Een beeld uit de jaren 60 van één van de eerste files naar de kust en dat zorgde voor veel bekijks op de bruggen over de E40 in Beernem.
Volledig scherm
PREMIUM
Een beeld uit de jaren 60 van één van de eerste files naar de kust en dat zorgde voor veel bekijks op de bruggen over de E40 in Beernem. © Edelhart Matthijs

AUTOSNELWEGVERHALEN. Terug naar de bouw van de E40 in Beernem, ooit het eerste stukje snelweg in ons land: “Mensen stonden op de bruggen te wachten tot er wagens passeerden”

BeernemEen reeks gemist? Speciaal voor jou bundelen wij de beste artikels van onze zomerreeksen in dit dossier. De E40 brengt je met de wagen op de snelste manier naar de kust, maar wist je dat het liefst 60 jaar duurde voor die autosnelweg er lag? Er was ooit een tijd dat die stilaan dichtslibbende snelwegen gebouwd moesten worden. Voor de E40, de belangrijkste autoweg in ons land, was dat 7 april 1937. Toen werd in Beernem gestart met het traject dat Brussel met Oostende zou verbinden. Maar waarom uitgerekend daar? En waarom lag er ooit een pijpleiding in de middenberm? Samen met heemkundige Edelhart Matthijs zoeken we naar antwoorden.

 1. Verkeershinder in Kortrijk- en Bruggestraat
  Tielt

  Verkeers­hin­der in Kortrijk- en Brugge­straat

  Op dinsdag 27 september zal er verkeershinder zijn in de Kortrijkstraat en de Bruggestraat in Tielt. Dit omdat de zomerse aankleding er verwijderd wordt met een hoogtewerker. Beide straten zullen tussen6 en 18 uur plaatselijk kort worden afgesloten voor het verkeer. Dit telkens als de hoogtewerker aan de slag is. Op die manier wil men de veiligheid van de bewoners in de straat en de weggebruikers in het algemeen waarborgen. Het verkeer komende vanaf het kruispunt ‘De Vierhoek’ met bestemming Kortrijkstraat zal moeten omrijden via de N399 en de Hulststraat naar het Rameplein. Wie van de Bruggestraat naar de Ieperstraat wil, wordt via de Kerkstraat en de Krommewalstraat omgeleid.
 2. Historisch: Brugse handelaarsverenigingen begraven de strijdbijl en houden samen koopweekend. “We hebben allemaal dezelfde belangen”
  Brugge

  Historisch: Brugse handelaars­ver­e­ni­gin­gen begraven de strijdbijl en houden samen koopweek­end. “We hebben allemaal dezelfde belangen”

  Waar het water de voorbije decennia vaak te diep voor was, kan tussen 30 september en 3 oktober wél: alle Brugse handelaarsverenigingen in het centrum slaan de handen in elkaar voor een koopweekend. Eindelijk wijzen alle neuzen in dezelfde richting, na jaren van discussies. “Samen staan we sterk”, zegt Karel Hessels, voorzitter van Langestraat-Hoogstraat.