Standard-leeper
Volledig scherm
Standard-leeper © BELGA

Cijfers tonen dit seizoen opvallend meer incidenten aan met vuurwerk en projectielen: “Als je gedrag wil veranderen, moet je direct bestraffen”

Belgisch voetbalOok dit weekend was het prijs: rellen, rookbommen en vuurwerk in onze stadions. De voetbalbond stelt dit seizoen een opvallende stijging vast van zulke incidenten: boetes en stadionverboden schrikken (te) weinig af, omdat “in de ogen van de fans de Pro League soms schandalige beslissingen neemt”, aldus Filip Boen, een expert in fangedrag. Wat kan er dan wél werken? En waarom is de rol van de clubs zo belangrijk?

27 reacties

 • Tamsin Andersen

  1 maand geleden
  Dat je ongewenst gedrag direct moet bestraffen, zou iedereen zo stilaan moeten weten. Dat dit bijna nooit gebeurt en wat de gevolgen hiervan zijn, zien we alle dagen. Dat de clubs niet durven of willen optreden tegen het gooien van vuurwerk en allerlei projectielen, maar wél tegen racistische spreekkoren, toont weer eens duidelijk aan wat voor hypocrieten het zijn.
 • Thierry Maenhaut

  1 maand geleden
  Kijk hoe ze het in Engeland aangepakt hebben, geen Hooliganisme meer in of rond de stadions, maar ge moet wel als KBVB en Pro League de ballen hebben om dat door te duwen.
 • Bart Van Doorslaer

  1 maand geleden
  Doe gelijk in Engeland... vanaf men daar maar een bekertje bier gooit of een aansteker ofzo haalt men die er via camerasysteem uit, worden vervolgens opgepakt, voor de rechter gebracht en komen jaren het stadion niet meer in... daar zijn nu zelfs geen hekwerk meer nodig voor zowel thuis- als uitfans!
 • eric debanne

  1 maand geleden
  Geen publiek meer enig oplossing ! Ze willen toch niet luisteren dus zwaar straffen zulke " clubs " Altijd met dezelfde ook helaas ...
 • vangeel guido

  1 maand geleden
  Zet er 2 jaar op en het zal ophouden.
 1. Federaal parket wil 56 verdachten voor de rechter brengen in zaak Propere Handen
  Propere handen
  66

  Federaal parket wil 56 verdachten voor de rechter brengen in zaak Propere Handen

  Het federaal parket heeft het onderzoek afgerond in de zaak Propere Handen. 56 topfiguren uit de voetbalwereld worden verdacht van onder meer witwassen, schriftvervalsing en matchfixing. De absolute top: van het clubbestuur zoals Bart Verhaeghe of Michel Louwagie tot de voetbalbond, volgens het parket heeft elk van hen iets op hun kerfstok. Dat blijkt uit de eindvordering die VTM Nieuws en HLN konden inkijken. “Dit is de lijst waarop iedereen zat te wachten”, zegt journalist Faroek Özgünes.