Het Zoniënwoud, ook onderdeel van de Brabantse Wouden.
Volledig scherm
PREMIUM
Het Zoniënwoud, ook onderdeel van de Brabantse Wouden. © Marc Baert

Landbouw moet mogelijk wijken voor Nationaal Park Brabantse Wouden: “Pachtovereenkomsten worden opgezegd”

Vlaams-BrabantVlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) sluit de onteigening van gronden in functie van het mogelijk toekomstige nationaal park Brabantse Wouden niet uit. Dat blijkt uit het antwoord op een vraag van parlementslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang). Die laatste maakt zich zorgen over de toekomst van de boeren die in het projectgebied wonen. Die boeren worden evenwel beschermd door de pachtwet, maar toch kan de pacht worden opgezegd voor doeleinden van algemeen belang. Dat gebeurt ook in dit geval, bevestigt Demir.

6 reacties

 • Kurt rosseel

  1 maand geleden
  jonas je kan niet zomaar dingen opleggen aan andere mensen ...daarvoor is overleg nodig .
 • Jonas Bruffaerts

  2 maanden geleden
  Prima plan!! Er kan veel landbouwgrond verdwijnen die gebruikt wordt voor de verbouwing van veevoeder, duizenden hectares staan vol met bieten en mais om als veevoeder te dienen. Meer vegetarisch en veganistisch trendanalyse komen deze gronden vrij.
 • Jos Van de plas

  2 maanden geleden
  Demir! stop met onze boeren weg te pesten,moeten we dan nog meer landbouw producten invoeren waarvan we zelfs niet weten met welke chemische stoffen ze behandeld zijn
 • victor vandesande

  2 maanden geleden
  Demir is een beetje het noirden aan t kwijtraken blijkbaar heeft ze een probleem met mensen die op een eerlijke manier met landbouw hun brood verdienen en daar veel harder moeten voor werken dan zij.
 • Andre Baukens

  2 maanden geleden
  Crevits zegt zus en Demir zegt zo. Zo kennen we onze politici op hun best
 1. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.
 2. Licht uit aan Kasteel, sporten aan 17 graden en geen nieuwe aanwervingen meer: zo spaart Beersel energie en geld uit in crisistijden
  PREMIUM
  Beersel

  Licht uit aan Kasteel, sporten aan 17 graden en geen nieuwe aanwervin­gen meer: zo spaart Beersel energie en geld uit in crisistij­den

  Het licht gaat uit aan het Kasteel van Beersel en de hertogelijke kerk van Alsemberg. Aanleiding is de energiecrisis en de stijgende kosten waarmee het gemeentebestuur geconfronteerd wordt. Er wordt zelfs niet alleen op energie bespaard. Want ook aan het personeelsbestand wordt gesleuteld om de uitgaven terug te dringen. Schepen van Financiën Eddy Deknopper (Lijst Burgemeester) geeft een overzicht.
 1. Met gevelisolatie kan je jouw verwarmingskosten met 30 procent verlagen: voor wie is het interessant? En wat kost het?
  Livios

  Met gevelisola­tie kan je jouw verwar­mings­kos­ten met 30 procent verlagen: voor wie is het interes­sant? En wat kost het?

  Je gevel isoleren aan de buitenzijde van je woning kan je verwarmingskosten met 30% verlagen. Dat zegt xthermo, de Belgische federatie van fabrikanten van systemen voor buitengevelisolatie. “Buitengevelisolatie is de volgende logische stap nadat je je dak en ramen hebt geïsoleerd.” Maar wat komt daar precies bij kijken? Wat kost het en kan je er een premie voor opstrijken? Livios.be zocht een antwoord.
 2. Feest in Lot: de hele dag door activiteiten tijdens jaarmarkt
  Lot

  Feest in Lot: de hele dag door activitei­ten tijdens jaarmarkt

  Lot maakt zich op voor een feestweekend want het is jaarmarkt in de Beerselse deelgemeente. Op zaterdag 24 september is er om 7 uur al een ontbijt in Buurthuis Babellot. Een half uurtje later begint de rommelmarkt en om 10 uur opent de Koninklijke Fanfare Eendracht Maakt Macht officieel de jaarmarkt. Doorlopend is er een expo van het Heemkundig Genootschap van Witthem over Lot. De verenigingen zorgen voor extra animatie en er lopen een goochelaar en een ballonnenclown rond. Ook dweilorkest Decibells is van de partij. Vanaf 14 uur zijn er optredens van Los Kabrios, Not The Beatles (15.30 uur) en de Belpopband (17 uur). Om 18.30 uur is er dan de traditionele pensenworp waarmee een ballonvaart gewonnen kan worden.