Twee van de zes windturbines die de skyline van Lot bepalen. Rechts burgemeester Hugo Vandaele (Lijst Burgemeester).
Volledig scherm
PREMIUM
Twee van de zes windturbines die de skyline van Lot bepalen. Rechts burgemeester Hugo Vandaele (Lijst Burgemeester). © Bart Kerckhoven/Mozkito

Geen nieuwe windmolens in Lot nadat Raad van State vergunning vernietigt: “Zet ze wat mij betreft in het Zoniënwoud. Daar heeft niemand er last van.”

Lot/BeerselLiefst zes windturbines staan er in Lot. Maar een zevende en een achtste molen blijft het dorpje bespaard. De Raad van State vernietigt de vergunning nadat de gemeente Beersel naar de rechter trok. “Lot heeft al genoeg te verduren gehad”, zegt burgemeester Hugo Vandaele (Lijst Burgemeester). “Dat andere gemeenten eerst hun verantwoordelijkheid nemen.” De burgemeester stelt ook voor om turbines in natuurgebieden te bouwen. “Daar heeft niemand er last van”, zegt hij.

  1. Vlaams schepen Anne Sobrie na uitspraak Raad van State over taalregister in faciliteitengemeenten: “Sint-Genesius-Rode mag geen tweetalige gemeente worden”
    PREMIUM
    Sint-Genesius-Rode

    Vlaams schepen Anne Sobrie na uitspraak Raad van State over taalregis­ter in facilitei­ten­ge­meen­ten: “Sint-Genesius-Ro­de mag geen tweetalige gemeente worden”

    Franstalige inwoners van de faciliteitengemeenten hoeven volgens de Raad van State maar één keer om de vier jaar aan te geven dat ze hun documenten in hun moedertaal willen ontvangen. Wie niet in zo’n gemeente woont haalt wellicht de schouders op maar in ‘De Zes’ maakt dat een groot verschil. “Dit zet de deur open naar tweetaligheid”, zegt Vlaams schepen Anne Sobrie (Engagement 1640). “Terwijl Sint-Genesius-Rode een Vlaamse gemeente moet blijven.”