Werkgroep maakt dementie bespreekbaar met toneelstuk en expo
De gemeente Baarle-Hertog organiseert tijdens de Week van de Dementie allerlei activiteiten om de aandoening bij voornamelijk oudere mensen bespreekbaar te maken. Een werkgroep organiseert dit jaar een expo, een theatervoorstelling, een speciale belevingskast en een ‘bieb-up’. Het Cultureel Centrum Baarle is de gastheer van de activiteiten.
Delen per e-mail
Er zijn vijftig vormen van dementie, waarvan alzheimer de meest bekende is. Zeventig procent van de mensen met dementie lijden aan die aandoening. “De werkgroep Dementie bestaat uit een tiental vrijwilligers”, zegt Wim Vervoort van het CC Baarle. “Zij willen ijveren voor meer bekendheid en begrip voor mensen met geheugenproblemen.”
De Week van de Dementie start op woensdag 16 september met een expo van kunstwerken gemaakt door mensen met geheugenproblemen. Het gaat om inwoners van Baarle die naar de dagopvang Studio10 gaan en daar creatieve begeleiding krijgen. “Ze maakten tientallen schilderijen en beeldhouwwerken”, zegt Vervoort. “Er staat ook een belevingskast waarin je zelf kan ervaren wat dementie eigenlijk betekent. In de ‘bieb-up’ staat er een kast met leesmateriaal over de aandoening. En tot slot brengt Tejater Aventoe een theaterstuk over dementie. De voorstelling werd geselecteerd voor het beroemde Landjuweelfestival, zeg maar de Oscars van het amateurtheater in Vlaanderen.
De Week van Dementie in Baarle is een samenwerking van Werkgroep Dementievriendelijke gemeente, Cultureel Centrum Baarle, Bibliotheek Theek5 en de gemeenten Baarle-Hertog en Baarle-Nassau.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Turnhout Vrachtwagen kantelt op Kastelein
Op Kastelein in Turnhout is vrijdagochtend rond 6.45 uur een vrachtwagen gekanteld. -
PREMIUM
Wuustwezel/Brasschaat Wim speelde 20 jaar lang ‘Flits!’ op vraag van Ouders van Verongelukte Kinderen: “Al die verhalen van nabestaanden heb ik nooit écht kunnen loslaten”
Twintig jaar lang stond Wim Geysen uit Wuustwezel met de monoloog ‘Flits!’ op de planken. Dat deed hij op vraag van Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK). Hij toerde langs scholen en kleine en grote theaterzalen in heel Vlaanderen. Al die tijd praatte de theatermaker met ouders, broers en zussen van jongeren die het leven lieten in het verkeer. “Het heeft erin gehakt. Al besef ik ook: ik sta maar aan de zijlijn”, vertelt Wim. Zoon Witse (19) wil zijn verhaal verderzetten. -
Mol/Turnhout/Geel/Herentals Opnamestop in Kempense ziekenhuizen opgeheven: “Aantal coronapatiënten is de afgelopen dagen sterk gedaald”
In de Kempense ziekenhuizen kunnen vanaf nu weer coronapatiënten ogenomen worden. De voorbije twee weken was er een opnamestop die noodzakelijk was om de interne druk op de ziekenhuizen beter te kunnen spreiden. Nu is het aantal coronapatiënten weer voldoende gedaald. -
-
Vrouwen financieel minder goed voorbereid dan mannen
-
Turnhout 2 jaar cel voor sjoemelende beleggingsadviseur uit Turnhout
Beleggingsmakelaar Eric V.D.T. uit Turnhout is tot een gevangenisstraf van 2 jaar veroordeeld voor zijn aandeel in een groot dossier van beleggingsfraude. De slachtoffers verloren daarbij in totaal meer dan 3 miljoen euro. Het spilfiguur van de fraude vliegt 4 jaar achter de tralies. -
Sparen Geplande reis afzeggen door coronacrisis? Deze regels hanteren de verzekeraars
Betaalt de reisverzekering u terug als u door het coronavirus langer in het buitenland moet blijven? Wat met de verzekering als u thuis een ongeval krijgt, terwijl u aan het werk bent? En komt de hospitalisatiepolis tussen als u het virus oploopt en in het ziekenhuis belandt? Spaargids.be overloopt de huidige regels*. -
Ravels/Oud-Turnhout 4 jaar cel voor man die afval van drugslabo dumpte: documenten met zijn naam doen hem de das om
Een 61-jarige man uit Oud-Turnhout die in december 2018 een aanhangwagen met afval van een drugslabo achterliet aan brug 7 in Ravels is veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 4 jaar.
0 reacties