De daders forceerden een slot van het voertuig.
Volledig scherm
De daders forceerden een slot van het voertuig. © Kristof Pieters

Vijf koffers met werkmateriaal gestolen uit bestelwagen

BeernemIn de Kasteelhoek in Beernem werd dinsdagnacht ingebroken in een geparkeerde bestelwagen. De daders konden flink wat werkmateriaal buitmaken.

 1. Archeologen halen nu al 1.000 (!) skeletten uit de grond aan Onze-Lieve-Vrouwekerk: “Het is een gelukkig toeval dat ons enorm veel info biedt over hoe het leven hier vroeger was”
  Brugge

  Archeolo­gen halen nu al 1.000 (!) skeletten uit de grond aan On­ze-Lie­ve-Vrouwekerk: “Het is een gelukkig toeval dat ons enorm veel info biedt over hoe het leven hier vroeger was”

  De archeologische opgravingen aan de Onze-Lieve-Vrouwkerk, en meer bepaald aan het kerkhof naast de kerk, hebben nu al 1.000 skeletten opgeleverd. Ze worden allemaal minutieus uit de grond gehaald voor verder onderzoek. Door de opgravingen liggen de werken aan de naburige Mariabrug al maanden stil. “We wisten dat we hier skeletten zouden vinden, maar zó veel hadden we er niet verwacht”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock.
 1. Oudste houten vissersschip aan onze kust wordt beschermd erfgoed, maar eigenaar Eddie (65) weet er zich geen raad mee: “Wie er een toekomst voor heeft, mag mij bellen”
  PREMIUM
  Zeebrugge

  Oudste houten vissers­schip aan onze kust wordt beschermd erfgoed, maar eigenaar Eddie (65) weet er zich geen raad mee: “Wie er een toekomst voor heeft, mag mij bellen”

  De N.116 Nostalgie krijgt van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) de voorlopige status van beschermd varend erfgoed. Het is het oudste nog varende houten vissersvaartuig in ons land. Eigenaar Eddie Cattoor (65) kocht het schip in 2020 aan en restaureerde het bijzonder knap. “Maar ik weet niet wat ik er mee moet doen”, verrast hij.
 2. “Waterboarding is uitgevonden in het gesticht in Aarsele”: Walter (80) bundelt traumatische ervaringen van oud-leerlingen van ‘vergeten’ Sint-Antonius
  PREMIUM
  Aarsele/Ingelmunster

  “Waterboar­ding is uitgevon­den in het gesticht in Aarsele”: Walter (80) bundelt traumati­sche ervaringen van oud-leerlingen van ‘vergeten’ Sint-Antonius

  “Lijfstraffen waren dagelijkse kost. Nooit mochten we met onze handen in onze broekzakken zitten. Eten, slapen en urineren gebeurde op commando. Jongens die iets mispeuterden, vlogen in de kolenkelder. Of erger.” Het leven in het Sint-Antoniusgesticht was keihard. Van het beruchte nonneninternaat staat geen steen meer overeind, maar dankzij auteur Walter Vanlerberghe, die er zelf school liep, zal het gesticht niet gauw vergeten worden.