2,75 miljoen euro van groeipakket naar Vlaams Mensenrechteninstituut, op te richten vervanger van Unia
2,75 miljoen euro die bespaard wordt op het groeipakket — de vroegere kinderbijslag — worden geïnvesteerd in het op te richten Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI). Dat blijkt uit een nota van Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld). De socialistische partij Vooruit bracht dat aan het licht. Vlaams fractieleider Hannelore Goeman reageerde tijdens de plenaire vergadering: “Ik vind het bijzonder cynisch dat deze regering het blijkbaar belangrijker vindt om miljoenen te investeren in symbooldossiers dan in onze eigen kinderen.” Somers diende de socialisten van antwoord: “Dat geld wordt niet afgenomen van andere kinderen.”
In het Vlaams regeerakkoord staat het plan om uit het interfederaal gelijkekansencentrum Unia te stappen. Dat zal pas in 2023 mogelijk zijn, maar in de plaats moet er een Vlaams Mensenrechteninstituut komen. Daarin zouden alle bevoegdheden van de Vlaamse overheid inzake discriminatie moeten samenkomen.
De financiering van het VMRI moet voor een deel gebeuren met de middelen die oorspronkelijk bedoeld waren voor Unia. Daarnaast wordt ook geld gebruikt dat is vrijgekomen door een besparing op het groeipakket. Dat blijkt uit een nota van minister van Gelijke Kansen Somers, die oppositiepartij Vooruit met onze redactie deelde.
“Symbolenstrijd tegen Unia”
“Dat is 2,75 miljoen euro, oplopend tot 5 miljoen, dat dus zal gebruikt worden voor dat peperdure symbooldossier”, reageert Hannelore Goeman (Vooruit) in het Vlaams parlement tijdens het begrotingsdebat.
Ook parlementslid Hannes Anaf haalde het aan: “Tijdens de Septemberverklaring werd gezegd dat we gaan besparen, maar dat geld zou ook ingezet worden op andere vlakken zoals welzijn. Die besparing op het groeipakket wordt gebruikt voor een symbolenstrijd tegen Unia te financieren.” “De Vlaamse regering financiert een symbooldossier met middelen die bedoeld waren voor Vlaamse kinderen”, laten ze samen weten in een persbericht.
“Dat is geld dat is vrijgekomen door het afschaffen van een niet-rechtvaardige regel.”
Volgens Gelijke Kansen-minister Somers komt het geld niet van de besparing door de indexering van het groeipakket te beperken tot één procent in plaats van twee, zoals Vooruit claimt. Het geld kwam vrij door het afschaffen van het retroactief uitkeren van kindergeld aan erkende politieke vluchtelingen en hun kinderen.
“Op het moment dat we dat hebben afgeschaft en het debat erover in dit parlement heeft plaatsgevonden, heeft onder meer de sp.a-fractie zich akkoord verklaard dat dat eigenlijk niet verdedigbaar was. Dat geld wordt niet afgenomen van andere kinderen. Dat is geld dat is vrijgekomen door het afschaffen van een niet-rechtvaardige regel”, reageert Somers in het Vlaams parlement. Bovendien voegde hij eraan toe: “Ik neem ook akte van het feit dat partijen aan de linkerzijde vinden dat inzetten op mensenrechten een symbooldossier is.”
N-VA-fractieleider in het Vlaams parlement Wilfried Vandaele reageerde kort op Goeman tijdens de plenaire vergadering: “Sinds Vlaanderen de bevoegdheid overnam van het Belgische niveau hebben we 221 miljoen euro meer in het groeipakket dan voorheen. En inderdaad je hebt gelijk dat we een kleine besparing hebben gedaan. Het is een kleinere groei dan aanvankelijk gezegd, maar het is nog altijd een groei.”
Ook parlementslid Vera Jans reageerde: “Stop met te zeggen dat dit een maatregel is die vele gezinnen raakt. Gezinnen waar het groeipakket essentieel is, zijn gevrijwaard. De basistoeslag groeit met één en niet met twee procent, maar het is niet is niet alleen de kinderbijslag die een gezin doet draaien.”
Hieronder leest u de volledige nota van minister Somers aan de Vlaamse regering in verband met het VMRI:
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Te duur: ramen justitiepaleis Brussel al twee jaar niet gelapt
-
Independer
Tot wel 500 euro duurder: waarom kost het meer om een cabrio te verzekeren? En hoe druk je tóch de prijs?
Het zonnige weer krijgt vanaf dit weekend - eindelijk - de overhand en dus worden ook de cabrio’s opnieuw van stal gehaald. Heerlijk toch, zo’n uitstapje met je haren in de wind. Maar wist je dat een cabrio verzekeren duurder uitvalt dan een gewone auto? Independer.be maakt de vergelijking en legt uit waar dat prijsverschil vandaan komt. -
Unia: “Mensenrechten in woonzorgcentra onvoldoende gerespecteerd tijdens coronacrisis”
De mensenrechten van de rusthuisbewoners werden tijdens de coronacrisis met de voeten getreden. Dat zegt het gelijkekansencentrum Unia in een vrijdag gepubliceerd onderzoeksrapport. "De lockdown en vrijheidsbeperkingen troffen alle burgers, maar hadden een nog grotere impact op de bewoners van woonzorgcentra", zo klinkt het. De maatregelen die genomen werden om de collectieve gemeenschap te beschermen, gingen in de woonzorgcentra ten koste van de individuele rechten van de bewoners, zegt Unia. Zo werd het isolement van de bewoners alleen maar versterkt. -
-
Ondernemersorganisaties eerder positief: "Hervormingstrein opnieuw op de rails"
-
Livios
Met de hogedrukreiniger erover en klaar? Dankzij deze tips maak je je terras kraaknet zonder het te beschadigen
Het zonnetje schijnt en de temperaturen stijgen: we trekken dus met z’n allen massaal naar buiten om te genieten van/op ons terras. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios maximaliseer je je genot en minimaliseer je mogelijke schade en, dus, kosten. -
Mijnenergie
Sociaal tarief verdwijnt: hoe weet je of jij vanaf juli opnieuw de volle pot betaalt voor energie?
Voor bijna een half miljoen Belgen valt op 1 juli het doek over het sociaal energietarief. Zij vallen dan terug op de commerciële energieprijzen en betalen in één klap een pak meer. Voor aardgas loopt het verschil zelfs op tot 1.000 euro per jaar. Maar hoe weet je of jij tot die groep behoort en wat onderneem je in dat geval het best? Mijnenergie.be zocht het voor je uit. -
Hannah Arendt Instituut krijgt Vlaamse projectsubsidie van 805.000 euro