Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld)
Volledig scherm
Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) © Photo News

2,75 miljoen euro van groeipakket naar Vlaams Mensenrechteninstituut, op te richten vervanger van Unia

2,75 miljoen euro die bespaard wordt op het groeipakket — de vroegere kinderbijslag — worden geïnvesteerd in het op te richten Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI). Dat blijkt uit een nota van Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld). De socialistische partij Vooruit bracht dat aan het licht. Vlaams fractieleider Hannelore Goeman reageerde tijdens de plenaire vergadering: “Ik vind het bijzonder cynisch dat deze regering het blijkbaar belangrijker vindt om miljoenen te investeren in symbooldossiers dan in onze eigen kinderen.” Somers diende de socialisten van antwoord: “Dat geld wordt niet afgenomen van andere kinderen.”

 1. Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
  Livios

  Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttij­den

  Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin.
 2. Kippenvel verzekerd: dit zijn de meest huiveringwekkende true crime-docureeksen
  Streamz

  Kippenvel verzekerd: dit zijn de meest huivering­wek­ken­de true cri­me-docureek­sen

  True crime is de laatste jaren een belangrijk deel geworden van het aanbod van de streamingdiensten. Eén ding mag alvast duidelijk zijn: niet alleen in het buitenland worden er ernstige misdrijven gepleegd. Op woensdag 18 mei schoot Streamz ‘True Crime Belgium: Schellebellemoord: De zaak Prosper Van der Borght’ op ons af. Het ideale moment om enkele spannende docureeksen binnen dit genre in onze Kijkgids te bundelen. Passeren de revue: een meesteroplichter, een wereldberoemde moordzaak, een gewetenloze seriemoordenaar en een vreselijk familiedrama.
 1. Hannah Arendt Instituut krijgt Vlaamse projectsubsidie van 805.000 euro

  Hannah Arendt Instituut krijgt Vlaamse projectsub­si­die van 805.000 euro

  De Vlaamse regering kent het Hannah Arendt Instituut een projectsubsidie van 805.000 toe. Het instituut krijgt de subsidie voor het project ‘PolarProf. Het opzetten van leertrajecten en -netwerken voor lokale besturen in de aanpak van online en offline polarisatie, desinformatie en haatspraak’. Dat blijkt uit de beslissingen van de Vlaamse regering. Coalitiepartner N-VA had zich verzet tegen de subsidiëring.
 2. OPINIE Carl Devos: "Onze politiek wordt verlamd door verkiezingskoorts"

  OPINIE Carl Devos: "Onze politiek wordt verlamd door verkie­zings­koorts"

  De Wetstraat is bloednerveus. De zenuwen staan gespannen. In Antwerpen trekt een moddercampagne voorbij. Zelfs binnen Samen, het kartel van Groen en SP.a, is het niet gezellig. In de Vlaamse regering zorgen meningsverschillen tussen CD&V en N-VA over de onderwijsdossiers voor ergernis. Minister Crevits stelde haar grote onderwijshervorming uit, omdat het werkveld daar om vroeg, maar ook omdat anders de N-VA-schaduwminister van onderwijs alle problemen naar haar zou gooien. Binnen Michel I zijn de relaties tussen de twee grootste partijen, na een korte dooi, weer helemaal verzuurd. De Wever en Beke delen elkaar kletsen uit, en binnen de regering zorgt de uitvoering van het Zomerakkoord voor veel spanning. CD&V wil, met allerlei kritiek in de hand, heel wat passages bijsturen, Open VLD en N-VA hebben daar weinig oren naar.