Een beeld uit de jaren 60 van één van de eerste files naar de kust en dat zorgde voor veel bekijks op de bruggen over de E40 in Beernem.
Volledig scherm
PREMIUM
Een beeld uit de jaren 60 van één van de eerste files naar de kust en dat zorgde voor veel bekijks op de bruggen over de E40 in Beernem. © Edelhart Matthijs

AUTOSNELWEGVERHALEN. Terug naar de bouw van de E40 in Beernem, ooit het eerste stukje snelweg in ons land: “Mensen stonden op de bruggen te wachten tot er wagens passeerden”

BeernemDe E40 brengt je met de wagen op de snelste manier naar de kust, maar wist je dat het liefst 60 jaar duurde voor die autosnelweg er lag? Er was ooit een tijd dat die stilaan dichtslibbende snelwegen gebouwd moesten worden. Voor de E40, de belangrijkste autoweg in ons land, was dat 7 april 1937. Toen werd in Beernem gestart met het traject dat Brussel met Oostende zou verbinden. Maar waarom uitgerekend daar? En waarom lag er ooit een pijpleiding in de middenberm? Samen met heemkundige Edelhart Matthijs zoeken we naar antwoorden.

 1. Brugge wil 63 woningen in ‘watergevoelig’ gebied, maar bewoners en minister Demir protesteren: “Bouwen in zo'n gebied breekt zuur op, stop ermee”
  Brugge

  Brugge wil 63 woningen in ‘waterge­voe­lig’ gebied, maar bewoners en minister Demir proteste­ren: “Bouwen in zo'n gebied breekt zuur op, stop ermee”

  “Op basis van de recentste overstromingskaarten is het gewoon niet verstandig om er woningen te bouwen.” Dat zegt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), nu Vlaanderen in beroep gaat tegen de vergunning van de stad Brugge voor 63 woningen in Assebroek. Of hoe het gebied Mispelaar zo de status van symbooldossier voor heel Vlaanderen aanneemt.
 2. REEKS. Levende legendes in Vlaanderen: Hoe een grappenmaker van een roman uit 1867 de identiteit van Damme bepaalt: “Tijl Uilenspiegel doet ons nadenken over onszelf, hij is razend actueel”
  PREMIUM
  Damme

  REEKS. Levende legendes in Vlaanderen: Hoe een grappenma­ker van een roman uit 1867 de identiteit van Damme bepaalt: “Tijl Uilenspie­gel doet ons nadenken over onszelf, hij is razend actueel”

  “Wie Tijl Uilenpiegel zegt, zegt Damme. En wie aan Damme denkt, denkt aan Tijl Uilenspiegel.” Het zijn de woorden van de fiere burgemeester en CD&V-voorzitter Joachim Coens. Ze zijn in het pittoreske stadje vlakbij Brugge maar al te trots op hun literaire held uit de roman van Charles De Coster uit 1867. Maar wist u dat de oorspronkelijke legende een heel ander beeld schetste van de schelm? Het volledige verhaal van Uilenspiegel en het boekendorp. En ga het vooral zelf beleven, daar bij de wereldberoemde Damse Vaart. Meer lezen over levende legendes in Vlaanderen kan in ons dossier.