Zolang de ringweg er niet ligt, moet de dorpskern nog veel zwaar verkeer slikken.
Volledig scherm
PREMIUM
Zolang de ringweg er niet ligt, moet de dorpskern nog veel zwaar verkeer slikken. © Ton Wiggenraad

Baarle bant doorgaand vrachtverkeer vanaf 7 oktober (maar landbouwvoertuigen nog wel toegelaten)

Baarle-Hertog/Zondereigen/Merksplas/WeeldeVanaf 7 oktober mogen vrachtwagens boven 3,5 ton niet langer door het centrum van Baarle-Hertog of deelgemeente Zondereigen rijden. Bestuurders riskeren een boete wanneer ze betrapt worden. “De randweg heeft de situatie wel verbeterd, maar toch bleven er nog altijd veel vrachtwagens door Baarle rijden”, zegt schepen Philip Loots (N-VA).

 1. Fietsstraten, geen vrachtwagens en één grote zone 30: Baarle wil weer leefbaar en verkeersveilig worden
  PREMIUM
  Baarle-Hertog/Baarle-Nassau

  Fietsstra­ten, geen vrachtwa­gens en één grote zone 30: Baarle wil weer leefbaar en verkeers­vei­lig worden

  Het licht staat op groen voor het uitvoeren van het nieuwe mobiliteitsplan voor Baarle. Op de planning: fietsstraten, tonnagebeperkingen, uitbreiden van de bebouwde kom en nieuwe maximumsnelheden. Geen evidentie, want het enclavedorp zit met verschillen in wetgeving en signalisatie maar die zijn nu zo goed als mogelijk op elkaar afgestemd. Over enkele weken zullen alle maatregelen doorgevoerd worden.
 2. Kleinste dorp met grootse plannen: Baarle-Hertog en Baarle-Nassau willen volledige centrum herinrichten
  Baarle-Hertog/Baarle Nassau

  Kleinste dorp met grootse plannen: Baar­le-Her­tog en Baar­le-Nas­sau willen volledige centrum herinrich­ten

  Baarle-Hertog en Baarle-Nassau hebben samen een Masterplan Centrum Baarle laten uittekenen om het pittoreske centrum van de enclavegemeente aantrekkelijker te maken voor de bewoners, maar ook voor ondernemers en toeristen. In het plan wordt heel het centrum aangepakt, gaande van de Loswal tot het Sint-Annaplein, de omgeving van de kerk en enkele centrumstraten. Het plan zal stapsgewijs uitgevoerd worden én is afhankelijk van de financiële toestand. Dit masterplan komt bovenop de plannen van Baarle-Hertog om het historisch centrum aan te pakken.