Boringen naar warm water bij Janssen Pharmaceutica zijn succes: “We kunnen per seconde 90 liter water van 85 graden oppompen”
BeerseDe eerste testresultaten van het geothermieproject op de site van Janssen Pharmaceutica in Beerse zijn een gigantisch succes. Het licht wordt op groen gezet voor de volgende fase. Eens het project op volle toeren draait, zal 30 procent minder CO2 uitgestoten worden door de geneesmiddelenproducent. “Een opsteker voor ons, maar het biedt ook perspectieven voor andere geothermieprojecten in de regio”, klinkt het bij Janssen.
Delen per e-mail
Bij Janssen Pharmaceutica is er de voorbije jaren niet alleen naarstig gezocht naar een coronavaccin, maar hebben ze ook hard verder gewerkt – of beter geboord – aan het geothermieproject. Ongeveer een jaar geleden kwam Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) nog mee op de knop drukken om de boringen voor het geothermieproject op gang te trekken. De productieput, langs waar het warme water wordt opgepompt, is 2,235 kilometer diep. De injectieput, langs waar het water weer de grond wordt ingepompt, is 2,051 kilometer diep. De bedoeling is dat de energie die uit de grond wordt gepompt, gaat dienen om de bedrijfsgebouwen te verwarmen of te koelen. “Beide putten zijn aan de nodige testen onderworpen en de resultaten zijn zonder meer positief”, zegt managing directeur Kris Sterkens. “We kunnen per seconde 90 liter warm water van 85 graden oppompen uit de diepe waterlaag. Dat is wat we vooropgesteld en gehoopt hadden. Dit is niet alleen voor ons een opsteker, maar het opent ook perspectieven voor andere projecten in de regio.”
(lees verder onder de foto)
CO2
Het geothermieproject op de site van Janssen Pharmaceutica kan inderdaad perspectieven openen omdat het om een primeur gaat. Het bedrijf kreeg voor het project – met een kostenplaatje van toch zo’n 40 miljoen euro – onder meer steun van het Vlaams Energie Agentschap, Agentschap Innoveren en Ondernemen en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. “Met deze resultaten zullen we erin slagen om 30 procent van onze CO2-uitstoot verminderen (16.000 ton per jaar, red.)”, zegt Sterkens. “Niet alleen goed voor energiefactuur, maar ook vooral voor het milieu.” Ook vanuit de Vlaamse regering worden de resultaten van het project bij Janssen Pharmaceutica op gejuich onthaald. “We moeten nu onze knowhow die we hebben opgebouwd gebruiken om nog verdere stappen te zetten”, zegt Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA). “We zijn er nog niet helemaal natuurlijk, maar de resultaten op vlak van innovatie en energie zijn in elk geval veelbelovend.”
(lees verder onder de foto)
2021
Janssen Pharmaceutica zelf hoopt nu tegen het einde van 2021 het project echt operationeel te maken op de productiesite. “We gaan de aardwarmte die we oppompen via een warmtewisselaar en een leidingnet van maar liefst 2,7 kilometer tot onze gebruikers brengen”, zegt projectleider Marijke Antheunis. “De energie gaan we gebruiken voor de productie en om de gebouwen te verwarmen. Het komende jaar moet het hele systeem geoptimaliseerd worden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wortel/Merksplas/Hoogstraten Het mysterie op Wortel Kolonie: waar is de begraafplaats van de krankzinnigen, de drie joden en de éne moslim gebleven?
-
Sparen Geplande reis afzeggen door coronacrisis? Deze regels hanteren de verzekeraars
Betaalt de reisverzekering u terug als u door het coronavirus langer in het buitenland moet blijven? Wat met de verzekering als u thuis een ongeval krijgt, terwijl u aan het werk bent? En komt de hospitalisatiepolis tussen als u het virus oploopt en in het ziekenhuis belandt? Spaargids.be overloopt de huidige regels*. -
Oostmalle Maria (93) wordt overstelpt met verjaardagskaartjes na oproep van kleinkinderen: “Enorme opsteker in deze tijden”
Maria Hendrickx uit Oostmalle zal zich haar 93ste verjaardag nog lang herinneren. Na een oproep van haar kleinkinderen werd zij verrast met massa’s kaartjes van buren, vrienden, familie en verre kennissen. -
-
Beerse Campine investeert bijna 5 miljoen euro in nieuw recyclageproject
Het bedrijf Campine, dat vooral bekend is als bedrijf dat autobatterijen recycleert, breidt zijn recyclageactiviteiten uit en investeert daarvoor net geen 5 miljoen euro. Het gaat nog meer inzetten op de productie van antimoontrioxide, een product dat kunststoffen en textiel brandvertragend maakt. De Vlaamse overheid geeft het bedrijf een investeringssubsidie van één miljoen euro. -
Regio Turnhout Nieuwe woordwedstrijd ‘Weerwoord’ zoekt jonge, Kempische dichters
In maart organiseert Collectief Dichterbij samen met Turnhouts jeugdhuis Wollewei en de stadsbibliotheek de eerste editie van ‘Weerwoord’, een nieuwe woordwedstrijd voor jonge ‘slammers’ en andere dichters. Dankzij de wedstrijd krijgt het jonge woordtalent in regio Turnhout een podium en de kans om zich verder te ontwikkelen. -
Geen zin in een huis dat naar frietvet ruikt? Dit kan je allemaal doen met een airfryer
De airfryer is in steeds meer keukens te vinden. De naam doet vermoeden dat je er enkel mee kan frituren, maar niets is minder waar. Je kan er heel wat verschillende bereidingen mee maken. We leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn. -
Gierle/Vosselaar/Beerse Eerste gebruikers doortrekkersterrein worden in maart verwacht
De provincie Antwerpen organiseert op 20 februari een kijkdag voor omwonenden van het nieuwe doortrekkersterrein ter hoogte van het op- en afrittencomplex van de E34 op de grens van Vosselaar en Gierle. De eerste gebruikers worden in maart verwacht.