1. Financial Times: “BlackRock denkt aan overname Credit Suisse”

    Financial Times: “BlackRock denkt aan overname Credit Suisse”

    De Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock, een van de grootste aandeelhouders van Credit Suisse, denkt na over een bod op de geplaagde Zwitserse bank. Dat meldt de Britse zakenkrant ‘Financial Times’ op basis van ingewijden. Die geven aan dat BlackRock daarmee een overname door de Zwitserse bank UBS wil voorkomen. Eerder meldde dezelfde krant al dat UBS gesprekken voert met Credit Suisse over een volledige of gedeeltelijke overname.
  2. Stijgende rentes en vrijgesteld van roerende voorheffing: alles wat je moet weten over de tak 21-spaarverzekering
    Spaargids.be

    Stijgende rentes en vrijge­steld van roerende voorhef­fing: alles wat je moet weten over de tak 21-spaarverze­ke­ring

    Sinds eind vorig jaar neemt de appetijt voor tak 21-spaarverzekeringen met een gewaarborgde basisrente opnieuw toe, zo meldt de verzekeringsfederatie Assuralia. De stijgende rentevoeten op de financiële markten en een gunstige fiscale behandeling zijn daar niet vreemd aan. Wat houden die spaarverzekeringen precies in? En wat zijn de voor- en nadelen? Spaargids.be licht toe.
  3. Vanaf welke leeftijd geef je je kind zakgeld? En wanneer is het tijd voor een eigen zichtrekening? Deze vijf stappen helpen je op weg
    Spaargids.be

    Vanaf welke leeftijd geef je je kind zakgeld? En wanneer is het tijd voor een eigen zichtreke­ning? Deze vijf stappen helpen je op weg

    Niet al je centen meteen uitgeven, maar ook voldoende sparen: dat is een essentiële levensles. Daarom biedt Wikifin tijdens ‘De Week van het Geld’, van 20 tot 26 maart, allerlei gratis spelen aan waarmee kinderen op een leuke manier met geld leren omgaan in de klas. Wil je hen ook thuis leren sparen en verstandig spenderen? Maak er werk van in vijf stappen, samen met Spaargids.be.
  1. Premies voor brandverzekering zijn fors duurder: “Toch zou 56% van de Belgen nog nooit van verzekering veranderd zijn”
    PREMIUM

    Premies voor brandverze­ke­ring zijn fors duurder: “Toch zou 56% van de Belgen nog nooit van verzeke­ring veranderd zijn”

    Door de indexering stegen niet alleen de lonen. Ook de premies voor brandverzekeringen namen in januari met 10,8 procent toe. Normaal gezien doen ze zeven of acht jaar over zo’n stijging. Toch trekken niet alle verzekeraars hun premies op hetzelfde moment op. Hoeveel euro kan je besparen door van verzekeraar te veranderen? En mag je dat ook doen als je brandverzekering aan je woonlening gekoppeld is? Laura Clays van Testaankoop geeft advies.
  2. Paniek op de beurs. Onze geldexpert beantwoordt 10 prangende vragen: “Het zou juist heel onverstandig zijn om je geld nu thuis te bewaren”
    PREMIUM

    Paniek op de beurs. Onze geldexpert beant­woordt 10 prangende vragen: “Het zou juist heel onverstan­dig zijn om je geld nu thuis te bewaren”

    In de VS zijn de afgelopen dagen twee banken gekapseisd. Het is van 2008 geleden dat de financiële wereld zo hard daverde op zijn grondvesten. De schade beperkt zich niet tot de VS. Ook bij ons dalen de beurzen en is er sprake van paniek. Komt er een recessie? Moeten we vrezen voor onze spaarrente? En welke aandelen zullen het hardst zakken? We vragen het aan onze geldexpert Pascal Paepen.
  1. BNP Paribas Fortis lijft bpost bank volledig in: met deze veranderingen moeten klanten rekening houden
    Spaargids.be

    BNP Paribas Fortis lijft bpost bank volledig in: met deze veranderin­gen moeten klanten rekening houden

    De net geen vier miljoen particuliere klanten van BNP Paribas Fortis moeten dit najaar een belangrijke vraag beantwoorden: via welk fysiek kanaal willen ze vanaf begin 2024 bij voorrang bediend worden? De mogelijkheden: op afspraak via het afgeslankte netwerk van de bank zelf, of via de postkantoren. “We gaan onze klanten hiervoor na de zomer contacteren”, zegt topman Michael Anseeuw van BNP Paribas Fortis aan Spaargids.be.
  2. Concurrentie voor de klassieke banken: deze nieuwe financiële spelers slaan steeds meer aan bij de jonge bevolking
    Spaargids.be

    Concurren­tie voor de klassieke banken: deze nieuwe financiële spelers slaan steeds meer aan bij de jonge bevolking

    De laatste jaren staken een aantal nieuwe aanbieders van financiële diensten de kop op in ons land. Ze luisteren naar namen als N26, Revolut, Bunq en Swoon en worden neobanken genoemd. Ze hebben gemeen dat ze vanuit het buitenland werken, slechts een beperkt aantal diensten aanbieden, alles via de smartphone regelen en doorgaans goedkoop zijn. Spaargids.be pluist uit waar je op moet letten als je met een neobank in zee gaat.
  1. Nieuwe woning kopen voor de oude van de hand is? Het kan met de overbruggingslening: dit zijn de voordelen, nadelen en rentevoeten
    Spaargids.be

    Nieuwe woning kopen voor de oude van de hand is? Het kan met de overbrug­gings­le­ning: dit zijn de voordelen, nadelen en rentevoe­ten

    Wil je een nieuwe woning kopen, maar is je oude nog niet verkocht? Dan moet je die kans niet laten liggen. Je kan immers een overbruggingslening afsluiten. Die laat je toe meteen je nieuwe huis of appartement te verwerven. Bij de verkoop van je oude woning betaal je dan de lening terug. Spaargids.be overloopt de voordelen én nadelen van zo'n lening.
  2. Tot ruim 1.000 euro: op deze tussenkomsten voor psychologische hulp kan je rekenen bij de ziekenfondsen
    Spaargids.be

    Tot ruim 1.000 euro: op deze tussenkom­sten voor psychologi­sche hulp kan je rekenen bij de ziekenfond­sen

    Het mentale welzijn krijgt steeds meer aandacht. Sinds vorig jaar kan je daarom, voor een beperkt bedrag, rechtstreeks naar de psycholoog of orthopedagoog, zonder dat je nog een verwijzing van de huisarts nodig hebt. De overheid draagt een deel van die kosten. Maar ook bij de ziekenfondsen staat psychologische bijstand hoog op de agenda. Spaargids.be ging na welke tussenkomst elke mutualiteit geeft.
  3. IN KAART. Bankautomaten verdwijnen: waar in jouw buurt kan je binnenkort nog geld afhalen?

    IN KAART. Bankautoma­ten verdwijnen: waar in jouw buurt kan je binnenkort nog geld afhalen?

    De federale regering verhoogt de druk op banken om met een plan te komen dat voldoende cashautomaten in iedere gemeente garandeert. Uit een bevraging van de Europese Centrale Bank blijkt ook dat Belgen het meest van alle Europeanen klagen over de beschikbaarheid van geldautomaten. De vier grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING België en KBC spraken enkele jaren geleden af om enkel nog samen neutrale cashpunten over te houden. Tegen 2025 willen ze er zo 2.200 overhouden, in plaats van de 5.500 bankautomaten die er vorig jaar nog waren. Heb jij er straks nog een in je buurt? Bekijk het op de kaart hieronder.
  4. Vertrek je op skivakantie? Check of je voldoende verzekerd bent: “In deze gevallen is een extra reisbijstand interessant”
    PREMIUM

    Vertrek je op skivakan­tie? Check of je voldoende verzekerd bent: “In deze gevallen is een extra reisbij­stand interes­sant”

    Een ongeluk op de skipiste is snel gebeurd. Dus kan je maar beter goed verzekerd zijn voor je naar de sneeuw trekt. Welke verzekering dekt welke kosten? Hoe verloopt de zorg in de populaire skioorden? En kan je als toerist zomaar in elk ziekenhuis terechtkomen? Directeur Lies Durnez van Mutas, de alarmcentrale van de ziekenfondsen, beantwoordt belangrijke vragen. “Een repatriëring van je auto of reisgenoten zit niet in je ziekteverzekering.”
  1. Hoe betaal je het voordeligst op vakantie? “Buiten de eurozone betaal je met je kredietkaart altijd best in de lokale munt”
    PREMIUM

    Hoe betaal je het voorde­ligst op vakantie? “Buiten de eurozone betaal je met je krediet­kaart altijd best in de lokale munt”

    Een glühwein in Oostenrijk, een ijsje in Firenze. Er zijn meer mogelijkheden dan ooit om op reis te betalen. Maar wat zijn de veiligste en hoeveel kosten ze? “Neem naar exotische oorden altijd cash dollars mee, daarmee kom je overal”, adviseert onze reisexpert Johan Lambrechts. Hij zet enkele betaalmiddelen op een rij en geeft nuttige tips om je kredietkaart veilig te gebruiken.
  1. Lenen voor een huis wordt weer beetje goedkoper: "Het zou me verbazen als je over 6 maanden een beter tarief vindt”
    PREMIUM

    Lenen voor een huis wordt weer beetje goedkoper: "Het zou me verbazen als je over 6 maanden een beter tarief vindt”

    Sinds afgelopen week is het een tikkeltje goedkoper geworden om een woonlening aan te gaan. De gemiddelde rente met een variabel tarief is gedaald van 3,91 naar 3,76 procent. Dat blijkt uit de rentebarometer van Immotheker Finotheker. Is er sprake van een trend? Zullen de vaste rentetarieven ook dalen? En is het nu een goed moment om een woonlening te af te sluiten? Wij vroegen advies aan geldexpert Paul D’Hoore.
  1. “Tijdens de looptijd betaal je enkel de interesten terug, de rest volgt aan het eind van de lening”: de voor- en nadelen van een bulletkrediet
    PREMIUM

    “Tijdens de looptijd betaal je enkel de interesten terug, de rest volgt aan het eind van de lening”: de voor- en nadelen van een bulletkre­diet

    Stel, je hebt nu meteen geld nodig om een aankoop te financieren, maar weet dat er binnenkort een mooi kapitaal jouw richting uitkomt. Dan biedt een bulletkrediet mogelijk het geknipte antwoord. Je betaalt gedurende de looptijd van de lening enkel de intresten aan de bank. Het geleende kapitaal betaal je dan volledig terug op de vervaldag van het bulletkrediet. Voor wie is die formule interessant? Kan iedereen er gebruik van maken? En wat kost het?
  2. Van medische kosten tot repatriëring bij een skiongeval: wat is precies gedekt via je kredietkaart?
    Spaargids.be

    Van medische kosten tot repatrië­ring bij een skiongeval: wat is precies gedekt via je krediet­kaart?

    Van plan om tijdens de krokus- of paasvakantie de skilatten aan te trekken? Wacht nog even om meteen een annulatieverzekering, reisbijstandsverzekering of bagageverzekering af te sluiten. Niet dat het een slecht idee is, integendeel zelfs, maar je kredietkaart biedt mogelijk ook al heel wat dekkingen. Als je Mastercard of Visa-kaart verzekeringen biedt, zijn dat er meestal meteen een hele resem, ongeacht welke partij je kaart ook uitgeeft. Spaargids.be zet het op een rij.
  3. Hospitalisatieverzekeringen worden pak duurder: “Al naargelang je leeftijd kan de ene formule interessanter zijn dan de andere”
    PREMIUM

    Hospitali­sa­tie­ver­ze­ke­rin­gen worden pak duurder: “Al naargelang je leeftijd kan de ene formule interessan­ter zijn dan de andere”

    De fors duurdere kosten van een ziekenhuisopname, door de stijgende index, doen ook de premies van hospitalisatieverzekeringen de pan uit swingen. Sommige polissen worden wel 15 procent duurder. Wat zijn je opties en zijn goedkopere alternatieven interessant of niet? We vroegen het aan Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. “Niet alleen de keuze tussen een private verzekeraar of een mutualiteit en de dekkingsgraad hebben een invloed op de prijs, ook andere factoren spelen mee.”
  1. De centrale banken verhogen de rente: is dit een goed moment om te beleggen in bankaandelen?
    PREMIUM

    De centrale banken verhogen de rente: is dit een goed moment om te beleggen in bankaande­len?

    Aan beide kanten van de oceaan verhogen de centrale banken de rente. Woensdag deed de Federal Reserve er al 25 basispunten (0,25%) bij. Gisteren was het de beurt aan de Europese Centrale Bank om de rente met 50 basispunten (0,50%) op te trekken. Daarmee stijgt de rente die ‘gewone’ banken op hun geld krijgen. Betekent dat ook meer winst voor die banken? En is het nu dus het ideale moment om te beleggen in hun aandelen en die van andere financiële ondernemingen? We vroegen het aan onze geldexpert Pascal Paepen.