Ronald Mengerink en Monique de Baat baten runnen al vijftien jaar de Dochter van de Korenaar in Baarle-Hertog.
Volledig scherm
PREMIUM
Ronald Mengerink en Monique de Baat baten runnen al vijftien jaar de Dochter van de Korenaar in Baarle-Hertog. © Toon Verheijen

KEMPENSE KLEPPERS. Achter de schermen van brouwerij Dochter van de Korenaar in Baarle-Hertog: “Sterrenchefs die je bier op de kaart willen, dat doet je wel wat”

Baarle-HertogIedereen moet toch wel eens gedacht hebben: waar wordt dit eigenlijk gemaakt? Voor heel wat producten denken we spontaan aan grootsteden of verre landen als China of Amerika, maar er zijn zo van die uitzonderingen. Echte ‘Kempense Kleppers’, die producten maken die we iedere dag wel ergens zien. Vandaag: brouwerij Dochter van de Korenaar in Baarle-Hertog. Ronald Mengerink en Monique de Baat hebben Nederlandse roots, maar de prachtige bieren die ze brouwen worden gemaakt op Belgische bodem.

 1. Smaakbeleving van een zwaar bier, maar met een lager alcoholpercentage: wij proefden zeven bieren uit de Kempen
  PREMIUM
  Kempen

  Smaakbele­ving van een zwaar bier, maar met een lager alcoholper­cen­ta­ge: wij proefden zeven bieren uit de Kempen

  Een frisse pint op een terras in uw stad of buiten in de tuin: het smaakt altijd. Maar als Belg kiezen we toch héél vaak voor de smaakbeleving en het karakter in het glas en dan kom je bijna automatisch uit bij de ‘zware jongens’ van toch 7 procent of meer. Toch is er ook de tendens van mensen die de smaakbeleving én het karakter nog altijd belangrijk vinden, maar toch liever iets van een iets lager alcoholpercentage willen. Brouwers spelen daar meer en meer op in. Wij kozen voor u zeven Kempensen bieren uit, allemaal tussen 0 en 6 procent. De Kempen, ‘das karakter in je glas’.
 2. Voor u geproefd én gekeurd: winterbieren uit de provincie Antwerpen: “Hiermee krijg je het zelfs op de koudste avond gegarandeerd warm”
  PREMIUM
  Provincie Antwerpen

  Voor u geproefd én gekeurd: winterbie­ren uit de provincie Antwerpen: “Hiermee krijg je het zelfs op de koudste avond gegaran­deerd warm”

  De zomer, dat is een koud glas bier op een terras. Maar heel wat microbrouwerijen hebben ook een soms meer dan fantastisch aanbod van donkere bieren die het meest tot hun recht komen in een gezellige bruine kroeg, thuis aan de open haard of buiten aan de vuurkorf. Stevige bieren meestal al dan niet een hele tijd gerijpt op een whisky-, rum- of bourbonvat. Wij kozen er enkelen voor u uit. Allemaal gebrouwen in de provincie Antwerpen én we vroegen de mening van de organisatoren (Objectieve Bierproevers Essense Regio = OBER) van hét bekendste winter- en kerstbierenfestival van Vlaanderen en Nederland: het Kerstbierfestival in Essen. “Aan scores doen we principieel niet mee, we zijn objectieve bierproevers”, grijnzen ze. “Maar dit zijn allemaal aanraders.”
 1. Van Viswijf en Silent Killer tot Black Dreams: vergeet even de traditionele bieren en kies eens voor een lokale topper
  PREMIUM
  Provincie Antwerpen

  Van Viswijf en Silent Killer tot Black Dreams: vergeet even de traditione­le bieren en kies eens voor een lokale topper

  De namen klinken niet alleen beter, ze smaken ook gewoon geweldig goed: bieren van onze lokale brouwers. De terrassen zijn weer open dus probeer ze daar al eens te ontdekken. Of bestel ze gewoon bij de kleine brouwerijen die toch wel wat geleden hebben onder de crisis en geniet ervan tijdens een barbecue thuis. Wij selecteerden zes lokale brouwerijen en een van hun toppers. En ja, we hebben ze zelf geproefd én goed bevonden. Schol en geniet!
 2. Op stap langs het heerlijkste gerstenat in het Land van Mark & Merkske: doe mee aan de Bourgondische Bierwandeling
  PREMIUM
  Merksplas/Baarle-Hertog/Hoogstraten

  Op stap langs het heerlijk­ste gerstenat in het Land van Mark & Merkske: doe mee aan de Bourgondi­sche Bierwande­ling

  De toeristische samenwerking tussen Hoogstraten, Merksplas, Baarle-Hertog en Baarle-Nassau - Het Land van Mark & Merkske - organiseert nog tot 27 maart de Bourgondische Bierwandeling, in samenwerking met de zaak 3 in de Klok. Je kan in elk van de vier gemeenten vertrekken voor een wandeling van hooguit tien kilometer, met onderweg de nodige versnaperingen en heerlijk gerstenat. Wij brengen een overzicht van de startplaatsen én achtergrondverhalen over de brouwerijen.