Onze journalist Dieter Dujardin analyseert het begrotingsakkoord.
Volledig scherm
Onze journalist Dieter Dujardin analyseert het begrotingsakkoord. © Bart Leye

Onze analyse over het begrotingsakkoord: Charles Michel triomfeert

Net in de week dat zijn MR na 13 jaar oppositie weer de macht grijpt in Wallonië, presteert Charles Michel een huzarenstukje dat tot voor kort eerder een sisyfusarbeid leek: een akkoord over een imposant pakket hervormingen waar élke partij van zijn regering mee kan uitpakken. Alleen op begroting en fiscale eenvoud blijft centrumrechts onder de maat.

 1. Notionele intrestaftrek blijft behouden

  Notionele intrestaf­trek blijft behouden

  De vennootschapsbelasting daalt tegen 2020 van 25 naar 20 procent voor kmo's en van 33 naar 25 procent voor grotere bedrijven. Dat is minder verregaand dan heel wat andere Europese landen, maar in tegenstelling tot de eerste plannen van minister Van Overtveldt (N-VA) wordt de notionele intrestaftrek niet afgeschaft. Voor grote bedrijven en multinationals werkt de regering ook een belangrijke handicap weg: bedrijven zullen voortaan hun winsten kunnen consolideren. Dat betekent dat binnen een groep de winsten en verliezen van dochterondernemingen kunnen worden samengeteld voor belasting. Binnen de vennootschapsbelasting wordt ook een minimumtaks van 7,5% ingevoerd voor de winsten onder het miljoen euro. Dit om te vermijden dat multinationals geen belastingen betalen in ons land. Die kan wel worden weggewerkt als bedrijven investeren.
 2. Maandsparen: rente en getrouwheidspremie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarrekening
  Sparen

  Maandspa­ren: rente en getrouw­heids­pre­mie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarreke­ning

  Maandsparen is een specifieke soort spaarrekening, met specifieke regels. Spaarders kunnen vaak maar een beperkt bedrag per maand storten, maar daar staat tegenover dat dit soort rekeningen een hoger rendement biedt dan de klassieke spaarboekjes. Is het dan voordelig om zo’n spaarrekening aan te maken? En bij welke bank kan je dan het best aan maandsparen doen? Spaargids.be dook in de cijfers.