Staatssecretaris voor Consumentenzaken Eva De Bleeker (Open Vld) (rechts).
Volledig scherm
Staatssecretaris voor Consumentenzaken Eva De Bleeker (Open Vld) (rechts). © Getty Images/BELGA

Belgen betalen te veel voor verzekeringen door moeilijke opzegprocedure: “Hervorming wordt dit jaar nog afgeklopt”

Veranderen van verzekeraar: in ons land is het allesbehalve een eenvoudige procedure. Belgen betalen veel voor verzekeringen, onder meer omdat het erg ingewikkeld is om naar een andere verzekeraar over te stappen. Een wetsvoorstel voor een hervorming ligt al enkele jaren klaar, maar is tot nu toe nog niet uitgevoerd. Volgens staatssecretaris voor Consumentenzaken Eva De Bleeker (Open Vld) komt daar echter snel verandering in. “Het voorstel zal dit jaar nog worden afgeklopt”, voorspelt ze.

 1. De kans op overstromingen voor je nieuwe woning correct inschatten? Deze nieuwe G- en P-scores helpen je op weg
  Livios

  De kans op overstro­min­gen voor je nieuwe woning correct inschatten? Deze nieuwe G- en P-scores helpen je op weg

  Wie vastgoed verkoopt of verhuurt, is verplicht om preciezere informatie te verstrekken over de overstromingsgevoeligheid van de woning. Die informatieplicht is er al tien jaar, maar werd in januari verstrengd. Het overstromingsrisico wordt voortaan opgesplitst in een G-score voor het gebouw en een P-score voor het perceel. Bouwsite Livios zocht uit wat er precies veranderd is.
 2. Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
  Independer

  Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangen­de zon: wie is er dan aansprake­lijk?

  Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij.