1. Hoe slim is een belegging in ‘afslankspuitjes’ zoals Ozempic? “Dit middel blijft nodig, dus het kan een echte bestseller worden”
    PREMIUM

    Hoe slim is een belegging in ‘afslank­spuit­jes’ zoals Ozempic? “Dit middel blijft nodig, dus het kan een echte bestseller worden”

    Kim Kardashian doet het. Elon Musk ook. En als zij iets in beweging zetten, volgen meestal velen. We hebben het over de trend om moeiteloos kilo’s te verliezen met Ozempic en Mounjaro: medicijnen die eigenlijk bedoeld zijn voor diabetici. Kan je daar als belegger ook aan verdienen? Onze geldexpert Pascal Paepen maakt de rekensom: “Geneesmiddelenproducenten zullen de komende decennia nog veel geld verdienen.”
  2. “Dit gaat puur over wie 100% de controle heeft”: wat zijn de gevolgen voor klanten en aandeelhouders als Telenet van de beurs wordt gehaald?
    PREMIUM

    “Dit gaat puur over wie 100% de controle heeft”: wat zijn de gevolgen voor klanten en aandeelhou­ders als Telenet van de beurs wordt gehaald?

    Het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf Liberty Global lanceerde vandaag een bod op Telenet. De onderneming wil Telenet zo volledig van de beurs halen. Per aandeel biedt het bedrijf 22 euro. Maar wat betekent dat precies voor jouw telecomfactuur? En wat moet je doen als je zelf een aandeel hebt van Telenet? Wij vroegen raad aan onze geldexpert Pascal Paepen. “Besef dat er ook zoiets bestaat als een uitrookbod.”
  1. Telenet-aandeel al sinds donderdag geschorst. Wordt het van de beurs gehaald? Zijn er gevolgen voor je factuur?
    PREMIUM
    40

    Telenet-aan­deel al sinds donderdag geschorst. Wordt het van de beurs gehaald? Zijn er gevolgen voor je factuur?

    Na een forse stijging vlak na de opening van de beurs werd donderdagochtend om tien uur het aandeel van Telenet geschorst. Sindsdien is het niet meer mogelijk om het te verhandelen. Dat het al ruim dertig uur duurt op het moment van schrijven, is opvallend en roept vragen op. Gaat het Amerikaanse moederbedrijf Liberty Global Telenet van de beurs halen? En moeten klanten zich zorgen maken? We spreken met Tom Simonts, financieel econoom bij KBC.
  2. Paniek op de beurs. Onze geldexpert beantwoordt 10 prangende vragen: “Het zou juist heel onverstandig zijn om je geld nu thuis te bewaren”
    PREMIUM

    Paniek op de beurs. Onze geldexpert beant­woordt 10 prangende vragen: “Het zou juist heel onverstan­dig zijn om je geld nu thuis te bewaren”

    In de VS zijn de afgelopen dagen twee banken gekapseisd. Het is van 2008 geleden dat de financiële wereld zo hard daverde op zijn grondvesten. De schade beperkt zich niet tot de VS. Ook bij ons dalen de beurzen en is er sprake van paniek. Komt er een recessie? Moeten we vrezen voor onze spaarrente? En welke aandelen zullen het hardst zakken? We vragen het aan onze geldexpert Pascal Paepen.
  3. “Ik schoolde me bij in fundamentele analyse, maar gezond boerenverstand is vaak nuttiger”: beginnend belegger Marie (21) toont haar aandelenportefeuille
    PREMIUM

    “Ik schoolde me bij in fundamente­le analyse, maar gezond boerenver­stand is vaak nuttiger”: beginnend belegger Marie (21) toont haar aandelen­por­te­feuil­le

    Studente Marie Van Rampelberg (21) uit Gent zette vlak na de beurscrash van maart 2020 haar eerste stappen op de beurs. Inmiddels heeft ze haar inleg van 3.500 euro al meer dan verdubbeld, maar daar wil ze het niet bij houden. Ze legt dus haar portefeuille en vragen voor aan onze geldexpert Pascal Paepen, die met verrijkende antwoorden komt. “Te veel beleggers denken dat je met technische analyse gegarandeerd rijk kan worden, maar dat is niet het geval”, zegt hij.
  4. Een aandeel verkopen: wanneer doe je dat best? “Er zijn 4 scenario's waarin het verstandig is”
    PREMIUM

    Een aandeel verkopen: wanneer doe je dat best? “Er zijn 4 scenario's waarin het verstandig is”

    ‘Laag kopen, hoog verkopen’ wordt vaak aangehaald als de gouden strategie om een succesvolle belegger te worden. Die minimaliseert vanzelfsprekend het werk dat je als actieve belegger moet doen om succes te boeken op de beurs. Maar werkt ze echt altijd? En hoe weet je hoe hoog ‘hoog genoeg’ is? Onze jonge belegger Cédric Proost geeft advies: “Bedrijven kunnen pas op de lange termijn het hardst groeien.”
  1. Geldexpert Paul D’Hoore selecteert zijn 3 favoriete aandelen: “Dit bedrijf is voor mij hét aandeel van de eeuw”
    PREMIUM

    Geldexpert Paul D’Hoore selecteert zijn 3 favoriete aandelen: “Dit bedrijf is voor mij hét aandeel van de eeuw”

    Volgens Paul D’Hoore zijn er niet zo veel bedrijven waarvan je zeker weet dat die de komende tientallen jaren goed zullen presteren. “Ze moeten bestand zijn tegen de grillen van de mode én technologische evoluties moeiteloos kunnen doorstaan.” Toch zijn er drie aandelen waar onze geldexpert het komende decennium en zelfs de komende eeuw grote verwachtingen van heeft: “Naar dit steraandeel hoef je in theorie nooit meer te kijken.”
  2. “Op een paar jaar tijd kunnen de kaarten tot 3 keer zoveel waard zijn”: expert vertelt hoe je geld kunt verdienen met je Pokémoncollectie
    PREMIUM

    “Op een paar jaar tijd kunnen de kaarten tot 3 keer zoveel waard zijn”: expert vertelt hoe je geld kunt verdienen met je Pokémoncol­lec­tie

    Vandaag is het Wereld Pokémondag: een ideaal moment om die (oude) Pokémonkaarten nog eens van onder het stof te halen. Wist je trouwens dat sommige kaarten je een flinke duit kunnen opleveren, als ze tenminste zeldzaam en in de juiste conditie zijn? Ervaringsdeskundige Yves Bruynen (31) vertelt hoe je er in kan investeren, en hoe je de waarde van zo’n kaart bepaalt. “Ik kreeg al een bod van 415.000 euro voor mijn Charizard. Te weinig!”
  1. 36 jaar pensioensparen bij de bank of beleggen op de beurs? Onze geldexpert berekent wat het meeste opbrengt
    PREMIUM

    36 jaar pensioen­spa­ren bij de bank of beleggen op de beurs? Onze geldexpert berekent wat het meeste opbrengt

    Wie wil beleggen voor zijn pensioen kan zélf een beleggingsportefeuille samenstellen of fiscaal optimaal sparen via een pensioenspaarfonds van de bank. Wat is het interessantst met het oog op je uiteindelijke rendement? En wat zijn de voor- en nadelen van beide opties? Onze geldexpert Pascal Paepen weegt beide mogelijkheden tegen elkaar af. “Aan een ETF is geen fiscaal voordeel verbonden, maar de kosten liggen wel een pak lager.”
  2. “Voor iemand die niet durft te beleggen in aandelen en fondsen, is het een interessant alternatief”: dit moet je weten over de nieuwe staatsbon
    PREMIUM

    “Voor iemand die niet durft te beleggen in aandelen en fondsen, is het een interes­sant alterna­tief”: dit moet je weten over de nieuwe staatsbon

    Vanaf vandaag en nog tot en met vrijdag 3 maart kan je intekenen op de nieuwe staatsbons. Wie dat doet, helpt onze overheid bij de financiering van het begrotingstekort. Je wordt daar ook voor beloond. Op tien jaar krijg je een intrest van 3 procent per jaar. Maar is dat voldoende om voluit voor de staatsbon te gaan? We vragen het aan geldexpert Pascal Paepen. “De intekenperiode van de nieuwe staatsbon geeft je als het ware ook een gratis optie.”
  1. Bpost, Gimv of de Nationale Bank: welke staatsbedrijven zijn (niet) interessant voor beleggers?
    PREMIUM

    Bpost, Gimv of de Nationale Bank: welke staatsbe­drij­ven zijn (niet) interes­sant voor beleggers?

    Zowel de Vlaamse als Federale overheid beleggen in beursgenoteerde bedrijven zoals Gimv, Bpost en de Nationale Bank. Zijn zo’n staatsbedrijven ‘veiligere’ beleggingen? En welke kies je dan best ? Onze geldexpert Pascal Paepen belegt zelf in enkele overheidsbedrijven. Hij vertelt waar je op moet letten en in welke aandelen je best (niet) investeert: “Kies voor bedrijven waarin de overheid geen al te grote zeggenschap heeft.”
  2. Romanie (30) heeft voor 20.000 euro beleggingen: “Misstappen zie ik als leergeld, maar ik beleg enkel nog in bedrijven waar ik heel zeker van ben”
    PREMIUM

    Romanie (30) heeft voor 20.000 euro beleggin­gen: “Misstappen zie ik als leergeld, maar ik beleg enkel nog in bedrijven waar ik heel zeker van ben”

    Slechts één belegger op vijf is een vrouw. Uit verschillende onderzoeken blijkt nochtans dat vrouwen vaak net betere beleggers zijn dan mannen. Dat ervaart ook onze geldexpert Pascal Paepen. Jonge mama Romanie De Clerck (30) uit Lendelede is zo’n schoolvoorbeeld van vrouwelijk beursgeweld. Hoe gaat zij te werk? Wat zijn haar beste en slechtste investeringen ooit? En welk advies heeft ze voor beginnende beleggers?
  3. Is goud een slimme belegging? En waarop moet je letten als je erin investeert? “Handelaars nemen véél winstmarge, maar er is nog een andere manier”
    PREMIUM

    Is goud een slimme belegging? En waarop moet je letten als je erin investeert? “Handelaars nemen véél winstmarge, maar er is nog een andere manier”

    Goud oefent al eeuwen een magische aantrekkingskracht uit op de mensheid. Het was ook lang het enige betaalmiddel: muntstukken waren aanvankelijk van écht goud of zilver. Intussen is dat niet meer het geval, maar misschien is goud nog wel een goede belegging? Geldexpert Paul D’Hoore laat er zijn licht over schijnen. “Als de Amerikaanse economie in een recessie zou belanden, kan goud weer in beeld komen.”
  1. “Artificiële intelligentie is een hype, en dan moet je opletten”: onze geldexpert tipt 2 concrete aandelen om slim te beleggen
    PREMIUM

    “Artifi­ciële intelligen­tie is een hype, en dan moet je opletten”: onze geldexpert tipt 2 concrete aandelen om slim te beleggen

    De populariteit van ChatGPT, een chatrobot met artificiële intelligentie die over eender wat verhalen kan schrijven, is gigantisch. Ook beleggers hebben interesse om een graantje mee te pikken van dat succes. Is dat terecht? Of is het nog veel te vroeg om geld te verdienen aan artificiële intelligentie? Onze geldexpert Pascal Paepen raadt twee concrete aandelen aan én vertelt in welke aandelen je voorlopig beter niet investeert.
  2. Hoeveel kosten en belastingen betaal je op je pensioenspaarpot? Geldexpert: “Wat nu geldt, is geen garantie voor de toekomst”
    PREMIUM

    Hoeveel kosten en belastin­gen betaal je op je pensioens­paar­pot? Geldexpert: “Wat nu geldt, is geen garantie voor de toekomst”

    Sparen voor je pensioen kan aardig wat keuzestress met zich meebrengen. Elk fonds en iedere verzekering heeft een eigen kostenplaatje en fiscale eigenschappen, om nog maar te zwijgen over de (vaak grote) onderlinge verschillen per aanbieder. We overlopen samen met onze geldexpert Pascal Paepen de meest courante pensioenspaarformules, hun kosten en hoe het zit met je belastingen. “Na je 65ste valt hier een voordeel weg en is het niet interessant om nog bij te storten.”
  3. Deze tien motoren worden binnenkort onbetaalbaar: “Maar let op, er rijden veel samengeraapte of slecht onderhouden exemplaren rond”
    PREMIUM

    Deze tien motoren worden binnenkort onbetaal­baar: “Maar let op, er rijden veel samenge­raap­te of slecht onderhou­den exemplaren rond”

    Motorfietsen zijn zelden een goede investering. In tegenstelling tot auto’s, waar sommige exclusieve voertuigen in waarde stijgen nog voor ze bij de verdeler buitenrollen, zijn er amper motorfietsen die je als beleggingsobject kan bezien. Maar zoals steeds bevestigen de uitzonderingen de regel. Onze motorexpert Arno Jaspers zocht enkele buitenkansjes voor je uit. “Laat je niet vangen aan koopjes die te mooi lijken om waar te zijn, er zijn enkele zaken waar je bij aankoop best rekening mee houdt.”
  1. De centrale banken verhogen de rente: is dit een goed moment om te beleggen in bankaandelen?
    PREMIUM

    De centrale banken verhogen de rente: is dit een goed moment om te beleggen in bankaande­len?

    Aan beide kanten van de oceaan verhogen de centrale banken de rente. Woensdag deed de Federal Reserve er al 25 basispunten (0,25%) bij. Gisteren was het de beurt aan de Europese Centrale Bank om de rente met 50 basispunten (0,50%) op te trekken. Daarmee stijgt de rente die ‘gewone’ banken op hun geld krijgen. Betekent dat ook meer winst voor die banken? En is het nu dus het ideale moment om te beleggen in hun aandelen en die van andere financiële ondernemingen? We vroegen het aan onze geldexpert Pascal Paepen.
  2. Hoe zal bitcoin reageren op de renteverhogingen van deze week? “Als er ruimte blijft voor hoop, kan de markt verder stijgen”
    PREMIUM

    Hoe zal bitcoin reageren op de renteverho­gin­gen van deze week? “Als er ruimte blijft voor hoop, kan de markt verder stijgen”

    De koers van de voornaamste cryptomunt bitcoin steeg in januari met 40 procent. Of die stijging de komende dagen en weken zal aanhouden, hangt ook grotendeels af van de renteverhogingen die de centrale banken vandaag en morgen zullen aankondigen. Welke invloed hebben de beslissingen van de Amerikaanse en Europese centrale bank op de bitcoin? En wat mogen we de komende uren en dagen verwachten? Expert Gwen Busseniers van de Cryptoschool blikt vooruit.
  1. Karel (40) belegt maandelijks 1.500 euro in fondsen. Geldexpert is kritisch over zijn portefeuille: “Centjesaandelen zijn nooit een goed idee”
    PREMIUM

    Karel (40) belegt maande­lijks 1.500 euro in fondsen. Geldexpert is kritisch over zijn portefeuil­le: “Centjes­aan­de­len zijn nooit een goed idee”

    Heel wat mensen zetten tijdens de coronaperiode hun allereerste stappen op de beurs. Maar hoe vergaat het beleggers die al veel langer bezig zijn? Wat zijn hun beste en slechtste aandelen ooit? Welk advies kunnen ze geven? Vandaag laten we Karel Martens* (40) uit Spiere-Helkijn aan het woord. Onze geldexpert Pascal Paepen analyseert zijn verhaal en velt een pittig oordeel. “Het is me een raadsel waarom je in bpost zou beleggen. Alles loopt er voortdurend mis.”
  2. Je bent nooit te oud voor de beurs, bewijst Mia (92): “Beleggen kan wel best moeilijk zijn. Je moet de moeilijke termen eerst leren begrijpen”
    PREMIUM

    Je bent nooit te oud voor de beurs, bewijst Mia (92): “Beleggen kan wel best moeilijk zijn. Je moet de moeilijke termen eerst leren begrijpen”

    De vrouwelijke versie van internationaal topbelegger Warren Buffett – beiden bouwjaar 1930 – woont in een serviceflat in Gent. Mia Vanhoucke (92) investeert al meer dan 60 (!) jaar in aandelen. Tot op vandaag komt ze maandelijks samen met haar beleggersclub, om zo de evoluties op de markt op te volgen en te bespreken. De kranige aandeelhoudster deelt haar unieke verhaal, belangrijkste investeringen, wijsheden én tips.
  1. “Dit zet een keten van gebeurtenissen in gang die niet meer terug te draaien is”: expert bekijkt de impact van ChatGPT en de kansen voor beleggers
    PREMIUM

    “Dit zet een keten van gebeurte­nis­sen in gang die niet meer terug te draaien is”: expert bekijkt de impact van ChatGPT en de kansen voor beleggers

    Techreus Microsoft investeert miljarden in OpenAI, het bedrijf achter het baanbrekende AI-programma ChatGPT. Maar hoe werkt ChatGPT precies? Waarom pompt Microsoft er zoveel geld in? En wat zijn goede investeringen in de wondere wereld van artificiële intelligentie (AI)? We vroegen het aan Siddy Jobe van de Antwerpse vermogensbeheerder Econopolis. “Microsoft heeft een stevige prijs betaald, maar kent het technisch potentieel van het bedrijf.”
  2. “Gemiddeld zit ik sinds 2008 aan een jaarlijks rendement van 5,4 procent”: ervaren belegger Kristof (45) toont zijn portefeuille
    PREMIUM

    “Gemiddeld zit ik sinds 2008 aan een jaarlijks rendement van 5,4 procent”: ervaren belegger Kristof (45) toont zijn portefeuil­le

    Heel wat mensen zetten tijdens de coronaperiode hun allereerste stappen op de beurs. Maar hoe vergaat het beleggers die al veel langer bezig zijn? Wat zijn hun beste en slechtste aandelen ooit? Welke tips en trucs schudden zij uit hun mouw? En welke fouten maakten zij als prille investeerders? Vandaag laten we Kristof Kimpe (45) uit Beerse aan het woord. Hij mispakte zich als jonge belegger aan twee grote beurscrashes, maar gaf de moed niet op. Onze geldexpert Pascal Paepen analyseert zijn verhaal.
  1. Van 221.000 naar 142.500 euro, tweedehandsmarkt voor Rolex en co stuikt in elkaar: “Toch blijft een luxehorloge op lange termijn een goede investering”
    PREMIUM

    Van 221.000 naar 142.500 euro, tweede­hands­markt voor Rolex en co stuikt in elkaar: “Toch blijft een luxehorlo­ge op lange termijn een goede investe­ring”

    De prijzen van peperdure luxehorloges op de vintagemarkt zijn het voorbije jaar significant gezakt. Volgens verschillende finfluencers is ‘de Rolex-bubbel’ zelfs gebarsten. Wat is er precies gebeurd? Wat betekent dat voor de toekomst? En is dit dan een goed moment om in een Rolex (of ander prestigieus merk) te investeren? “Deze evolutie kon niet blijven duren”, zegt horloge-expert Raymond Meeus.
  2. Euro stijgt naar hoogste peil in 9 maanden tijd. Geldexpert: “Dit is zéker goed nieuws voor onze portemonnee”
    PREMIUM

    Euro stijgt naar hoogste peil in 9 maanden tijd. Geldexpert: “Dit is zéker goed nieuws voor onze portemon­nee”

    De euro koerste vandaag boven de 1,09 Amerikaanse dollar. En dat terwijl de Europese eenheidsmunt vorig jaar even minder waard was dan de dollar. “Als de zaken blijven zoals nu, dan ziet het er niet slecht uit voor de Europese economie”, vertelt onze geldexpert Véronique Goossens, hoofdeconoom bij Belfius. Hoe komt het dat de euro weer aan kracht wint? Wat zijn de voor-en nadelen van een sterkere munt voor onze portemonnee? En kunnen beleggers nu profiteren van een zwakkere Amerikaanse dollar?