Volvo wil tegen 2030 enkel nog elektrische auto's bouwen
Volvo wil tegen 2030 enkel nog elektrische auto's maken, en wil die alleen online verkopen. Dat meldt het Zweeds-Chinese automerk. De beslissing betekent het einde van de brandstofmotor voor het bedrijf, dat daarmee wereldwijd kiest voor een fundamentele transformatie. Toch betekent de ingrijpende beslissing niet dat dealers moeten sluiten, klinkt het.
Delen per e-mail
Volvo verkocht vorig jaar 661.713 voertuigen. Hybrides en elektrische voertuigen vertegenwoordigen zowat 30 procent van de verkoop in Europa, maar wereldwijd gaat het maar om 17 procent. Het bedrijf had al eerder de ambitie geformuleerd om het aandeel volledig elektrisch aangestuurde voertuigen tegen 2025 te verhogen tot de helft, de andere helft moet door een hybride motor aangedreven worden. Dat doel wordt nu aangescherpt en het bedrijf wil uiteindelijk dus enkel nog auto's op batterijen verkopen.
Nieuw model
De autobouwer assembleert de XC40 Recharge, zijn eerste elektrische wagen, vandaag in Gent. Begin dit jaar werd ook de productie van een tweede elektrische voertuig, de C40, aan de Belgische fabriek toegewezen. Dat nieuwe model wil Volvo vandaag onthullen voor het brede publiek. De Gentse fabriek investeerde zowat 150 miljoen euro in de elektrificatie van voertuigen en werd met de bouw van een geavanceerde batterijfabriek in 2020 een voortrekker binnen de groep.
Auto’s met een verbrandingsmotor zijn geen lang leven beschoren.
Maar ook buitenlandse productievestigingen zullen dus op relatief korte termijn moeten volgen en overschakelen op elektrische voertuigen. De productie van klassieke en hybride voertuigen wordt uitgefaseerd. "Auto's met een verbrandingsmotor zijn geen lang leven beschoren", zegt CTO Henrik Green. Het merk gelooft dat de markt voor auto's met verbrandingsmotoren krimpt en zag een sterk stijgende vraag naar elektrische wagens in de afgelopen jaren. Volvo wil tegen 2040 bovendien klimaatneutraal zijn.
“We willen absoluut een leider worden in het snelgroeiende segment van elektrische premiumwagens”, zegt Samuelsson over de beslissing. Al geeft de directie ook toe dat klanten volledig elektrische wagens sneller zullen accepteren als de wetgeving gewijzigd is en er snel meer kwalitatieve laadinfrastructuur toegankelijk is. Dat laatste is nog niet overal het geval.
In België ligt het aandeel volledig elektrische wagens bij de nieuwe inschrijvingen op zowat 3 procent, waar dat in Noorwegen al 58 procent is. En ook ten opzichte van onze buurlanden loopt België achter. Toch koos Volvo voor de fabriek in Gent om de productie van elektrische voertuigen op te starten. Het wil de hoogtechnologische assemblage, die van het bedrijf de grootste industriële werkgever van Oost-Vlaanderen maakt, nog dit jaar verdrievoudigen.
Online verkoop
Alle zuiver elektrische modellen zullen enkel online beschikbaar zijn, een nieuwe commerciële strategie waarbij Volvo zwaar zal investeren in zijn kanalen voor online verkoop. Het productaanbod wordt drastisch vereenvoudigd en er komen "transparante vaste prijsmodellen".
Wat de gevolgen zijn voor personeel van dealers, showrooms en andere commerciële activiteiten is nog niet helemaal duidelijk. “Die partners blijven essentieel”, klinkt het wel. De personeelsleden zouden een nieuwe rol krijgen als “onderdeel van de klantenervaring” en zullen “een aantal belangrijke diensten blijven uitvoeren zoals auto's voorbereiden, afleveren en onderhouden”.
64.000 ambassadeurs
Dat betekent niet dat dealers moeten sluiten en dat het einde van de showroom in zicht is. “We willen een een vlekkeloze online en offline ervaring”, antwoordt commercieel topman Lex Kerssemakers op een vraag van nieuwsagentschap Belga. “De dealers maken daar deel van uit. Er zijn 64.000 ambassadeurs die bij Volvo-dealers werken. Het gaat om goed getrainde mensen, zowel bij de verkoop als bij de dienst na verkoop. We beschouwen dat als een zeer grote troef.”
Het Chinese automerk Geely nam Volvo Cars in 2010 over van het Amerikaanse Ford. Begin dit jaar werden fusieplannen met de Zweedse dochter opgeborgen, maar de twee bedrijven kondigden wel aan nauwer te zullen samenwerken op verschillende vlakken, bijvoorbeeld voor elektrische en zelfrijdende wagens.
Een elektrische wagen aanschaffen? Bekijk hier het aanbod op HLN Drive
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Febiac: “2021 wordt beter voor autosector, maar niveau van voor corona nog niet in zicht”
De coronacrisis heeft vorig jaar voor een ongeziene crisis in de autosector gezorgd. Voorspellingen zijn moeilijk, maar dit jaar wordt wellicht beter. Een herstel tot op het niveau van voor de coronacrisis zit er evenwel nog niet in. Dat zegt Andreas Cremer, de nieuwe CEO van automobielfederatie Febiac, in een gesprek met Belga. Cremer kondigt tegelijk een "re-initialisatie" van zijn federatie aan. -
Verenigd Koninkrijk verbiedt vanaf 2030 verkoop van nieuwe diesel- en benzinevoertuigen
Het Verenigd Koninkrijk wil tot in 2030 twaalf miljard pond (zo'n 13,4 miljard euro) in groene projecten investeren. Premier Boris Johnson komt woensdag met een tienpuntenplan dat ervoor moet zorgen dat het land na de EU-uittreding binnen enkele decennia klimaatneutraal wordt. Vanaf 2030 wordt de verkoop van nieuwe diesel- en benzinevoertuigen verboden. -
PREMIUM
Gedaan met de ‘brol’: deze Chinese merken willen de automarkt veroveren met betrouwbare en betaalbare wagens
Primeur bij de 34ste Verkiezing VAB-Gezinswagen van het Jaar: voor het eerst kaapte een Chinese wagen de hoofdprijs weg. De MG ZS EV is een paradepaardje van de Chinese groep SAIC. En hij is niet de enige: ook Aiways, BAIC, DFSK, Seres en JAC proberen u te overtuigen met hun SUV’s: betrouwbaar, vaak elektrisch en vooral betaalbaar. Rijden we straks massaal met Chinese auto’s rond? Hoe China nu ook aan een veroveringstocht is begonnen op de automarkt. -
-
Ford moet in VS drie miljoen wagens terugroepen om problemen met airbags
De Amerikaanse autobouwer Ford moet van de Amerikaanse regulator voor het transport NHTSA drie miljoen wagens terugroepen door defecte airbags van Takata. De regulator verwierp dinsdag lokale tijd een verzoek om die terugroeping te vermijden. -
Jobs
Schrijfkriebels? Word contentcreator, copywriter of redacteur!
Schrijfkriebels over je hele lijf? Dan is een job als flexibele copywriter, creatieve contentcreator of vlotte redacteur iets voor jou. Wat zijn de verschillende mogelijkheden en hoe kun je je bijscholen om als schrijver de kost te verdienen? Jobat.be zocht het voor je uit. -
Volkswagen verwacht vanaf 2022 weer op precrisisniveau te zitten
De Duitse autoconstructeur Volkswagen verwacht in 2022 weer resultaten te boeken die op het niveau van voor de coronacrisis liggen. Dat heeft topman Herbert Diess gezegd. -
Livios
Toekomstproof renoveren: zo pak je het aan
Een gerenoveerde woning betekent niet alleen een lagere energiefactuur, maar ook een verbetering op vlak van comfort. Wil je graag oud worden in je eigen woning? Dan zijn er enkele punten waar je tijdens je renovatie rekening mee moet houden. Bouwsite Livios geeft enkele tips om ook later thuis te blijven wonen.
85 reacties
pol van de velde
Rony Lauwers
Cyriel Claessens
gilbert dejonghe
Alexa Grieken