijken of ze nog zo stoer doen achteraf.
 • Tuur schiepers

  3 maanden geleden
  Dat zijn gewoon oproerkraaiers zonder normbesef die graag een interessant willen doen. Voetbal interesseert hen geen bal en de uitleg van de 'expert' trekt op niets?
 • niki peeters

  3 maanden geleden
  Ultra? Ultra-dom ja… die oudere generatie is niet beter, elke hooligan heeft de intelligentie van een diep gevroren fishstick. Heel die handel torenhoge straffen geven, enkel zo zullen ze het begrijpen.
 • stefan crama

  3 maanden geleden
  Dat zijn geen supporters maar vandalen die alleen in de tribunes zitten om heibel te schoppen. Na de match moet je hen geen vragen stellen over de partij want ze weten er niets van wegens wangedrag, geroep en verwijten .
 • Eric De Baeremaeker

  3 maanden geleden
  Het ergste is , als ze vuurpijlen gebruiken dat het hen niet kan schelen dat de wedstrijden afgelast worden . Zijn dat dan echte supporters ? Ik denk het niet .
 1. Na 33 jaar nog eens een Gouden HANDschoen? Onze chef voetbal blikt vooruit naar wat zich als een zeldzame avond aankondigt
  PREMIUM
  Gouden Schoen
  15

  Na 33 jaar nog eens een Gouden HANDschoen? Onze chef voetbal blikt vooruit naar wat zich als een zeldzame avond aankondigt

  Dat Simon Mignolet vanavond op het 69ste Gala van de Gouden Schoen toetreedt tot ‘Dé Vijf’, daar is nog weinig twijfel over. “Hij zat nog in de pampers toen Preud’homme in 1989 als laatste doelman met zijn tweede Schoen stond te pronken, in een restaurant op de Grote Markt in Brussel. Van een gala was nog niet eens sprake”, zo schetst onze chef voetbal Niels Poissonnier het contrast met z'n voorganger. Maar wat met de nevencategorieën? Want de Gouden Schoen durft wel vaker te verrassen...